Uruguayssa joulupäivä on perheenpäivä ja loppiainen lastenpäivä

Etelä-Amerikassa sijaitseva Uruguay ei ole suomalaisille kovinkaan tuttu maa. Maa tuli suomalaisille tunnetuksi, kun Metsä-Botnia käynnisti sittemmin UPM-Kymmenen omistukseen siirtyneen sellutehtaan Uruguayn länsiosassa sijaitsevassa Fray Bentosin kaupungissa.

Uruguay sijaitsee Etelä-Amerikan itärannikolla Brasilian eteläpuolella. Maan väkiluku on n. 3,5 miljoonaa. Kristittyjä on väestöstä nykyään n. 45 % (katolilaisia 38 % ja protestantteja 7 %), ja muiden uskontojen edustajia 14 %. Uruguayn kalenteri on erikoinen sikäli, että siinä kirkolliset pyhäpäivät ovat saaneet maalliset nimet.

Uudenvuodenpäivästä pääsiäiseen

Uruguayn kalenterissa vuoden ensimmäinen vapaapäivä on uudenvuodenpäivä tammikuun 1. päivänä. Sitä seuraa 6.1. oleva loppiainen, joka tunnetaan Uruguayssa myös nimellä Dia de los Niños eli lastenpäivä. Seuraava juhla on kaksipäiväinen karnevaali, joka sijoittuu kalenterissa meidän laskiaismaanantaita ja -tiistaita vastaavalle paikalle.

Pääsiäistä edeltävä viikko, joka tunnetaan Suomessa nimellä ”hiljainen viikko”, on Uruguayssa omistettu turismille (Semana de Turismo). Näistä torstai ja perjantai, jotka ovat kiirastorstai ja pitkäperjantai, ovat vapaapäiviä.

Uruguayn itsenäistymiseen liittyvät juhlat ja työläistenpäivä

Pääsiäisen jälkeen alkaa noin kuuden kuukauden jakso, jossa työläisten päivää (1.5.) lukuun ottamatta kaikki juhlapäivät liittyvät Uruguayn itsenäistymisen keskeisiin henkilöihin tai tapahtumiin. Ensimmäisenä näistä on 19.4. oleva 33 patriootin päivä (Desembarco de los 33 Orientales). Kyseisenä päivänä vuonna 1825 Juan Antonia Lavallejan johtama 33-henkinen ryhmä ylitti Rio de la Plata -joen palaten Banda Orientaliin (suomeksi ”Rio de la Plata -joen itäranta”, erotukseksi länsirannasta, joka oli Argentiinaa), jolla nimellä Uruguay tunnettiin ennen itsenäistymistä. Joukon paluu johti lopulta Uruguayn itsenäistymiseen.

Kuva: El Juramento de los Treinta y Tres Orientales (33 patriootin vala) / Juan Manuel Blanes, n. 1875

Seuraava juhlapäivä on Las Piedrasin taistelun muistopäivä 18.5. Vuonna 1811 José Artigasin johtamat joukot voittivat espanjalaiset Las Piedrasin kaupungin luona käydyssä taistelussa. Tästä taistelusta uruguaylaiset katsovat alkaneen tapahtumien sarjan, joka johti maan itsenäistymiseen vuonna 1828. Vaikka José Artigas joutui tämän jälkeen lähtemään maanpakoon ja vietti viimeiset 30 vuotta Paraguayssa, pitävät uruguaylaiset häntä kansallissankarina, ja hänen syntymäpäivänsä 19.6. on samoin juhlapäivä.

Seuraava juhlapäivä on 18.7. oleva perustuslain päivä, koska 18.7.1830 hyväksyttiin Uruguayn ensimmäinen perustuslaki. Itsenäisyyspäivää juhlitaan 25.8. Tällöin vuonna 1825 Uruguay julistautui itsenäiseksi. Julistus johti sotaan Brasilian kanssa, koska Uruguay (silloisella nimellään Cisplatina, joka tarkoittaa Rio de la Plata -jokeen nähden tämänpuoleista provinssia Brasiliasta katsottuna) olisi osa Brasiliaa. Vuonna 1828 Brasilia sitten tunnusti Uruguayn itsenäisyyden.

Vuoden viimeinen itsenäistymiseen liittyvä juhlapäivä 12.10. on Kolumbuksen päivän ja Sarandin taistelun muistopäivän (12.10.1825) yhdistelmä. Sarandin taistelussa Juan Antonia Lavallejan johtamat orientalistit (nimi johdettu Banda Oriental -nimestä, ks. edellä) voittivat brasilialaiset.

Vuoden loput vapaat

Marraskuussa uruguaylaiset muistelevat kuolleita. Tämä muistelupäivä on 2.11. Suomessakin tämä päivä oli aiemmin vainajien muistelupäivä, mutta se yhdistettiin edellisenä päivänä olevaan pyhäinmiestenpäivään. Sittemmin tämän päivän nimi muuttui meillä pyhäinpäiväksi, ja sen paikaksi vakiintui 31.10. ja 6.11. välinen lauantai.

Joulukuussa uruguaylaiset viettävät joulupäivänä 25.12. perheenpäivää (Dia de la Familia). Tosin tätä päivää vietetään myös jouluna (Navidad), ja tämä nimi on ollut yleistymässä ja korvaamassa päivän ei-uskonnollista nimeä. Tämä juhla on kalenterivuoden viimeinen juhla.

Asko Palviainen

Kirjoittaja on FM ja Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija