Antti pyhät aloittaa
Marraskuun 30. päivä on suomalaisessa kalenterissa nimien Antti, Atte, Antero ja Andreas nimipäivä. Niiden kaikkien taustalla on Uuden testamentin apostoli Andreas, jonka kreikankielinen nimi merkitsee miehekästä tai rohkeaa. Andreas oli Jeesuksen ensimmäisiä opetuslapsia, joka esitteli myös veljensä Pietarin Jeesukselle. Veljekset olivat molemmat kalastajia, ja siksi he ovat myös kalastajien suojeluspyhimyksiä. Tämä näkyy esimerkiksi suomalaisessa sanonnassa: ”Anna Antti ahvenia, Pekka pieniä kaloja.”
Kirkollisen perimätiedon mukaan apostoli Andreas kuoli 30. marraskuuta vuonna 60, ja päivästä tuli jo varhain hänen muistopäivänsä. Suomessa ensimmäinen maininta tästä päivästä on vuodelta 1326, joten apostoli Andreasta on meilläkin muistettu jo vuosisatojen ajan. Nimi Andreas löytyy tältä päivältä myös Turun hiippakunnan Missale Aboense -messukirjan (1488) kalendaariosta ja Mikael Agricolan Rucouskiriasta (1544).
Ote marraskuun aukeamalta Agricolan rukouskirjan kalenterista (1544). Sivu on kuvattu vuonna 1987 julkaistusta uudistetusta näköispainoksesta, joka on valmistettu Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen ja WSOY:n yhteistyönä.
Suomalaisessa kansanperinteessä ”Antin päivä” tai ”Anteruksen päivä” on enteillyt joulukauden alkamista. Eri puolilta Suomea tunnetaan sellaisia sanontoja kuin ”Anterus pyhät aloittaa, hyvä Tuomas (21.12.) joulun tuopi, paha Nuutti (8.1.) pois ajaapi” tai ”Antti käypi avain kädessä, Tuomas tuoppi kainalossa” – eli Antin päivänä otettiin aitasta ohria maltaiksi ja Tuomaan päivän aamuna pantiin olutta. Yleinen sanonta on myös ”Antti talven aloittaa”. Antin päivää pidettiinkin syksyn ja talven taitekohtana, ja sen sään perusteella ennustettiin tulevan talven säitä: ”Jos Anttina sataa vettä, vasta Tuomaana saadaan lunta.”
Almanakassa Andreas, Antti, Antero ja Atte
Suomalaisessa almanakassa Andreas on ollut ensimmäisestä vuosikerrasta 1705 lähtien, paitsi vuosina 1890–2019, jolloin tällä päivällä oli vain nimen suomalaisia vastineita. Koska Andreas alkoi 2000-luvulla yleistyä uudelleen suomalaispoikien nimenä, se palautettiin almanakkaan vuoden 2020 nimipäiväuudistuksessa.
Vuonna 1862 Andreas-nimen rinnalle otettiin sen suomalainen nimiasu Antti, joka oli meillä kansanomaisessa käytössä jo keskiajalla – tosin Antti tunnetaan myös pyhimysnimen Antonius suomalaisena vastineena. Monet suomalaiset paikannimetkin kertovat nimen suosiosta, esimerkiksi Anttila-nimisiä taloja ja kyliä on Suomessa lähes 3 000. Lähes 9 400 suomalaista kantaa myös Anttilaa sukunimenään – kuten Anttila-tavaratalojen perustaja Kalle Anttila tai jääkiekkoilija Marko ”Mörkö” Anttila.
Vuonna 1890 marraskuun 30. päivälle saatiin myös Antero, joka oli tällä päivällä ensin vuoteen 1907 asti ja uudelleen vuodesta 1929 lähtien. Vuonna 1964 Antti– ja Antero-nimien rinnalle otettiin myös Atte. Sen kantanimenä voidaan Andreaan lisäksi pitää myös sellaisia nimiä kuin Aadolf, Aatos tai Agaton.
Skotlannin Andrew ja muut Antit maailmalla
Apostoli Andreaan päivä on merkittävä kirkollinen muistopäivä myös monissa muissa maissa. Erityisen innokkaasti sitä vietetään Skotlannissa. Pyhä Andreas, St Andrew, on Skotlannin kansallispyhimys, minkä vuoksi Skotlannin lipussa on Andreaan risti eli X-muotoinen vinoristi. Perimätiedon mukaan apostoli Andreas halusi kuolla vinoristille naulittuna, koska hän ei katsonut olevansa tarpeeksi arvokas naulittavaksi samanlaiselle T-ristille kuin Jeesus.
St Andrew, Lucas van Leyden (n. 1510) / The Metropolitan Museum of Art
Skotlantilaisen legendan mukaan Pyhä Andreas oli 800-luvulla ilmestynyt unessa kuningas Angusille ja luvannut hänelle voiton taistelussa englantilaisia vastaan. Taistelupäivänä taivaalle ilmestyikin Pyhän Andreaan symboli X, jolloin kuningas lupasi, että jos taistelussa voitetaan, Andreaasta tehdään Skotlannin kansallispyhimys. St Andrew´s Day on Skotlannin kansallispäivä ja yleinen vapaapäivä, jolloin eri puolilla maata järjestetään soihtukulkueita, kansantanssiesityksiä ja muita juhlia – ja syödään perinneruokia, kuten haggista. Säkkipillit soivat ja viski virtaa Pyhän Andreaan kunniaksi.
Skotlannin lippu liehuu. Lipun keskellä on Andreaan risti.
Skotlannin lisäksi apostoli Andreas on myös Ukrainan, Kreikan, Venäjän ja Romanian suojeluspyhimys. Esimerkiksi Kiovan Pyhän Andreaan kirkko on rakennettu kukkulalle, jolla apostolin uskotaan pysähtyneen saarnamatkallaan ja ennustaneen, että paikalle nousee mahtava kaupunki, slaavilaisten kristillisen elämän keskus. Nimi Andreas onkin monissa maissa edelleen suosituimpia miestennimiä. Englanninkielisessä maailmassa se tunnetaan asussa Andrew, slaavilaisissa maissa Andrei tai Andrej, Skandinaviassa Anders, Ranskassa André, ja niin edelleen. Monissa Euroopan maissa on käytössä myös naisennimi Andrea – joka Italiassa tosin on yleinen miehennimi.
Hyvää nimipäivää kaikille apostoli Andreaan kaimoille, joita onkin pelkästään Suomessa yli 200 000! Tuoreimpien tilastojen mukaan Antero-nimeä kantaa nimittäin 135 448 miestä, Antti-nimisiä on 55 138, Atte-nimisiä 6 743 ja Andreas-nimisiä 5 566. Lisäksi ruotsalaista nimiasua Anders kantaa 6 626 suomalaista.
Teksti: Minna Saarelma-Paukkala
Kirjoittaja on Yliopiston almanakkatoimiston johtaja ja nimistöntutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.
Nimitilastot: Digi- ja väestötietovirasto 4.8.2022 ja Nimisampo.fi.