Maaliskuussa juhlitaan naisia ja tasa-arvoa

Maaliskuussa kalenterissamme on kaksi merkkipäivää, jolloin juhlinnan kohteena ovat naiset ja tasa-arvo. Kansainvälinen naistenpäivä on 8.3. ja Minna Canthin päivä 19.3.

Kansainvälisen naistenpäivän vieton juuret ovat 1900-luvun alun työväenliikkeessä. Päivän avulla haluttiin ajaa naisille tasa-arvoa ja äänioikeutta. Yhdysvalloissa vietettiin ensimmäisen kerran kansallista naistenpäivää 28.2.1909 Amerikan sosialistipuolueen kehotuksesta. Kansainvälinen päivästä tuli, kun sen vietto hyväksyttiin vuonna 1910 sosialistisen internationaalin naisten kokouksessa Kööpenhaminassa. Jo seuraavana vuonna sitä vietettiin Itävallassa, Saksassa, Sveitsissä ja Tanskassa 19.3., mutta vähitellen päiväksi vakiintui 8.3.

Maaliskuun 8. päivä muistuttaa pietarilaisista tekstiilitehtaiden naisista, jotka alkoivat lakkoilla huonon elintarviketilanteen vuoksi 8.3.1917. Lakkoilun laajennuttua Venäjän keisari Nikolai II joutui luovuttamaan kruunun veljelleen, joka kuitenkin kieltäytyi vallasta. Näin Venäjällä nousi valtaan väliaikainen hallitus.

Vuonna 1966 kansainvälisestä naistenpäivästä tuli kansallinen vapaapäivä Neuvostoliitossa. Se on edelleen yleinen vapaapäivä Venäjällä. Juhlapäivän aattona naiset saavat työpaikoilla miehiltä kukkia, ja monet perheet juhlivat naistenpäivää ravintoloissa. Vuodesta 1975 lähtien Yhdistyneet Kansakunnat on edistänyt naistenpäivän viettämistä kaikkialla maailmassa.

Suomessa naistenpäivän vietto alkoi 1930-luvulla ja yleistyi 1980-luvulla naisliikkeen vaikutuksesta. Aiemmin naistenpäivä miellettiin meillä lähinnä vasemmistolaisten juhlaksi, mutta nykyään sitä vietetään laajasti. Työpaikoilla naiset saattavat saada pieniä lahjoja, ja kauppiaat kannustavat miehiä muistamaan elämänsä naisia. Omassa lähikaupassani on naistenpäivänä jaettu naisasiakkaille ruusuja!

Naistenpäivä pääsi pujahtamaan suomalaiseen kalenteriin puolivahingossa vuosina 1990 ja 1991. Vuodesta 1994 se otettiin Helsingin yliopiston päätöksellä uudelleen allakkaan. Päivä ei ole liputuspäivä.

Minna Canthin syntymästä 170 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 170 vuotta kirjailija Minna Canthin (1844–1897) syntymästä. Juhlavuotta vietetään monin tavoin eri puolilla maata. Esimerkiksi kirjailijan kotikaupungissa Kuopiossa järjestetään Minna Canth -juhlavuoden luentosarja, ja hänen syntymäkaupungissaan Tampereella on juhlapäivänä 19.3. ”Realismoa illuusioonia vastaan” -niminen tapahtuma. Monet teatterit ovat myös ottaneet ohjelmistoonsa Canthin näytelmiä juhlavuoden kunniaksi.

Minna Canth on Suomen ensimmäinen huomattava naiskirjailija. Suomen kansallisbiografiassa arvioidaan, että hän on ”Aleksis Kiven jälkeen suomenkielisen kirjallisuuden toinen suuri näytelmäkirjailija ja prosaisti”. Canth oli myös ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen.

Minna Canth nosti teoksissaan ja kirjoituksissaan esiin yhteiskunnallisia epäkohtia. Hän ajoi vahvasti etenkin naisten koulutusta, raittiusaatetta ja köyhien aseman parantamista. Canthin radikaalit näkemykset herättivät aikanaan myös paljon vastustusta. Hänen realistinen tyylinsä ja sääty-yhteiskunnan rajoja rikkova ajattelunsa ei miellyttänyt tuon ajan ihanteellisemman kansallisuusaatteen edustajia.

Suomalaisissa kalentereissa on vuodesta 2007 ollut 19.3. merkintä ”Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä”. Aloite päivän merkitsemisestä kalenteriin tuli sisäasiainministeriöltä, joka oli jo kolmena vuotena määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan Minna Canthin kunniaksi. Päivä on kalenterissamme ns. vakiintunut liputuspäivä.

Minna Canth on ensimmäinen nainen, joka sai oman merkkipäivän suomalaiseen kalenteriin. Muita nimeltä mainittuja suomalaisia kalenterissamme on kuusi – kaikki miehiä. Vuonna 1952 oman päivänsä saivat J. L. Runeberg (5.2.), Aleksis Kivi (10.10.) ja J. V. Snellman (12.5.), vuonna 1960 Mikael Agricola (9.4.) ja vuonna 1998 Eino Leino (6.7.). Uusin tulokas on Jean Sibelius (8.12.), joka sai juhlapäivän vuonna 2011. Kaikki suomalaisten merkkihenkilöiden päivät kalenterissa ovat vakiintuneita liputuspäiviä.

Kansainvälisen naistenpäivän ja Minna Canthin päivän lisäksi suomalaisia naisia muistetaan toki myös äitienpäivänä, jota vietetään vuosittain toukokuun toisena sunnuntaina. Silloin liput nousevat salkoon kaikkien suomalaisäitien kunniaksi.

Minna Saarelma-Paukkala

Kirjoittaja on Yliopiston almanakkatoimiston johtaja