Sibeliukselle liputetaan 8.12.

Säveltäjä Jean Sibelius sai oman liputuspäivän Yliopiston almanakkaan vuonna 2011. Se on suomalaisen almanakan uusin liputuspäivä Eurooppa-päivän ohella.

Sibeliuksen almanakkaan pääsyä edelsi sisäaministeriön 1980-luvulta saakka saamat lukuisat yhteenotot liputuspäivästä. Säveltäjämestarin syntymäpäivä 8.12. oli alusta saakka vahvin ehdokas päivälle, mutta myös esimerkiksi syyskuun 25. päivää (Sibeliuksen 3. sinfonian kantaesityspäivä vuonna 1907 ja Kullervon nimipäivä) ehdotettiin. Vuonna 2005 Sibeliuksen syntymästä tuli kuluneeksi 140 vuotta, ja sisäministeriö antoi kertaluonteisen liputussuosituksen. Suositus toistettiin myös vuosina 2006–2010.

Liputuskokemusten ja saadun palautteen perusteella sisäasiainministeriö katsoi, että Sibeliuksen päivästä tulisi kansalaisten yleisesti hyväksymä liputuspäivä. Niinpä asiaa ehdotettiin Helsingin yliopiston almanakkatoimistolle. Yliopistolla hakemus aiheutti keskustelua siitä, kärsivätkö liputuspäivät Suomessa jo inflaation, kun niitä tuolloin oli jo 17 vuodessa. Pöydällä olikin ajatus, tulisiko jokin toinen liputuspäivä poistaa kalenterista, etteivät lipputangot jäisi liputusväsymyksen vuoksi tyhjiksi yhä useampana liputuspäivänä. Poistamiseen ei kuitenkaan päädytty.

Vuonna 2009 tehtiin päätös, että vuoden 2011 kalenterivuosikerrasta lähtien merkitään Yliopiston almanakkaan liputuspäiväksi Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä. Samalla kalenterissa jo merkkipäivänä ollut Eurooppa-päivä (9.5.) muutettiin liputuspäiväksi. Siitä lähtien suomalaisessa kalenterissa on ollut merkittynä vuosittain yhteensä 19 liputuspäivää. Näiden vuosittaisten liputuspäivien lisäksi vaalipäivät ja presidentin virkaanastujaispäivä ovat Suomessa liputuspäiviä.

Sibelius 150 -juhlavuoden toimintaa

Vuonna 2015 Jean Sibeliuksen syntymästä on kulunut 150 vuotta, ja koko maassa – erityisesti säveltäjän synnyinkaupungissa Hämeenlinnassa – on saatu nauttia lukuisista juhlatapahtumista. Sibeliuksen juhlavuosi on huomioitu myös maailman suurissa konserttitaloissa Lontoota, Berliiniä ja Sydneytä myöten.

150-vuotisjuhlavuosi on innoittanut kalenterintekijätkin julkaisemaan Sibelius-kalentereita. Vuodelle 2015 tekivät Sibelius-kalenterin ainakin Paletti ja Putinki. Myös Hämeenlinnan Sibelius-seura julkaisi oman kalenterinsa. Sibelius-kalentereiden kuvissa nähdään usein paitsi säveltäjä itse, myös puoliso Aino sekä perheen kodin Ainolan maisemat ja yksityiskohdat.

Juhlavuosi huipentuu tietysti itse syntymäpäivään 8.12.2015. Juhlakonsertteja järjestetään mm. Helsingin musiikkitalossa (Helsingin kaupunginorkesteri), Hämeenlinnan Verkatehtaalla (Radion sinfoniaorkesteri), Oulun Seurahuoneen salissa (Oulu Sinfonia), Turun konserttitalossa (Turun filharmoninen orkesteri) – lista on lähes loputon. Tuona päivänä jokaiselle löytyy varmasti sopiva Sibelius-konsertti. Ja jos ei voi tai halua lähteä merta edemmäs konserttiin, niin kotisohvalta voi nauttia radion ja television Sibelius-annista.

Liput liehuvat virka-aikaan

Myös saloissa liehuvat liput juhlistavat joulukuussa 150-vuotiasta Sibeliusta. Kenties nyt merkkivuonna kalenterimme uusin liputuspäivä jää myös kansalaisille paremmin mieleen. Jean Sibeliuksen päivänä liputus aloitetaan aamuyhdeksältä, mutta koska päivän valoisa aika jää suuressa osassa maata hyvin lyhyeksi, liput suositellaan laskettavan auringon laskuajan sijaan noin kello 16.00.

Onerva Ollila

Kirjoittaja on FM ja Almanakkatoimiston graafinen suunnittelija.