Lokakuussa on lokaa
Tämä kirjoitus on osa kuukausien nimiä käsittelevää blogisarjaa. Sarjan kaikki osat:
- Tammikuu on talven napa
- Helmikuussa on puissa jäähelmiä
- Maaliskuu maata näyttää
- Huhtikuussa kaadetaan huuhtapuita
- Toukokuussa tehdään toukotöitä
- Kesäkuu on kesanto- ja kyntökuu
- Heinäkuussa heinäntekoon
- Elonkorjuuta elokuussa
- Syyskuu aloittaa syksyn
- Lokakuussa on lokaa
- Maa martona makaa
- Talvikuusta tuli joulukuu
* * * * * * * * * *
Lokakuu suomeksi
Lokakuu, josta on käytetty myös nimiä ruoja- tai likakuu, viittaa kuukauden yleisilmeeseen. Yöt alkavat pimetä, ja pilvet ja sumu pimentävät päivää. Lisäksi sade muodostaa lammikoita, ja maa muuttuu pehmeäksi ja kuraiseksi. Tämä lika kulkeutuu kenkien mukana sisätiloihin. Lokakuussa katsottiin myös talvikauden alkavan. Almanakassa aikaisemmin ollutta Calixtuksen nimipäivää 14. lokakuuta pidettiin ensimmäisenä talvipäivänä. Kuusi kuukautta aikaisemmin (14.4.) oli vastaavasti ensimmäinen kesäpäivä.
Jakoaika
Loka-marraskuun vaihteeseen sijoittui vanhassa suomalaisessa ajanlaskussa jakoaika ja vuoden alku. Jakoajalla tarkoitettiin vanhan ja uuden vuoden välissä olevaa ajanjaksoa. Se, mihin kohtaan jakoaika sijoittui, oli horjuva. Joissakin tapauksissa jakoaika alkoi keyristä eli kekristä ja päättyi Martin päivään (10.11.). Toisaalla jakoajaksi katsottiin kaksitoista marraskuun ensimmäistä päivää tai Simon päivän (28.10.) ja Martin päivän välinen aika. Syyksi siihen, että jakoaika kesti noin 11–12 päivää, on esitetty käytettyjen ajanlaskujen eroa. Kuuvuosi eli 12 kuukuukautta on kestoltaan 354,36 vuorokautta. Maapallon kiertoaika Auringon ympäri on 365,242 vuorokautta eli noin 11 päivää enemmän. Tällä tavoin saatiin kuu- ja aurinkovuosi tasattua. Tämän jälkeen alkoi uusi vuosi.
Lokakuu muissa kielissä
Lokakuu on ruotsiksi oktober, viroksi oktoober, englanniksi October ja venäjäksi Октябрь. Nämä sanat pohjautuvat latinankieliseen lukusanaan kahdeksan (octo).
Alkujaan lokakuu oli roomalaisille mensis octobris eli kahdeksas kuukausi. Vanha roomalainen ajanlasku alkoi maaliskuussa, jolloin lokakuu oli vuoden kahdeksas kuukausi. Kun vuoden alku siirtyi maaliskuulta tammikuun alkuun, ei kuukaudennimiä kuitenkaan muutettu, joten lokakuu säilytti nimen octobris, vaikka se olikin uudessa kalenterissa vuoden kymmenes kuukausi.
Kun Tiberius oli tullut Rooman imperaattoriksi Augustuksen kuoltua vuonaa 14 jaa., esitettiin syyskuun nimeämistä Tiberiuksen ja lokakuun Tiberiuksen äidin Livian mukaan. Tiberius torjui ehdotukset. Hänen kerrotaan tokaisseen senaattoreille: ”Mitä te teette, kun teillä on kolmastoista imperaattori?”
Myöhemmin Commodus, joka oli Rooman keisarina vuosina 180–192 j.a.a., muutti kuukausien nimet omien kunnianimiensä mukaisiksi. Tällöin lokakuun nimen octobris mensis nimen tilalle tuli Herculeus. Commodus piti itseään uutena Herkuleksena (kreikk. Herakles). Hänet kuvataan pukeutuneena leijonan taljaan ja kantaen kädessään isoa nuijaa. Kertomuksen mukaan hänellä oli myös tapana huitoa nuijalla ohikulkijoita. Commoduksen murhan jälkeen kuukausi sai takaisin entisen octobris-nimen.
Asko Palviainen
Kirjoittaja on tähtitieteilijä ja Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija.