Ukrainan juhla- ja pyhäpäivistä
Ukraina on ollut lehtien palstoilla sodan takia jo yli puolitoista vuotta. Vuoden 2023 heinäkuussa Ukraina päätyi uutisotsikoihin toisesta syystä. Syynä oli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin allekirjoittama laki, jolla joulupäivä vapaineen siirrettiin tammikuulta joulukuulle. Vuoteen 2023 asti Ukrainan kalenterissa on ollut kaksi joulua: 25.12. ”länsimaiden” joulu ja 7.1. ortodoksinen, juliaanisen kalenterin mukainen joulu. Jo tätä ennen oli Ukrainan ortodoksinen kirkko vuonna 2022 antanut jäsenilleen luvan viettää joulua myös gregoriaanisen kalenterin mukaan 25.12.
Samalla kun joulun paikka siirrettiin, muuttui myös kahden muun juhlapäivän, Ukrainan valtion päivän ja Ukrainan puolustajien päivän, paikka.
Monet juhlista on Ukrainassa kuitenkin peruttu vallitsevan sotatilan takia. Käsittelen tässä blogissa niitä juhlapäiviä, joita Ukrainan kalenterissa olisi, jos niitä voitaisiin viettää.

Ukrainan itsenäisyyden muistomerkki sinistä taivasta vasten. Muistomerkki sijaitsee Kiovan keskustassa itsenäisyyden aukiolla.
Juhla- ja pyhäpäivät kalenterivuodessa
Ukrainassa uudenvuodenpäivä on samalla tavalla vapaapäivä kuin Suomessakin. Vuoteen 2023 saakka ukrainalaiset ovat viettäneet ortodoksista joulua 7.1., mutta vuodesta 2024 lähtien tämä pyhäpäivä poistuu kalenterista. Seuraava juhlapäivä on naistenpäivä, jota vietetään 8.3.
Vaikka ortodoksinen joulu jää pois, vietetään Ukrainassa pääsiäistä ja helluntaita ortodoksisen kalenterin mukaan. Niiden paikka vaihtelee vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2023 pääsiäinen ja toinen pääsiäispäivä olivat 16.4. ja 17.4., mutta vuonna 2024 ne ovat 5.5. ja 6.5. Vastaavasti helluntaipäivä ja helluntaimaanantai olivat vuonna 2023 4.–5.6., mutta vuonna 2024 ne ovat kesäkuun loppupuolella 23.–24.6.
Tässä välissä ovat 1.5. työläisten päivä eli suomalaisittain vappu ja 9.5. voiton päivä. Vuodesta 2024 lähtien voiton päivä jää pois, ja sen paikalle tulee Eurooppa-päivä. Samalla uutena juhlapäivänä tulee 8.5. vietettävä toisen maailmansodan päättymisen muistopäivä.
Seuraavat juhlapäivät ovat Ukrainan perustuslain päivä 28.6. ja Ukrainan valtion päivä. Ukrainan valtion päivää on vietetty vuodesta 2022 alkaen. Sitä vietettiin vuosina 2022 ja 2023 28.7., mutta vuodesta 2024 juhlaa vietetään 15.7. Valtion päivää vietetään Kiovan ruhtinaan Vladimirin aikana vuonna 988 tapahtuneen Kiovan rusien kasteen muistopäivänä. Itsenäisyyspäivää vietetään 24.8., sen päivämäärä liittyy Ukrainan itsenäistymiseen Neuvostoliiton hajotessa. Ukrainalla on ollut aiemmin myös toinen itsenäisyyspäivä 22.1., joka liittyy Ukrainan vuonna 1918 tapahtuneeseen itsenäistymiseen Neuvosto-Venäjästä.
Ukrainan puolustajien päivää on vietetty vuodesta 2015 lähtien. Se korvasi siihen asti 23.2. vietetyn isänmaan puolustajien päivän. Vuoteen 2022 asti tätä päivää on vietetty 14.10., mutta vuodesta 2023 lähtien juhlaa vietetään 1.10. Tätä juhlaa vietetään samana päivänä kuin ortodoksisen kirkon yhtä suurta juhlaa eli jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlapäivää, pokrovaa.

Tyttö perinteisessä ukrainalaisessa paidassa (vyshyvanka).
Muita merkki- ja vapaapäiviä Ukrainassa
Ukrainassa on lisäksi lukuisia muita juhla- ja merkkipäiviä. Perheeseen liittyviä päiviä ovat äitienpäivä (toukokuun toinen sunnuntai) ja isänpäivä (kesäkuun kolmas sunnuntai) sekä kansainvälinen perheen päivä 15.5. ja lasten päivä 1.6. Lisäksi eri ammattikunnilla on omia juhlapäiviä, esimerkiksi 4.7. poliisin päivä tai 1.9. tiedon päivä. Ukrainan kansallislipun päivä on 23.8. Tämä ei ole vapaapäivä, mutta seuraavana päivänä vietettävä itsenäisyyspäivä on. Lisäksi käynnissä olevaan sotaan liittyy useita muistopäiviä, kuten Butšan taistelujen muistopäivä 31.3. tai Hersonin vapauttamisen muistopäivä 11.11.
Ukrainan juhlapäivät noudattavat in lieu -käytäntöä (suomeksi ’asemasta’ tai ’sijasta’), jonka mukaan viikonlopuksi osuva juhlapäivä muuttaa seuraavan työpäivän (yleensä maanantai) vapaaksi. Koska Ukrainan puolustajien päivä 1.10. on tänä vuonna sunnuntai, olisi maanantai 2.10. vapaapäivä. Vallitsevan sotatilan takia ei tätä ole kuitenkaan merkitty kalenteriin vapaaksi. Lisäksi jos kahden vapaapäivän väliin jää yksi tai kaksi työpäivää, voi hallitus määrätä ne vapaapäiviksi, jolloin niiden tilalle tulee lauantaipäiviä työpäiviksi.
Teksti: Asko Palviainen
Kuvat: Adobe Stock
Kirjoittaja on Almanakkatoimiston erikoissuunnittelija