Suomalainen luonto pääsi kalenteriin – vuonna 2023 myös liputuspäivänä
Laineiden loiske venematkalla saareen. Mäntykankaan tuoksu kävellessä metsäpolkua hellepäivänä. Virkistävä uintihetki mökkirannassa ja rauhoittava iltapulahdus mereen kaupungin uimarannalla. Tässä viime viikkojen luontoelämyksiäni tutussa, kauniissa, elvyttävässä suomalaisessa luonnossa. Olen osa suurta pohjoista ihmisjoukkoa, joka nauttii luonnosta ja kokee sen lisäävän hyvinvointia.
Terveyttä ja hyvää mieltä luonnosta
Luonnon hyvinvointivaikutuksia on myös tutkittu. Tutkimusten mukaan luonnossa oleilu ja liikkuminen lisäävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Luonnon läheisyys myös vähentää sairastavuutta ja lisää onnellisuutta. Elvyttävä vaikutus on suurin, kun luonnossa vietetään aikaa pitkään ja säännöllisesti, mutta lyhyetkin luontokokemukset laskevat verenpainetta ja kohentavat mielialaa.
Suomalainen metsäsuhde on jopa valittu Suomen elävän perinnön kansalliseen luetteloon: vaikka osa suomalaisista elää täysin urbaania elämää, meistä jokaisella on jonkinlainen metsäsuhde. Monilla se niveltyy jopa osaksi identiteettiä. Metsä ei toki ole ainoa ”luontomme”, mutta merkittävä kuitenkin, sillä noin 75 % Suomen pinta-alasta on metsää. Sisävesiä taas on noin 10 % maamme pinta-alasta.
Suomen luonnon päivän matka kalenteriin
Suomen luonnon päivää on vietetty elokuun viimeisenä lauantaina vuodesta 2013 alkaen. Jo silloin päivää juhlittiin eri puolilla Suomea kymmenissä tapahtumissa. Vuonna 2016 Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallitus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto esittivät Suomen luonnon päivää kalenteriin, mutta tuolloin päivän vietto ei ollut vielä riittävän vakiintunutta.
Vuonna 2017 Suomen luonnon päivä oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan viettoa ja sisäministeriö suositteli ensimmäistä kertaa liputusta Suomen luonnon kunniaksi. Sen jälkeen liputussuositus on annettu joka vuosi ja kansalaiset ovat ottaneet päivän omakseen. Vuonna 2020 Suomen luonnon päivä oli ensimmäistä kertaa merkittynä suomalaiseen kalenteriin, ja vuodesta 2023 lähtien se merkitään kalentereihin vakiintuneena liputuspäivänä.
Luontoa juhlitaan monin tavoin
Suomen luonnon päivää voi viettää osallistumalla erilaisiin tapahtumiin tai järjestää itse oman. Luonnollisesti luontoa voi juhlia myös luonnossa – esimerkiksi patikoimalla, veneilemällä, eväsretkellä, keräämällä marjoja tai sieniä. Luonnon antimista saa hienon juhlapäivän aterian. Maistuisiko juhlan kunniaksi vaikkapa sienipiirakka tai marjatorttu? Mustikkapiirakasta on muotoutunut Suomen luonnon päivän juhlaleivonnainen, sillä siinä yhdistyvät luonnon antimet sekä sininen ja valkoinen, Suomen lipun värit. Illan tullen katseen voi nostaa ylös ja nauttia pohjoisen tähtitaivaan loisteesta. Kouluissa ja päiväkodeissa Suomen luonnon päivää voi viettää jonakin elokuisena arkipäivänä.
Sisäministeriö suosittelee Suomen luonnon päivälle liputusta myös vuonna 2021. Siellä, missä on lipputanko, päivää juhlistetaan tietysti liputtamalla. Luonnon keskellä lipputankoihin törmää harvemmin, mutta lipun ja juhlapäivän yhdistämiseen kannustetaan muilla tavoin: voi pukeutua sinivalkoisiin vaatteisiin tai koristella kattauksen pienillä siniristilipuilla. Sosiaalisessa mediassa päivää juhlitaan luontoaiheisin kuvin aihetunnisteilla #suomenluonnonpäivä ja #liputanluonnolle.
Onerva Ollila
Kirjoittaja on FM ja Almanakkatoimiston graafinen suunnittelija.