Kesäkuu on kesanto- ja kyntökuu

Tämä kirjoitus on osa kuukausien nimiä käsittelevää blogisarjaa. Sarjan kaikki osat:

* * * * * * * * * *

Kesäkuu suomeksi

Kesäkuun nimelle on esitetty useita erilaisia selityksiä. Yhden teorian mukaan se liittyisi vuodenaikaan. Kesäkuussa alkaa tavallisesti kesä lämpimine ilmoineen. Kesäkuu tarkoittaisi siis suvikuukautta.

Toisen ja todennäköisemmän selityksen mukaan kesä viittaa tässä kesantoon eli viljelemättömään peltoon. Suomessa oli aikoinaan käytössä vuoroviljely, jolloin pelto jätettiin esimerkiksi joka kolmas vuosi kesannolle. Alkukesästä tehtävänä oli sitten kesannolla olleen pellon kyntö eli ns. kesänajo. Tästä ajosta olisi kesäkuu saanut nimensä.

Kesäkuun alkua kesäpäivänseisaukseen asti kutsuttiin pikkukesäksi, ja seisauksen jälkeistä aikaa isokesäksi. Iso- ja pikkukesän säiden sanottiin olevan vastakkaisia. Jos pikkukesä oli kylmä, oli isokesä lämmin, ja päinvastoin.

Kesäkuu muissa kielissä

Kesäkuu on ruotsiksi juni, viroksi juuni, englanniksi Juneja venäjäksi Июнь. Nämä sanat pohjautuvat kuukauden latinankieliseen nimeen Iunius. Vanhassa roomalaisessa ajanlaskussa se oli vuoden neljäs kuukausi.

Sille, mistä kuukauden nimi tulee, on esitetty useita vaihtoehtoja. Yhden teorian mukaan nimi pohjautuu nuorempaa tarkoittavaan iunior-sanaan. Tällä viitattaisiin uuteen viljaan, koska ensimmäiset viljakasvit ovat tuohon aikaan korjuukunnossa. Toisen teorian mukaan nimi viittaisi roomalaiseen Juno-jumalattareen.

Commodus, joka oli Rooman keisarina vuosina 180–192 j.a.a., muutti kuukausien nimet myöhemmin nimiensä mukaisiksi. Osa näistä nimistä oli hänen omia nimiään (mm. Commodus) ja osa kunnianimiä (mm. Pius, “velvollisuudentuntoinen”), jotka hän otti käyttöönsä keisariksi tullessaan. Kesäkuun nimenIuniustilalle tuli Aelius. Myös Aelius oli yksi Commoduksen omista nimistä: alkujaan hänen koko nimensä oli Lucius Aelius Aurelius Commodus. Commoduksen murhan jälkeen kuukausi sai takaisin entisen Iunius-nimen.

Asko Palviainen

Kirjoittaja on tähtitieteilijä ja Almanakkatoimiston erikoissuunnittelija.