Toukokuussa tehdään toukotöitä

Tämä kirjoitus on osa kuukausien nimiä käsittelevää blogisarjaa. Sarjan kaikki osat:

* * * * * * * * * *

Toukokuu suomeksi

Toukokuu on todennäköisesti saanut nimensä toukotöistä. Kevät on silloin jo pitkällä, joten peltoja päästään kyntämään ja kylvämään. Kuukautta nimitettiin aiemmin myös kyntökuuksi. Vanhan kansan uskomuksen mukaan kyntötyöt oli syytä aloittaa vappuna. Ajankohdalla tarkoitettiin mahdollisesti vanhaa vappua eli juliaanisen kalenterin mukaista Vapun päivää 1.5., joka nykyään käytössä olevan gregoriaanisen kalenterin mukaan on 14.5. Tavoitteena oli käyttää lumen sulamisesta tullutta kosteutta apuna kyntötöissä. Kuukautta nimitettiin myös sulamakuuksi lumen sulamisen vuoksi.

Kevään alku ja huutoyöt

Toukokuuta pidettiin yleensä kevään alkuna, ja siihen liittyi monia uskomuksia. Ensinnäkin toukokuussa karja laskettiin ulos, ja tällöin poltettiin vapputulia karjaonnen turvaamiseksi. Näihin karjaonnen turvaamisiin liittyivät myös huutoyöt, jotka asettuivat toukokuun alkuun. Joissakin paikoissa ensimmäisenä huutoyönä on pidetty myös Jyrkin päivää 23.4., joka oli Pyhän Georgioksen (Pyhä Yrjö) muistopäivä. Huutoöinä pyydettiin Jyrkiä tai Yrjöä pitämään koiransa kiinni. Näillä Jyrkin tai Yrjön koirilla tarkoitettiin susia, ja huutamisen ajateltiin suojaavan karjaa susien aiheuttamilta tuhoilta.

Toukokuu muissa kielissä

Toukokuu on ruotsiksi maj, viroksi mai, englanniksi May ja venäjäksi Май. Nämä sanat pohjautuvat latinankieliseen nimeen Maius, joka oli tämän kuukauden nimi roomalaisessa kalenterissa. Kuukausi lienee saanut nimensä roomalaisten Maia-jumalattaresta, joka liitettiin hedelmällisyyteen ja kasvuun.

Commodus, joka oli Rooman keisarina vuosina 180–192 j.a.a., muutti kaikkien kuukausien nimet omien nimiensä ja kunnianimiensä mukaisiksi. Tällöin toukokuun nimen Maius tilalle tuli Lucius; Commoduksen alkuperäinen nimi oli nimittäin Lucius Aelius Aurelius Commodus. Keisariksi noustuaan hän otti nimekseen Marcus Aurelius Commodus Antoninus. Commoduksen murhan jälkeen kuukausi sai takaisin entisen Maius-nimensä.

Asko Palviainen

Kirjoittaja on filosofian maisteri ja Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija