Milloin on Anne-Marin tai Juha-Pekan nimipäivä?
Suomalaisessa nimipäiväkalenterissa on tällä hetkellä 873 nimeä, joista 455 on naistennimiä ja 418 miestennimiä. Miksei siellä ole sellaisia yleisiä yhdysnimiä kuin vaikkapa Anne-Mari tai Juha-Pekka?
Nimipäiväkalenteriin ei ole otettu yhdysnimiä yksinkertaisesti tilanpuutteen vuoksi. Koska kalenterissa ovat jo ennestään nimet Anne ja Mari sekä nimet Juha ja Pekka, nimien Anne-Mari ja Juha-Pekka päiville ei ole katsottu olevan samanlaista tarvetta kuin muille kalenteriin tarjolla olleiden nimien päiville. Yhdysnimien sijoittaminen kalenteripäiville olisi myös hankalaa. Pitäisikö vaikkapa nimen Eeva-Liisa olla Eevan päivällä 24.12. vai Liisan päivällä 19.11.? Vai kenties molemmilla?
Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin valitaan uusia nimiä ensisijaisesti niiden yleisyyden perusteella. Perusehtona viimeisimmissä uudistuksissa on ollut, että nimi on annettu ensimmäiseksi etunimeksi vähintään viidellesadalle äidinkieleltään suomenkieliselle lapselle uudistusta edeltäneen 50 vuoden aikana. Tämä ehto onkin monen yhdysnimen osalta täyttynyt, mutta se ei yksin riitä.
Yleisiä nimiä ilman nimipäiviä
Kun Helsingin yliopistossa tehtiin viimeksi nimipäiväuudistusta vuodelle 2015, sitä varten tarkasteltiin maassamme vuosina 1965–2012 annettuja etunimiä. Tuona aikana annetuista naistennimistä yhdysnimen Anne-Mari oli saanut ensimmäiseksi etunimekseen 1854 suomenkielistä tyttöä, nimen Anna-Kaisa 1324 tyttöä ja nimen Hanna-Mari 1217 tyttöä. Muita viidensadan nimen rajan ylittäneitä oli neljätoista: Anna-Maria, Hanna-Leena, Marja-Leena, Anna-Mari, Sanna-Mari, Anna-Maija, Hanna-Kaisa, Marja-Liisa, Anna-Leena, Anne-Maria, Kirsi-Marja, Hanna-Maria, Henna-Riikka ja Anna-Liisa.
Samana aikana (1965–2012) suosituimman poikien yhdysnimen Juha-Pekka oli saanut 2563 poikaa, nimen Jukka-Pekka 2242 poikaa ja nimen Juha-Matti 2080 poikaa. Muita viidensadan nimen rajan ylittäneitä oli kymmenen: Veli-Matti, Olli-Pekka, Veli-Pekka, Ari-Pekka, Jari-Pekka, Ville-Veikko, Vesa-Matti, Jussi-Pekka, Jan-Erik ja Ville-Pekka. Mikään näistä ei kuitenkaan päätynyt kalenteriin.
Yhdysnimet eivät ole ainoita nimiä, joita on jätetty kalenterin ulkopuolelle, vaikka vaadittu yleisyysraja olisikin ylittynyt. Kalenteriin ei ole hyväksytty myöskään sellaisia kahdesta nimestä muodostettuja nimiä kuin Annamari, Annastiina tai Hannamari – tosin tämäntyyppisistä nimistä vain Annamari (606) ylitti viimeisimmässä uudistuksessa vaaditun viidensadan nimen rajan. Pojilla yksikään tämäntyyppinen nimi ei tuota rajaa ylittänyt. Niistä suosituinkin, Juhamatti, oli annettu vain 128 pojalle.
Nimiä on jätetty kalenterin ulkopuolelle myös muista syistä. Esimerkiksi tyttöjen nimiä Pia (8973 nimenkantajaa), Jenny (3067), Erika (2503) ja Carita (1659) ei vuonna 2015 hyväksytty kalenteriin, koska siellä olivat jo ennestään suomalaisemmat nimiasut Piia (28.12.), Jenni (21.7.), Eerika (18.5.) ja Karita (17.2.). Samalla tavalla esimerkiksi poikien nimet Jan (4210 nimenkantajaa), Henry (2567), Nico (2505) ja Alex (2278) jäivät kalenterin ulkopuolelle, koska siellä olivat jo Jani (24.6.), Henri (19.1.), Niko (6.12.) ja Aleksi (10.10.).
Entä sitten Kukka-Maaria?
Suomalaisesta nimipäiväkalenterista löytyy silti yksi nimi, jossa on yhdysviiva. Se on naisennimi Kukka-Maaria, jonka nimipäivä on 2.7. Kuinka tämä nimi on voinut päätyä kalenteriin?
Etunimi Kukka-Maaria ei itse asiassa ole tavallinen yhdysnimi, joka olisi yhdistetty kahdesta naisennimestä Kukka ja Maaria. Kukka-Maarian nimipäivä on 2. heinäkuuta. Tämä päivä on kirkollisessa perinteessä Neitsyt Marian etsikkopäivä eli päivä, jolloin Maria vieraili odotusaikanaan sukulaisensa Elisabetin luona, josta tuli Johannes Kastajan äiti. Suomalaisessa kansanperinteessä tätä päivää on kutsuttu Heinä-Maariaksi, Heinä-Maijaksi tai Kukka-Maariaksi, ja tästä nimi Kukka-Maaria on jäänyt myös nimipäiväkalenteriin. Samalla päivällä 2.7. ovat nykyään myös Mari, Maria, Marika, Maija, Maiju, Meeri, Riia, Maaria ja Maikki. Sen sijaan nimen Kukka oma nimipäivä on 13.5., keväisenä Flooran päivänä.
Yhdysnimen nimipäivä
Helsingin yliopiston almanakkatoimistoon tulee usein kyselyjä siitä, milloin yhdysnimien kantajat voisivat viettää nimipäiväänsä. Se, ettei omaa tai oman lapsen nimeä almanakasta löydy, on luonnollisesti harmittavaa. Sanna-Mari ei koe olevansa Sanna tai Mari vaan nimenomaan Sanna-Mari.
Monet yhdysnimen kantajat ovat kuitenkin ratkaisseet ongelman siten, että he viettävät nimipäiväänsä jommankumman nimenosan mukaan. Niinpä Eeva-Liisat juhlivat nimeään usein Eevan päivänä, harvemmat Liisan päivänä. Jos yhdysnimen osista vain toinen löytyy kalenterista, nimipäivä voi määräytyä luontevasti sen mukaan. Esimerkiksi Unna-Liina voi juhlia Liinan päivänä (22.6.), koska nimeä Unna ei vielä kalenterista löydy.
Jotkut ovat taas oivaltaneet, että omalla nimellä onkin kaksi nimipäivää: Antti-Jussi voi juhlia nimeään sekä Antin päivänä (30.11.) että Jussin päivänä (24.6.). Tappion voi siis kääntää myös voitoksi.
Iloisia nimipäiviä kaikille yhdysnimien kantajille!
Minna Saarelma-Paukkala
Kirjoittaja on nimistöntutkimuksen dosentti ja Yliopiston almanakkatoimiston johtaja.