Enkelit almanakassa
Suomalainen nimipäiväkalenteri pohjautuu tunnetusti keskiaikaiseen pyhimyskalenteriin. Monet sen nykyisistä nimistä viittaavatkin Raamatun henkilöihin tai katolisen kirkon pyhimyksiin. Esimerkiksi pojannimen Tanelitaustalla on Vanhan testamentin profeetta Daniel ja tytönnimen Kerttu taustalla ranskalainen abbedissa Gertrud (k. 659).
Pyhien ihmisten lisäksi almanakastamme löytyy myös enkeleihin viittaavia nimiä. Oman nimipäivän on saanut kolme ns. arkkienkeliä: Gabriel,Mikael ja Raafael. Nykyinen raamatunkäännös puhuu tosin ylienkeleistä, mutta arkkienkeli-sana lienee monille tutumpi.
Keskiaikaisen enkeliopin mukaan arkkienkelit olivat yhdeksänportaisen enkelihierarkian kahdeksas ryhmä. Yleensä heitä kuitenkin pidetään kaikkein korkeimpina enkeleinä, jonkinlaisina pääenkeleinä tai ylienkeleinä. Heidän lukumääräkseen on Raamatun vihjeiden perusteella arvioitu seitsemän. Raamatussa tai sen ulkopuolisissa ns. apokryfikirjoissa mainitaan vain kolme enkeliä nimeltä: Gabriel, Mikael ja Rafael. Muita ehdotuksia arkkienkelien nimiksi ovat olleet mm. Uriel, Sariel ja Raguel.
Viestintuoja Gabriel 24.3.
Arkkienkeli Gabriel mainitaan Raamatussa neljä kertaa: Vanhan testamentin Danielin kirjassa (8:16 ja 9:21) ja Uuden testamentin puolella Luukkaan evankeliumissa (1: 19, 1:26–27).
Vanhassa testamentissa Gabriel auttaa Danielia ymmärtämään saamansa näyn: “Ja iltauhrin aikaan, minun vielä rukoillessani, saapui luokseni nopeasti lentäen se mies, Gabriel, jonka jo aikaisemmin olin näyssä nähnyt. Hän neuvoi minua ja sanoi: ‘Daniel, nyt olen tullut ohjaamaan ymmärrystäsi oikeaan.’”
Uudessa testamentissa Gabriel ilmestyy taas Sakariaalle ja kertoo hänelle Johannes Kastajan syntymästä: “Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes.” (Luuk. 1: 13.) Lisäksi Gabriel kertoo Marialle Jeesuksen syntymästä: “Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus.” (Luuk. 1: 30–31.)
Marian ilmestys on kristillisessä kuvataiteessa suosittu teema, ja Gabriel kuvataan yleensä valkoinen lilja kädessään. Koska Gabriel on viestintuoja, hän on katolisessa kirkossa sähköisessä mediassa työskentelevien suojelija.
Hepreankielinen Gabriel-nimi merkitsee ‘Jumala on voimani’ tai ‘Jumalan taistelija’. Suomalaisessa almanakassa tämä nimi on ollut 24. maaliskuuta, ensin vuodesta 1705 vuoteen 1928 ja uudelleen vuodesta 1966 lähtien; vuosina 1890–1907 se tosin oli pitkävokaalisessa asussa Gaabriel. Nimi on saanut Suomessa myös kansanomaisia nimiasuja. Vuonna 1929 almanakkaan otettiin Gabrielin rinnalle Kaapo ja vuonna 1950 Kaappo jaKaapro.
Nykyään, vuonna 2021, Suomessa elää 3 721 miestä, joilla on jonain etunimenään Gabriel. Gaabriel-nimisiä on vain 36. Kaapo-nimisiä on taas 2286, Kaappoja 66 ja Kaaproja 83.
Kuva: Philippe de Ghampaigne: The Annunciation (n. 1644). The Metropolitan Museum of Art. Enkeli Gabriel ilmestyy Marialle ja kertoo Jeesuksen syntymästä.
Taistelija Mikael 29.9.
Arkkienkeli Mikael mainitaan Raamatussa neljästi. Vanhan testamentin Danielin kirjassa (10:13 ja 21, 12:1) Mikael on Israelin kansan suojelija, “yksi suurimmista enkeliruhtinaista”. Uuden testamentin puolella Johanneksen ilmestyksessä (12:7) kerrotaan, kuinka “Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan”. Juudaksen kirjeessä (jae 9) mainitaan myös “ylienkeli Mikael”.
Mikael on kristillisessä perinteessä merkittävin enkelihahmo. Hän on taisteleva soturienkeli, taivaallisen sotajoukon komentaja. Mikael kuvataankin kirkkotaiteessa miekka kädessään. Paavi Pius XII julisti Mikaelin vuonna 1950 poliisien taivaalliseksi suojelijaksi.
Hepreankielinen nimi Mikael merkitsee ‘kuka on Jumalan kaltainen’. Tämäkin nimi on ollut suomalaisessa almanakassa vuodesta 1705. Sen päivä 29. syyskuuta on Mikaelille Roomassa 500-luvulla omistetun kirkon vihkimispäivä. Nimi on ollut Suomessa hyvin yleinen ja saanut erilaisia kansanomaisia nimiasuja. Vuonna 1890 almanakkaan otettiin Mikaelin rinnalle Mikko, vuonna 1973 Mika ja Miika, vuonna 1984 Miikka, vuonna 2000 Miska ja vuonna 2005 Miko. Arkkienkelin nimeen pohjautuva naisennimi Mikaela pääsi samalle päivälle vuonna 2000.
Nykyään (2021) Mikael-nimellä on Suomessa jopa 104 543 nimenkantajaa. Mikko-nimisiä on 45 167, Mika-nimisiä 36 459, Miika-nimisiä 8 780, Miikka-nimisiä 5 036, Miska-nimisiä 3 613 ja Miko-nimisiä 3 067. Naisennimen Mikaela on taas saanut 6 312 tyttölasta.
Suomalaisessa kalenterissa on lisäksi kirkollinen pyhäpäivä mikkelinpäivä, jota vietetään Mikaelin päivänä 29. syyskuuta tai jos se on arkipäivä, sitä seuraavana sunnuntaina. Mikkelinpäivä on luterilaisen kirkon ainoa enkeleille omistettu pyhäpäivä. Silloin seurakunnissa vietetään usein perhemessuja.
Suojelusenkeli Rafael 22.12.
Kolmas arkkienkeli on Rafael, joka mainitaan nimeltä vain ns. apokryfikirjoihin kuuluvassa Tobitin kirjassa. Hänet kuvataan neuvokkaana matkakumppanina, jonkinlaisena suojelusenkelin esikuvana, joka toimii mm. puhemiehenä Tobitin avioliittohankkeessa. Tobit ei aluksi tunnista kumppaniaan enkeliksi, mutta kirjan lopussa (12:15) tämä paljastaa itsensä: “Minä olen Rafael, yksi niistä seitsemästä enkelistä, jotka ovat Herran lähellä ja joiden on lupa tulla hänen kirkkautensa eteen.” Kirkkotaiteessa Rafael kuvataan yleensä matkasauva kädessään.
Hepreankielisen nimen Rafael on kerrottu merkitsevän ‘Jumala parantaa’. Suomalaisessa almanakassa on vuosina 1908–28 ollut ensin Rafael ja vuodesta 1929 lähtien Raafael. Nimen päivä on 22. joulukuuta. Tämän enkelin nimi ei ole Suomessa ollut kovin suosittu. Rafael-nimisiä miehiä tai poikia on vuonna 2021 elossa 5 519 ja Raafael-nimisiä 222.
Enkelit muualla Euroopassa
Arkkienkelien Gabriel, Mikael ja Rafael nimiin perustuvat etunimet ovat olleet suosittuja kaikkialla Euroopassa. Tunnettuja näiden nimien kantajia voisi luetella loputtomiin, kuten vaikkapa Gabriel García Márquez, Michelangelo, Mihail Gorbatshov, Michael Schumacher, Michael Jackson, Mika Häkkinen, Raffaello, Rafael Wardijne. Myös sellaiset naisennimet kuin Gabriela tai Gabrielle, Mikaela tai Michelle ja Rafaela tai Raphaela ovat monissa maissa varsin yleisiä.
Enkeleihin viittaavia etunimiä ovat myös enkeliä merkitsevä miehenimi Angelo ja naisennimi Angela. Kumpaakaan ei suomalaisessa almanakassa ole, mutta suomenruotsalaisesta kalenterista löytyvät 8. joulukuuta naisennimet Angela, Angelika ja Angelina. Euroopan tämän hetken tunnetuin Angela on epäilemättä Saksan pitkäaikainen liittokansleri Angela Merkel.
Minna Saarelma-Paukkala
Kirjoittaja on Yliopiston almanakkatoimiston johtaja ja nimistöntutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.
Nimenkantajien lukumäärät on saatu Digi- ja väestötietoviraston etunimitilastosta 5.2.2021.