Satujen ystävillä Sadun päivä, lahjatavaraliikkeillä Lahjan päivä – Nimipäivät teemapäivinä

Suomalaisessa nimipäiväkalenterissa on monia suomenkielisiä nimiä, jotka pohjautuvat tavallisiin suomen kielen sanoihin, kuten vaikkapa Laina tai Valo. Tällaiset nimipäivät ovat houkutelleet eri tahoja järjestämään teemapäiviä, jotka kytkeytyvät jollain lailla näiden nimien merkitykseen. Esittelen tässä niistä kuusi, kalenterin aikajärjestyksessä:

3.2. Valon päivä, psoriasis-aiheinen teemapäivä ja valaistuksen teemapäivä

Koska suomalainen etunimi Valo kertoo valoisuudesta, Valon (ja Hugon) nimipäivästä 3.2. on tullut psoriasista sairastavien teemapäivä. Tähän ihotautiinhan valohoito on tehokas hoitokeino. Psoriasis on yleensä pahimmillaan talvella, jolloin monet tautia sairastavat lähtevät etelän aurinkoon. Toiset taas käyttävät kotona erilaisia valohoitolaitteita.

Valon päivää 3.2. on vuodesta 2007 lähtien vietetty myös valaistuksen teemapäivänä.  Päivän taustalla on Suomen Valoteknillinen Seura, joka julkaisee myös VALO-nimistä lehteä.  Seura perustettiin vuonna 1947 edistämään valaistusalan tietojen ja kokemusten vaihtoa.

8.2. Lainan päivä, kirjastojen teemapäivä

Koska kirjastoista lainataan kirjoja, Suomen Kirjastoseura kehitti Lainan nimipäivästä 8.2. kirjastojen PR- ja kampanjapäivän, jota on vietetty vuodesta 1984. Lainan päivänä on järjestetty tapahtumia kirjastoissa sekä kannustettu ihmisiä käyttämään kirjastoja ja lainaamaan sieltä mukavaa luettavaa. Vuonna 2019 Kirjastoseura siirtyi viettämään maaliskuussa Kirjaston päivää, mutta Lainan päivän tapahtumia järjestetään edelleen eri puolilla maata.

7.8. Lahjan päivä, lahjan antamisen ja saamisen teemapäivä

Suomalaiset lahja- ja kodinsisustusliikkeet ovat vuodesta 1998 viettäneet Lahjan päivää 7.8. Ideana on, että lahjatavaraliikkeissä käyvät asiakkaat saavat silloin jonkin pienen lahjan kauppiaalta. Tuona päivänä siis kauppiaskin heltyy antamaan. Kampanjaan on osallistunut vuosittain jopa yli sata liikettä eri puolilla Suomea. Alan kauppiaat haluavat muistuttaa asiakkaitaan siitä, kuinka pienetkin lahjat ovat ihmisille tärkeitä.

15.8. Marjan päivä, kotimaisten marjojen teemapäivä

Elokuun 15. päivällä on suomalaisessa kalenterissa jopa 12 naistennimeä: Marja, JaanaMarjoMaritaMarjattaMarjutMarianneMarittaMarjaanaMariannaMarjukka ja Jatta. Niiden kaikkien taustalla on Jeesuksen äiti Neitsyt Maria, jonka taivaaseen ottamisen päivää on kirkoissa vietetty 15.8. Koska nimi Marja voi myös viitata marjoihin, tästä päivästä on kehitetty kotimaisten marjojen teemapäivä. Elokuu onkin erinomaista aikaa metsä- ja puutarhamarjojen poimimiseen. Marjan päivänä muistutetaan myös marjojen runsaista terveysvaikutuksista.

Elokuun 15. päivänä on Marjan nimipäivä ja marjan päivä, kotimaisten marjojen teemapäivä.

12.9. Viljan päivä, viljatuotteiden teemapäivä ja Keski-Pohjanmaan maakuntapäivä

Syyskuun 12. päivä on Viljan (ja Valman) nimipäivä, ja silloin vietetään viljatuotteiden teemapäivää. Monet leipomot juhlivat tätä päivää houkuttelevin tarjouksin ja muistuttavat asiakkaitaan viljatuotteiden merkityksestä terveellisen ruokavalion osana. Myös Keski-Pohjanmaa on valinnut Viljan päivän 12.9. viralliseksi maakuntapäiväkseen.

18.10. Sadun päivä

Lokakuun 18. päivä on naisennimen Satu nimipäivä – samoin kuin nimien LukaLuukas ja Säde. Vuodesta 1993 tätä päivää on vietetty – lastenkirjailija Kaarina Helakisan aloitteesta – Sadun päivänä, jolloin suomalaisia muistutetaan satujen lukemisen tärkeydestä. Kun aikuiset lukevat lapsille satuja, syntyy yhteinen kokemus, joka on kummallekin osapuolelle antoisa.

Suomalaisten nimipäivien merkeissä on toki järjestetty monia muitakin teema- ja juhlapäiviä. Esimerkiksi Nestorin nimipäivän 26.2. aikaan WWF:llä ja Metsähallituksella on tapana lähettää Saimaan alueen kalastuskunnille, viranomaisille ja asukkaille Nestorin päivän kortti, jossa vedotaan norppien pesimärauhan puolesta. Nestorin nimipäivä sopii tähän tarkoitukseen hyvin, kerrotaanhan Juha Vainion tunnetussa laulussa kahdesta viiksekkäästä vanhastapojasta: Nestori Miikkulaisesta ja norpasta.  Samoin Marttajärjestö viettää vuosittain Martan päivää 26.7. monenlaisin tapahtumin eri puolilla maata. K-kaupat juhlivat taas Pirkka-tuotemerkkinsä kunniaksi Pirkan päivää 1.9. tarjoamalla asiakkailleen juhlakahveja ja erikoistarjouksia – ja niin edelleen.

Nimipäiväkalenterista löytyy teemapäiviä moneen lähtöön!

Minna Saarelma-Paukkala

Kirjoittaja on Yliopiston almanakkatoimiston johtaja ja nimistöntutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.