Iloista nimipäivää Mantelille ja muille kissoille!

Suomessa nimipäivät eivät ole vain ihmisiä varten, vaan myös monet lemmikkieläimet voivat viettää oman nimensä juhlapäivää. Helsingin yliopiston almanakkatoimisto julkaisi vuonna 2012 kissojen, koirien ja hevosten nimipäiväkalenterit, jotka ovat edelleen voimassa. Uudistus toteutettiin professori Marianne Blomqvistin vuodelle 1996 laatimien nimipäivälistojen pohjalta.

Tärkeä tavoite listoja laadittaessa oli, että kalenterinimet edustaisivat mahdollisimman monipuolisesti suomalaista kissojen, koirien ja hevosten nimistöä. Nimiä löydettiin niin yliopistoissa tehdyistä tutkielmista kuin eläinharrastajien verkkosivuilta ja alan kirjallisuudesta. Nimipäiväkalentereihin valitut nimet edustavat nimenomaan lemmikkiemme arkisia kutsumanimiä, eivät niiden virallisia rekisterinimiä.

Nimien sijoittelussa käytettiin pohjana suomalaista nimipäiväkalenteria. Niinpä esimerkiksi kissannimet Kalle ja Sandra löytyvät samoilta päiviltä, joilla ne ovat myös ihmisten nimipäiväkalenterissa. Samoin koirannimi Osku on Oskari-nimen päivällä 1.12. ja kissannimet Mikke ja Miku 29.9., jolloin ihmisten kalenterissa ovat Mikael sekä siihen pohjautuvat MikaMikkoMiikaMiikkaMiskaMiko ja Mikaela. Kaikissa eläinkalentereissa on ilman nimeä jätetty uudenvuodenpäivä 1.1., karkauspäivä 29.2. sekä joulupäivä 25.12. – aivan samoin kuin ihmistenkin kalenterissa.

Mouru, Sissi ja Pirpana

Kissojen kutsumanimiä tutkineet ovat havainneet, että kissannimille on tyypillistä M-alkuisuus sekä i-, r- ja s-kirjainten käyttö. On esitetty, että i-kirjain viittaisi kissan pienuuteen, r kissojen kehräämiseen ja mouruamiseen ja s sihinään ja sähinään. Kissannimet ovat usein myös lyhyitä, enimmäkseen kaksitavuisia. Tyypillisiä ovatkin kissakalenterin nimet MaukuMiisuMiu-MauMouruMököMöröNauku, Nöpö, Sissi ja Susu. Myös erilaiset kissan nimitykset näkyvät kalenterinimissä: CatsyKissiKisumisuOlli-KolliPirskatti ja Topikatti.

Kissojen nimipäiväkalenterissa on kaikkiaan 593 nimeä. Monet kalenterinimet kuvaavat kissan ulkonäköä, kuten LumipalloMustisNokinenäPörröSöpöliiniTäplä ja Viiru. Monet nimet viittaavat kissan pienuuteen: HippuIpanaMiniNaperoNysäPirpana ja Vaavi. Useat nimet ovat hellitteleviä: DarlingLutuMussukkaPupu.

Kissan luonnetta kuvaavat nimet FiksuHurjisHöpsöJöröLörppöNynnyUjoVelmu ja Vintiö. Muitakin suomenkielisiä nimiä löytyy, kuten LuumuMuikkuNakkiNeilikkaPumpuliRusettiSalmiakkiSinappi ja Töppönen.

Esmeralda, Picasso ja Toffo

Kissoille annetaan paljon myös tavallisia ihmisten etunimiä. Kissakalenterista löytyy sellaisia miehennimiä kuin ArttuBorisElmoJesperOskari ja Ville, ja sellaisia naisennimiä kuin DianaEsmeraldaFanniKaisaOlga ja Sandra.

Tunnettujen historiallisten henkilöiden nimiä kissakalenterissa ovat esimerkiksi CaesarHannibalKleopatraKolumbusMozart ja Picasso. Fiktiivisiä hahmoja edustavat taas BatmanKarvinenPekka TöpöhäntäPikku MyyRapa-RipaTarzan ja Zorro. Jonkin verran kalenterissa on myös kielellisesti merkityksettömiä nimiä, kuten BoboBubbaDusseFiffiLolle ja Toffo.

Suomalaisen kalenterin merkkipäiviä ja muita juhlapäiviä on myös huomioitu kissakalenterissa. Zacharias Topeliuksen päivällä 14.1. ovat Saku ja Sasu ja Johan Ludvig Runebergin päivällä 5.2. Ludde ja Lutu. Mikael Agricolan ja suomen kielen päivä 9.4. sai perinteiset suomalaiset kissannimet Kolli ja Kölli. Kansainvälisellä musiikkipäivällä 1.10. on taas nimi Jatsi.

Englanninkielisiä nimiä löytyy kissakalenterista myös, kuten BabyCandyDarlingQueenRocky ja Whisky. Muita vieraskielisiä nimiä ovat esimerkiksi AmigoBelladonnaBonbonChanelPiccolo ja Simba.

Yliopiston almanakkatoimisto toivottaa hyviä nimipäiviä Suomen kissoille! Miau!

Minna Saarelma-Paukkala

Kirjoittaja on nimistöntutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.