Onnea, Saija, Saila ja Frans! Miesten ja naisten yhteisistä nimipäivistä
”Miksi minun nimipäivälleni eli Saijan päivälle 4.10. on laitettu pojannimi Frans? Eihän kalenterissa pitäisi olla naisen- ja miehennimiä samalla päivällä!” Tämäntyyppisiä kysymyksiä Almanakkatoimisto saa aina silloin tällöin vastattavakseen.
Naisennimet Saija ja Saila, joiden päivä on 4.10., saivat todellakin rinnalleen miehennimen Frans vuoden 2010 nimipäiväuudistuksessa. Tämä johtui siitä, että Frans oli ollut aiemminkin, vuoteen 1928 asti, suomalaisessa kalenterissa tällä samalla päivällä.
Kun vanhoja almanakkanimiä otetaan takaisin kalenteriin, ne pyritään yleensä sijoittamaan perinteisille päivilleen. Lokakuun neljäs oli jo keskiaikaisessa Turun hiippakunnan kalenterissa Pyhän Franciscus Assisilaisen, fransiskaanisen veljeskunnan perustajan, muistopäivä. Samoin vuoden 1705 ensimmäisessä suomenkielisessä almanakassa oli tällä päivällä nimi Franciscus. Nykyisestä suomenruotsalaisesta kalenteristakin löytyvät 4.10. Franciscukseen pohjautuvat nimet Frans, Frank ja Fransiska. Saija ja Saila ovat taas olleet suomalaisessa nimipäiväkalenterissa tällä päivällä vuodesta 1950, ja ne saivat vuoden 2010 uudistuksessa jäädä omalle paikalleen.
17 yhteistä päivää
Seuraava suomalaisen kalenterin nimipäiväuudistus tulee voimaan vuoden 2015 alussa. Silloin almanakassa on kaikkiaan 17 päivää, joilla on sekä miehen- että naisennimiä. Ilman nimipäivää ovat kalenterissamme perinteisesti olleet uudenvuodenpäivä 1.1. ja joulupäivä 25.12. Uusivuosi on kirkollisessa perinteessä Jeesus-nimen päivä ja joulu Jeesuksen syntymäjuhla, minkä vuoksi nämä päivät on koettu liian pyhiksi tavallisille nimille. Karkauspäivä on samoin aina nimipäivätön. Kaikilla muilla kalenterin 346 päivällä on joko miehen- tai naisennimiä.
Syitä näihin miesten ja naisten yhteisiin nimipäiviin on monia. Fransin tavoin vanhalle kalenteripäivälleen palautettuja nimiä ovat Tiitus (4.1. Tiitus, Ruut), Justus (2.9. Sini, Justus, Sinikka), Roope ja Robert (7.6. Suvi, Roope, Robert, Robin) sekä Luukas (18.10. Satu, Luukas, Luka, Säde) – ja palautuksen yhteydessä ne ovat sattuneet päätymään samoille päiville naistennimien kanssa.
Toisinaan kalenteriin otetun nimen päivä on määräytynyt suomenruotsalaisen kalenterin mukaan. Rita ja Karita on sijoitettu samalle päivälle (17.2. Väinö, Rita, Karita, Väinämö) kuin suomenruotsalaisen kalenterin Carita ja Rita, ja Leonard-nimeen pohjautuva Lenni on samalla päivällä (28.9. Arja, Lenni) kuin suomenruotsalaisen kalenterin Leonard ja Lennart.
Monille kalenteripäiville on taas sijoitettu miehen- ja naisennimiä siksi, että ne pohjautuvat samaan kantanimeen. Näin esimerkiksi naisennimi Josefiina on samalla päivällä 19.3. kuin Juuso, Joose, Jooseppi ja Joosef, koska sen taustalla on miehennimi Joosef. Samoin naisennimi Mikaela on samalla päivällä 29.9. kuin Mika, Mikko, Miika, Mikael, Miikka, Miska ja Miko, koska se pohjautuu miehennimeen Mikael. Yhteinen kantanimi on selityksenä myös seuraavien päivien miesten- ja naistennimille:
19.1. Henri, Henna, Heikki, Henrik, Henni, Henriikka, Henrikki
12.4. Julia, Julius, Janna, Juuli, Janni, Juliaana
18.5. Eero, Erkki, Eerika, Eerik, Erkka, Eerikki
29.5. Oliver, Olivia, Oiva, Oivi
29.6. Petri, Pekka, Petra, Petteri, Peetu, Pietari, Pekko
11.9. Santeri, Santtu, Sandra, Aleksanteri, Ali, Aleksandra, Ale.
Oma erityinen syynsä on sille, että jouluaatolta löytyvät Aatami ja Eeva (24.12. Aatami, Eeva, Eveliina, Eevi). Kun joulupäivä 25.12. on kristityille Jeesuksen syntymäjuhla, tätä edeltävällä päivällä olevat Aatami ja Eeva, luomiskertomuksen ensimmäiset ihmiset, edustavat langennutta ihmiskuntaa, joka odottaa Vapahtajaansa. Nimipäivä on yhteinen myös siksi, että Raamatun mukaan Aatami ja Eeva luotiin samana päivänä.
Uusi kalenterinimi Noel tulee taas vuoden 2015 uudistuksessa jouluaaton aatolle (23.12. Senni, Noel). Nimen sijoituksen ratkaisi sen jouluun viittaava merkitys: ranskaksi joulu on Noël. Myös suomenruotsalaisessa kalenterissa Noel tulee tälle samalle päivälle.
Almanakassamme on siis enimmäkseen erillisiä, mutta jonkin verran myös yhteisiä nimipäiviä miehille ja naisille. Hyviä nimipäiviä kaikille!
Minna Saarelma-Paukkala
Kirjoittaja on nimistöntutkija ja Almanakkatoimiston johtaja.