Uusia liputuspäiviä kalenteriin vuonna 2023 

Suomalaiseen kalenteriin lisätään vuonna 2023 kaksi uutta liputuspäivää: Suomen luonnon päivä (elokuun viimeinen lauantai) ja Miina Sillanpään päivä, kansalaisvaikuttamisen päivä 1.10. Molemmat ovat kalenterissa ns. vakiintuneita liputuspäiviä. Uudistuksen jälkeen suomalaisessa kalenterissa on seitsemän virallista, liputusasetuksessa mainittua liputuspäivää ja viisitoista vakiintunutta liputuspäivää.  

Suomen luonnon päivä (elokuun viimeinen lauantai)

Suomen luonnon päivä merkittiin kalenteriin elokuun viimeiselle lauantaille vuonna 2020, mutta tuolloin ilman lipunkuvaa, koska päivän liputus ei vielä ollut vakiintunutta. Päivää esittivät jo vuonna 2016 kalenteriin Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallitus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto. Sisäministeriö suositteli tälle päivälle yleistä liputusta ensi kerran itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Presidenttipari veti lipun salkoon Teijon kansallispuistossa, ja myös valtiollisissa rakennuksissa liputettiin. Koska sisäministeriö on nyt jo viitenä vuonna antanut tälle päivälle liputussuosituksen, Helsingin yliopiston almanakkatoimisto päätti lisätä sille lipunkuvan kalenterivuodesta 2023 alkaen.

Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013, ja sen merkeissä on järjestetty satoja yleisötapahtumia. Suomalaiset ovat juhlineet elokuista luontoa myös marjastamalla, kalastamalla ja metsässä patikoimalla, ja luontoteemaa on pidetty vahvasti esillä kouluissa. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii Suomen luonnon päivän suojelijana.

Miina Sillanpään päivä, kansalaisvaikuttamisen päivä 1.10.

Lokakuun ensimmäiselle päivälle merkitään vuonna 2023 kalenteriin uutena liputuspäivänä Miina Sillanpään päivä, kansalaisvaikuttamisen päivä. Sisäministeriö on vuodesta 2016 antanut tälle päivälle liputussuosituksen. Päivän tarkoituksena on muistaa Miina Sillanpään (4.6.1866–3.4.1952) elämäntyötä ja nostaa esille kansalaisvaikuttamisen merkitys yhteiskunnassa. Koska Sillanpään syntymäpäivä 4.6. on Suomessa puolustusvoimain lippujuhlan päivä, liputuspäiväksi valittiin 1.10., jolloin vuonna 1906 tulivat voimaan valtiopäiväjärjestys ja vaalilaki Suomen suuriruhtinaskunnassa. Miina Sillanpään päivää vietetään Suomessa myös Järjestöjen päivänä.

Miina Sillanpää oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, poliitikko ja naisasianainen, joka nousi köyhistä oloista ensimmäiseksi suomalaiseksi naisministeriksi. Hänet valittiin kansanedustajaksi vuonna 1907 yhdeksäntoista ensimmäisen naisen joukossa, ja hän toimi sosialidemokraattisen puolueen kansanedustajana 38 vuoden ajan. Tannerin hallituksessa Sillanpää oli toisena sosiaaliministerinä 1926–1927. Lisäksi hän oli keskeinen toimija useissa naisjärjestöissä ja ensikotitoimintaa perustettaessa.

Lisätietoja:

Helsingin yliopiston almanakkatoimisto: johtaja Minna Saarelma-Paukkala, p. 02941 22947, minna.saarelma@helsinki.fi

Sisäministeriö: erikoissuunnittelija Aino Tuovinen, p. 0295 488 317 / 050 4561 552,
aino.tuovinen@intermin.fi

Suomen luonnon päivä: viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, Metsähallitus, Luontopalvelut, p. 0400 425666, paivi.rosqvist@metsa.fi

Miina Sillanpään päivä: puheenjohtaja Virpi Dufva, Miina Sillanpään Seura, p. 050 3654664, virpi.dufva@valli.fi

Lue myös sisäministeriön tiedote.

Sivustoamme päivitetään

Sivustoamme päivitetään 24.05. - 25.05.2024 klo 16 alkaen. Päivityksen aikana sivustolla voi esiintyä käyttökatkoja ja sisällön väliaikaisia puutteita. Kiitos kärsivällisyydestä!

This will close in 0 seconds