Onnistuneen kalenterin salaisuus

Itse tehty seinäkalenteri on persoonallinen ja hyödyllinen tuote. Sen eteen saa nähdä hiukan vaivaa, mutta lopputulos palkitsee. Prosessissa on muutamia sudenkuoppia, jotka kiertämällä tulos on vieläkin tyylikkäämpi ja luotettavampi. Jos taas haluat pelata varman päälle, voit tilata valmiin kalenteripohjan Almanakkatoimistosta. Vinkit onnistuneeseen seinäkalenteriin ovat koonneet Yliopiston almanakkatoimiston kalenteritoimittaja Lasse Hämäläinen ja graafikko Onerva Ollila.

Seinäkalenteri on ensi näkemältä hyvin yksinkertainen graafinen työ. Pelkistetyimmillään se on ruudukko, jonka sisällä on numeroita, nimiä, merkkipäivien nimiä sekä ehkä Suomen lipun ja kuun kuvia. Kuvitusta lisäämällä ja fontteja tyylittelemällä kalenterista saa näyttävän sisustuselementin.

Jos haluat suunnitella ruudukon itse, tarvitset ulkoasuidean lisäksi taitto-ohjelman ja hiukan matematiikkaa. Millimetrejä laskemalla saat varattua sopivan tilan kullekin kuukaudelle, viikolle ja päivälle sekä päiväruutujen sisään tarvittavan tilan.

Hanki perustiedot luotettavasta lähteestä

Kalenterin perustiedot – vuosiluvut, kuukaudet, viikkonumerot, päivien jakautuminen viikoille, pyhäpäivät, merkkipäivät ja liputuspäivät – ovat vapaata tietoa, jota kuka tahansa voi koota ja julkaista ilman erityisiä lupia. Kannattaa kuitenkin varmistua siitä, että tietojen lähde on luotettava.

Työn helpottamiseksi Almanakkatoimistosta voi hankkia valmiiksi koottuja vuosikohtaisia päivälistoja, joissa kalenterin perustiedot on koottu yhteen dokumenttiin. Moni haluaa seinäkalenteriinsa näkyville myös kuun vaiheet, jotka voi ostaa Almanakkatoimistosta tähtitieteilijän laatimana dokumenttina. Kuun vaiheet osuvat vuosittain eri päiville, joten niiden sijoittelussa vaikkapa edellisvuoden tiedoista ei ole juuri hyötyä.

Sijoita liputus- ja juhlapäivät huolellisesti

Kokemuksemme mukaan eniten pulmia kalentereissa aiheuttavat liputus- ja juhlapäivät. Tämä on varsin ymmärrettävää, sillä niitä ei voi siirtää edellisvuoden kalenterista uusille paikoilleen mekaanisesti: joidenkin juhlapäivien ajankohdat vaihtelevat vuosittain, kun taas toiset ovat pysyvästi tietyllä päivämäärällä.

Lisäksi hankaluutta aiheuttaa se, että vuosi ei jakaudu viikkoihin tasan. Niinpä esimerkiksi vuosittain 4.6. vietettävä Puolustusvoimain lippujuhlan päivä on vuonna 2024 tiistaina, mutta vuodeksi 2025 se tulee muistaa siirtää keskiviikolle. Suomen luonnon päivää taas vietetään aina elokuun viimeisenä lauantaina, joten tänä vuonna sen päivämäärä on 31.8., ensi vuonna taas 30.8.

Ajankohdaltaan monimutkaisin juhlapyhä on pääsiäinen, jonka paikan määräytymisestä onkin kirjoitettu blogissamme aiemmin. Pääsiäisen ajankohtaan kytkeytyvät myös esimerkiksi laskiaissunnuntain ja -tiistain, helatorstain sekä helluntain ajankohdat. Nämä päivät saattavat helposti unohtua edellisvuotisille paikoilleen.

Ruotsinkielinen seinäkalenteri, jonka helmikuun sivu näkyy osittain.

Pääsiäiseen sidoksissa olevat pyhännimet, kuten laskiaissunnuntai (fastlagssöndagen), vaihtavat paikkaa vuosittain. Kuva: Onerva Ollila

Ole tarkkana merkkipäivien nimissä

Vuodelle 2025 kalentereita tehdessä kannattaa huomata, että kahden merkkipäivän nimet ovat hiljattain muuttuneet. Tammikuun 27. päivänä vietetään nykyisin holokaustin uhrien muistopäivää (aiemmin vainojen uhrien muistopäivä), ruotsiksi minnesdagen för Förintelsens offer. Entisestä romanien kansallispäivästä 8. huhtikuuta puolestaan käytetään tästedes nimeä kansainvälinen romanipäivä, ruotsiksi romernas internationella dag.

Myös muiden merkkipäivien oikeinkirjoituksessa kannattaa olla tarkkana, sillä etenkin yhdyssanat voivat olla haastavia: esimerkiksi unikeonpäivä ja mikkelinpäivä kirjoitetaan yhteen, yrittäjän päivä ja apostolien päivä taas erikseen. Monille kalenterinkäyttäjille oikeakielisyys on kuitenkin tärkeää, joten suositellut kieliasut kannattaa käydä tarkistamassa Liputus- ja juhlapäivät -sivultamme.

Huolehdi nimipäivien tekijänoikeusmaksuista

Suomalaiseen kalenteriin olennaisesti kuuluvat nimipäivät ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Suomalaisen tai suomenruotsalaisen nimipäivälistauksen saa tilattua Almanakkatoimistosta sähköisenä dokumenttina, ja kalenteriin on liitettävä merkintä ”Nimipäivät © Helsingin yliopisto”.

Nimipäiväluetteloita päivitetään viiden vuoden välein, joten kannattaa varmistaa, että omassa käytössä oleva lista on ajantasainen. Vuoden 2025 alusta astuvat voimaan uudet, päivitetyt listat. Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin tulee tuolloin 33 ja suomenruotsalaiseen 27 uutta nimeä.

Vuoden lopussa kalenterien lopullinen painosmäärä on vahvistettava Yliopiston almanakkatoimistolle. Jos painosmäärä on muuttunut aiemmin ilmoitetusta, Almanakkatoimisto laskuttaa tai hyvittää toteutuneen painosmäärän mukaisesti.

Tarkista, tarkista ja tarkista

Kalenterissa on niin paljon yksityiskohtaista tietoa, että tarkistamisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Älä jätä mitään oikolukematta, vaikka olisit ihan varma ja merkkipäivät tulisivat jo korvista. Nuku yön yli ja tarkista uudelleen, tai anna työ kollegalle oikoluettavaksi. Ikävintä olisi, jos kalenterista paljastuisi vasta painamisen jälkeen isompia virheitä, joiden vuoksi koko painos olisi otettava uudestaan. Onneksi sellaisia tilanteita kuitenkin sattuu harvoin.

Kalenteriruudukko, jonka päällä on turkoosi suurennuslasi. Keltainen tausta.

Tarkistamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa kalenterinteossa. Joka yksityiskohdalla on väliä! Kuva: Adobe Stock

Ihaile kalenteriasi ja katso tulevaisuuteen

Hyvin tehty ja tarkistettu kalenteri on ilo silmälle ja palvelee käyttäjäänsä koko vuoden ajan. Nauti työsi tuloksesta! Joskus kalenteriin eksyy kaikesta huolellisuudesta ja monista tarkistuskierroksista huolimatta virheitä, pienempiä tai suurempia. Se on harmillista mutta lopultakin inhimillistä. Virheistä oppii ja seuraavalla kerralla sujuu taas paremmin!

…vai tilaisitko sittenkin valmiin kalenteripohjan?

Mikäli haluat päästä kalenterin suunnittelussa helpommalla, voit myös tilata Almanakkatoimistosta valmiin kalenteripohjan. Kalenteripohjissa päivälistan tiedot, kuun vaiheet ja nimipäivät ovat valmiina paikoillaan. Tarjoamme runsaasti erilaisia kalenteripohjia erilaisiin käyttötarkoituksiin: voit käydä tutustumassa niihin verkkokaupassamme tai Kalenteriaineistot 2025 -esitteessä.

Omaa luovuutta pääsee käyttämään myös valmiiden kalenteripohjien kanssa. Kalenteripohjat toimitetaan pdf- ja idml-dokumentteina, joten niitä voi muokata ulkoasultaan haluamansa mukaiseksi. Voit siis lisätä omia kuvia, mainoksia ja logoja sekä vaihdella värejä ja fontteja omien toiveidesi ja taitojesi mukaan. Kalenterin tietosisältö kannattaa pitää selkeänä ja luettavana, mutta muuten voit antaa mielikuvituksesi lentää.

Iloa ja inspiraatiota kalenterin tekoon!

Osta kalenteriaineistoja: Almanakkatoimiston verkkokauppa
Tutustu esitteeseemme: Kalenteriaineistot 2025
Tarkista merkkipäivien suositellut kieliasut: Liputus- ja juhlapäivät
Lue nimipäivien tekijänoikeudesta: Nimipäivien tekijänoikeus

Teksti: Lasse Hämäläinen, kalenteritoimittaja ja Onerva Ollila, viestintäkoordinaattori & graafikko
Pääkuva: Kukat ja luonto ovat suosittuja kalenterin kuvitusaiheita. Kuva: Onerva Ollila