Marian ilmestyspäivästä on yhdeksän kuukautta jouluun

”Ajan tasalla – Suomalainen kalenteri tänään” on tietokirja, jonka Yliopiston almanakkatoimiston asiantuntijat Onerva Ollila, Asko Palviainen ja Minna Saarelma-Paukkala julkaisivat viime syksynä (Otava 2019). Teoksessa kerrotaan niin ajanlaskun historiasta kuin suomalaisen kalenterin pyhäpäivistä ja muista merkkipäivistä. Julkaisemme nyt maaliskuun blogina Minna Saarelma-Paukkalan kirjoittaman luvun, jossa käsitellään Marian ilmestyspäivää. Vuonna 2020 Marian ilmestyspäivä on sunnuntaina 22. maaliskuuta.

”Maria, Herran piikanen…” Suomalaisessa kalenterissa on maaliskuussa Marian ilmestyspäivä. Se on pääsiäistä edeltävään paastonaikaan sijoittuva pyhäpäivä, joka kuuluu kuitenkin joulun pyhiin. Marian ilmestyspäivän aiheena on enkeli Gabrielin vierailu neitsyt Marian luona. Enkeli ilmoitti silloin Marialle, että hänestä tulee Jeesuksen äiti. Marian päivä on siksi yhdeksän kuukautta ennen joulua.

Botticelli: Marian ilmestys (n. 1485-92)

Marian ilmestyspäivää vietetään nykyään maaliskuun 22. ja 28. päivän välisenä sunnuntaina – paitsi jos tuo päivä sattuu olemaan palmusunnuntai tai pääsiäispäivä, Marian ilmestyspäivä siirretään palmusunnuntaita edeltävälle sunnuntaille. Aikaisimmillaan Marian ilmestyspäivä voi olla 8. maaliskuuta.

Vuoteen 1954 asti tämän päivän – jota silloin kutsuttiin vielä marianpäiväksi – ajankohta oli kalenterissa kiinteästi 25.3., josta onkin tasan yhdeksän kuukautta joulupäivään. Tosin poikkeuksia oli tällekin. Jos 25.3. oli pääsiäispäivä tai toinen pääsiäispäivä, marianpäivä oli pääsiäisen jälkeisenä tiistaina. Jos 25.3. taas osui pääsiäisen alusviikolle eli ns. hiljaiselle viikolle, marianpäivä oli palmusunnuntaita edeltävä lauantai. Vuodesta 2000 lähtien päivä on ollut kalenterissa nimellä Marian ilmestyspäivä.

Kristillisessä kirkossa Marian ilmestyspäivää on vietetty jo 500-luvulta lähtien. Varsinkin katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa neitsyt Marian asema on erityisen vahva, ja enkelin vierailu Marian luona on ollut suosittu aihe kristillisessä kuvataiteessa. Marian kukkasymbolina on valkoinen lilja, joka viittaa puhtauteen, viattomuuteen ja neitsyyteen. Ortodoksit ja katolilaiset viettävät Marian ilmestyspäivää yhä vanhan perinteen mukaan eli 25. maaliskuuta.

Gabrielin ja Marian nimipäivät

Perinteisen marianpäivän edellä 24. maaliskuuta on suomalaisessa nimipäiväkalenterissa miestennimien Kaapo, GabrielKaapro ja Kaappo nimipäivä. Päivä onkin vanha arkkienkeli Gabrielin muistopäivä. Gabriel – vuosina 1890–1907 muodossa Gaabriel – on ollut almanakassa tällä päivällä 1700-luvulta lähtien. Tosin vuosina 1929–1965 tällä päivällä oli vain nimen suomalaisia asuja: ensin pelkkä Kaapo, ja vuodesta 1950 lähtien myös Kaappo ja KaaproGabriel on hepreankielinen nimi, ja sen on kerrottu merkitsevän ’Jumalan taistelija’ tai ’Jumala on voimakas’. Toisinaan, kuten vuonna 2019 tapahtui, Marian ilmestyspäivä osuu sopivasti Gabrielin päivälle 24.3.

Maaliskuun 25. päivä ei sen sijaan nykyisessä nimipäiväkalenterissamme viittaa mitenkään neitsyt Mariaan, vaan päivällä ovat naisennimet Aija ja Aava. Kalenterissa on kuitenkin muita päiviä, joissa Jeesuksen äidin vaikutus yhä näkyy. Heinäkuun 2. päivä on vanha Marian etsikkopäivä tai vierailupäivä, jolloin raskaana ollut Maria vieraili sukulaisnaisensa, Johannes Kastajaa odottaneen Elisabetin luona. Tällä päivällä on suomalaisessa kalenterissa (2019) peräti kymmenen Marian nimiperheeseen kuuluvaa nimeä: MariMariaMarikaMaijaMaijuMeeriRiiaMaariaKukka-Maaria ja Maikki. Alkujaan Maria on heprealais-aramealainen nimi, mutta sen merkitys ei ole täysin selvä. Nimen on arveltu merkitsevän muun muassa ’toivottu lapsi’, ’näkijätär’ tai ’herratar’.

Elokuun 15. päivä on katolisessa perinteessä Marian taivaaseen ottamisen päivä. Siksi tällekin päivälle on sijoitettu Mariaan pohjautuvia naisennimiä. Niitäkin on paljon, jopa kaksitoista: JaanaMarjoMarjaMarianneMarjutMaritaMarjaanaMariannaJattaMarjukkaMaritta ja Marjatta. Nimi Maria erilaisine muunnelmineen on varmasti ollut Suomen suosituin naisennimi. Vuonna 2019 Suomessa oli elossa lähes 200 000 naista, joilla oli Maria yhtenä etunimenään. Maria olikin tammikuussa 2019 elossa olevien naisten yleisin etunimi. Marjatta-nimisiä oli lähes 90 000, Maarit-nimisiä lähes 58 000 ja Marja-nimisiä lähes 45 000.

Minna Saarelma-Paukkala

Kirjoittaja on Yliopiston almanakkatoimiston johtaja.