Vuoden vaihtumisesta

Vuosi on taas vaihtunut. Joissakin lehdissä pohdiskeltiin sitä, miksi kirkko ei siirtänyt keskiajalla vuodenvaihdetta tammikuun alusta jouluun.

Se, että vuosi vaihtuu tammikuussa, on roomalaisilta peritty tapa. Alkujaan roomalaisilla vuosi vaihtui maaliskuun alussa. Tämä näkyy edelleen muutamissa englanninkielisissä kuukauden nimissä. Esimerkiksi nimessä October (suomeksi lokakuu) on latinan kielen sana octa, joka tarkoittaa kahdeksaa. Lokakuu oli vanhassa roomalaisessa ajanlaskussa kahdeksas kuukausi.

Maaliskuu aloitti vuoden, koska Roomaa johtaneet konsulit aloittivat silloin vuoden kestävän virkakautensa. Vuonna 154 ennen ajanlaskun alkua, tai roomalaisittain vuonna 600 auc (ab urbe condita eli Rooman perustamisesta), konsuleiden virkakauden alku vakiintui tammikuun alkuun. Tämä johti myös vuoden alun siirtymiseen tammikuuhun. Ja samalla tiellä ollaan edelleen, vaikka Rooman vallan päättyminen muutti vuoden alkuajankohdan sadoiksi vuosiksi sangen kirjavaksi.

Vuosi on vaihtunut tai vaihtuu myös muinakin ajankohtina. Esimerkiksi luterilaisella kirkolla kirkkovuosi vaihtuu ensimmäisenä adventtisunnuntaina. Eräällä tavalla tämä tapa on erikoinen, koska siinä vuosi ei vaihdu samana päivänä, vaan päivämäärä vaihtuu vuosittain. Ensimmäinen adventtihan on 27.11.-3.12. välinen sunnuntai. Ortodoksisen kirkon vuosi alkaa taas 1.9. Tämä perustuu bysanttilaiseen vuoteen, jonka uusivuosi oli syyskuun alussa.

Vanha suomalainen vuosi alkoi syksyllä, kun sadonkorjuu oli tehty, mutta talvityöt eivät olleet vielä alkaneet. Tämä kekrinä tunnettu juhla ei ollut tiettynä aikana, vaan kekriä saatettiin viettää samassa kylässä olevissakin taloissa eri aikaan.  Tästä alkoi talvi, joka oli vaikeaa aikaa. Siksi ihmisten ikiä ilmoitettiin siten, kuinka monta talvea henkilö oli kokenut.

Halloween aloitti uuden vuoden

Eri aikoina on Euroopassa ollut muitakin päiviä, jotka ovat toimineet uudenvuodenpäivänä. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi Marian päivä, joulupäivä, pyhäinpäivä ja mikkelinpäivä. Myös halloween on kekrin kaltainen uudenvuoden juhla, jonka tausta on vanha kelttiläinen samhain-juhla. Halloween tai oikeammin All Hallows’ Eve on pyhäinpäivän aatto. Suomessakin pyhäinpäivä oli aluksi kiinteästi 1.11., mutta se siirtyi vuonna 1774 marraskuun ensimmäiseksi sunnuntaiksi ja vuodesta 1955 alkaen sitä on vietetty 31.10.-6.11. välisenä lauantaina. Uskomuksen mukaan vuoden viimeisenä iltana manalan portit aukesivat, jolloin kuolleet saattoivat vierailla elävien luona. Tähän perustuu lasten tapa pukeutua naamioasuihin halloween-juhlissa.

Muiden kulttuurien kalentereissa uusivuosi poikkeaa gregoriaanisen kalenterin uudesta vuodesta. Esimerkiksi kiinalaisessa kalenterissa uusivuosi on tammi-helmikuun vaihteessa. Juutalaisessa kalenterissa vuosi vaihtuu syksyllä. Kummassakin kalenterissa vuodenvaihde liikkuu karkauskuukausien takia kuukauden mittaisella aikajanalla. Islamilaisessa kalenterissa ei ole karkauskuukausia, joten siinä vuodenalku siirtyy vuosittain noin 11 päivää edellistä vuotta aikaisemmaksi. Tänä vuonna islamilaisen kalenterin vuosi alkaa gregoriaanisen kalenterin mukaan 25.10.2014.

Asko Palviainen

Kirjoittaja on Almanakkatoimiston erikoissuunnittelija.