Oton päivästä Yrjön päivään

Maaliskuun blogissa kirjoitin Jonne-nimestä, josta on tullut teinipoikaa tarkoittava yleisnimi. Hieman samaan tapaan on käynyt nimelle Yrjö: arkikielessä yrjöllä tarkoitetaan oksennusta. Sanan taustalla tuskin on tarinaa kenestäkään Yrjö-nimisestä henkilöstä. Todennäköisemmin sen motivaationa on, että oksentamisesta aiheutuvan äänen voi ajatella muistuttavan Yrjö-nimeä ääneen lausuttuna.

Yrjön nimipäivää vietetään 23. huhtikuuta. Sitä edeltävälle viikon ajanjaksolle sattuu osumaan useita nimipäiviä ja epävirallisia juhlapäiviä, jotka on liitetty päihtymiseen ja voisivat kenties siten selittää oksentamista. Vuonna 2023 kaikki nämä päivät osuvat vieläpä samalle kalenteriviikolle (viikko 16).

Kyseinen viikko alkaa 17. huhtikuuta, jolloin nimipäiväänsä viettää Otto. Yleisnimenä otto on johdos verbistä ottaa, jolla voidaan arkikielessä viitata alkoholin käyttöön. Tässä tapauksessa henkilön- ja yleisnimen samanasuisuus on puhdas sattuma, sillä etunimi Otto pohjautuu muinaissaksalaisiin Ot-alkuisiin nimiin, kuten Ottomar ja Otwin. Sattumasta huolimatta Oton ja Yrjön nimipäivien läheisyys kalenterissa on kirvoittanut runsaasti juomakulttuuriin liittyvää huumoria. Esimerkiksi teekkarin vapun sanotaan kestävän Oton päivästä Yrjön päivään, ja rap-artisti Petri Nygård riimittelee kappaleessaan Kippis kulaus seuraavasti:

Pullo pöytään, ei oo huolen häivää
Otetaan Oton päivästä Yrjön päivään

Heti Oton jälkeen, 18. huhtikuuta, nimipäivää viettää ValdemarValdemar on tällä hetkellä jälkimmäisenä etunimenä 6 633 suomalaisella mutta ensimmäisenä etunimenä vain 108:lla (lähde: Digi- ja väestötietovirasto 3.2.2023). Käyttönimenä se on siis varsin harvinainen, ja monen mielessä se saattaakin yhdistyä ensimmäisenä Valdemar-tuotenimellä myytävään väkevään vadelmaviiniin ja pullon kyljessä hilpeästi virnistävään viiksiniekkaan.

Pöydällä pinkkejä ruusuja, Valdemar-viinipullo sekä koristeellinen viinilasi, jossa viiniä.

Valdemar-nimi saattaa viedä ajatukset vadelmaviiniin. Kuva: Lasse Hämäläinen.

Psykedeelisen pyöräretken muistopäivä

”Oton ja Yrjön viikolle” mahtuu alkoholin lisäksi huumausaineisiin liitettyjä päiviä. Huhtikuun 19. päivänä nimipäivää viettää Pilvi. Yleisnimenä pilvi on paitsi sääilmiö ja tietotekninen termi, myös yksi kannabiksen tunnetuimmista slanginimistä.

Lisäksi 19. huhtikuuta eräissä alakulttuureissa vietetään Bicycle Dayta. Sille ei ole vakiintunutta suomennosta, mutta sitä voitaisiin kutsua esimerkiksi pyöräilypäiväksi. Nimestä huolimatta tällöin ei juhlita polkupyöräilyä liikkumis- ja liikuntamuotona – sille on omistettu 3. kesäkuuta vietettävä YK:n virallinen maailman polkupyöräpäivä, World Bicycle Day.

Bicycle Dayn tausta tunnetaan hyvin. Lääkeyhtiö Sandozin laboratoriossa työskennellyt sveitsiläinen kemisti Albert Hofmann päätti 19.4.1943 kokeilla itseensä syntetisoimaansa uutta yhdistettä, joka on sittemmin opittu tuntemaan lyhenteellä LSD. Pian kokeilun aloitettuaan Hofmann alkoi tuntea olonsa oudoksi ja päätti lähteä laboratoriolta polkupyörällä kotiin. Kotimatkan aikana aine alkoi toden teolla vaikuttaa ja paljasti Hofmannille tajunnantilaa voimakkaasti muuntelevat ominaisuutensa. Tuon polkupyörämatkan vuosipäivänä 19. huhtikuuta psykedeelisestä kulttuurista kiinnostuneet muistelevat historian ensimmäistä LSD-trippiä.

Bicycle Day 1943

Albert Hoffmannin kuuluisa pyöräretki on innoittanut useita kuvataiteilijoita. Kuva: Mika / MiplanShop / Etsy

Kansainvälinen kannabispäivä 20.4.

Huhtikuun 20. päivänä monet ihmiset ympäri maailman viettävät kannabispäivää. Päivämäärän tausta on epäselvä, mutta suosituimman teorian mukaan kyseessä oli alun perin kannabiksesta kiinnostuneen yhdysvaltalaisen opiskelijaryhmän tapaamisaika kello 16.20, amerikkalaisittain 4:20 pm. Merkintä 4/20 puolestaan viittaa amerikkalaisen päivämäärien merkintätavan mukaan huhtikuun 20. päivään, joten kyseisestä päivästä on hiljalleen kehittynyt kannabiksen käyttäjien juhlapäivä.

Koska kannabiksen käyttö on useimmissa maailman maissa laitonta, päivän juhlintatavat eivät tyypillisesti ole kovin näkyviä. Yleisin tapa lienee kannabiksen käyttö joko yksin tai kaveriporukassa. Toisaalta ajoittain eri puolilla maailmaa kyseisenä päivänä on järjestetty mielenilmauksia, joissa vaaditaan kannabiksen laillistamista. Yhdysvalloissa, jossa jotkin osavaltiot ovat sallineet kannabiksen myymisen, monet alan toimijat huomioivat päivän erilaisin kampanjoin ja tarjouksin.

Numerosarja 420 on muutoinkin vakiintunut huumepiireissä tunnetuksi koodiksi: se esiintyy esimerkiksi useiden Tor-verkon huumekauppiaiden käyttäjänimissä. Suomessa se yhdistetään myös Helsingin Kannelmäkeen, jonka postinumero on 00420. Kannelmäen epävirallinen nimi Kantsu on myös kannabiksen slanginimitys, joskin melko harvinainen sellainen.

Virallistaminen kaukana

On syytä muistuttaa, että alkoholin ja huumeiden käyttöön liittyvät juhlapäivät ovat statukseltaan hyvin epävirallisia. Aiemmin tekstissä mainittujen päivien lisäksi on olemassa useita eri alkoholijuomien ympärille keskittyviä juhlapäiviä, kuten maailman oluen päivä (elokuun ensimmäinen perjantai) sekä uuden viinisadon juhla Beaujolais Nouveau (marraskuun kolmas torstai). Yksikään näistä ei kuitenkaan ole toistaiseksi päässyt Yliopiston almanakkatoimiston julkaisemaan teemapäiväluetteloon tai saavuttanut YK:n virallisen teemapäivän statusta. Sen sijaan 26. kesäkuuta vietetään YK:n huumeiden väärinkäytön ja laittoman huumekaupan vastaista päivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa huumeidenkäyttöön liittyvistä riskeistä ja nostaa esille huumekauppaan liittyviä ongelmia.

Viralliset tahot eivät siis tue päihdeteemaisten juhlapäivien viettoa mutta eivät myöskään voi täysin estää sitä. Niinpä juhlijoita kannustetaan toimimaan vastuullisesti ja riskit tiedostaen. Esimerkiksi päihdehaittojen vähentämiseen pyrkivä Youth Against Drugs -kansalaisjärjestö on useana vuonna järjestänyt Suomessa 419-kampanjan, jossa kehotetaan kannabispäivän juhlintaan valmistautuvia pohtimaan kannabiksen käyttöään. Samanlaisen viestin voi soveltaa koskemaan koko ”Oton ja Yrjön viikkoa”: mikäli sitä aikoo juhlistaa, kannattaa tehdä niin kohtuudella, jotta 23.4. Yrjö tulee vastaan vain kalenterissa.

 

Teksti: Lasse Hämäläinen

Kirjoittaja työskentelee Yliopiston almanakkatoimistossa kalenteritoimittajana. Hän on filosofian tohtori, joka on tutkinut suomalaista huumeslangia ja -kulttuuria.

Pääkuva: Vuonna 2023 huhtikuun 17.–23. päivä muodostavat täyden kalenteriviikon. Kuvassa Suomen kansan kalenteri 2023 (Otava). Kuva: Onerva Ollila.

Sivustoamme päivitetään

Sivustoamme päivitetään 24.05. - 25.05.2024 klo 16 alkaen. Päivityksen aikana sivustolla voi esiintyä käyttökatkoja ja sisällön väliaikaisia puutteita. Kiitos kärsivällisyydestä!

This will close in 0 seconds