Pistekirjoitusalmanakka täydentää almanakkaperheen

Ensimmäiset Yliopiston almanakan lämpimäiset ovat saapuneet Almanakkatoimistoon, ja pian ne ovat myynnissä myös kirjakaupoissa, R-Kioskeissa ja päivittäistavarakaupoissa. Vuosi 2018 saa tulla!

Almanakka on saatavilla tuttuun tapaan paperisena suomen- ja ruotsinkielisenä taskuversiona sekä suomeksi isotekstisenä A4-kokoisena. Muutaman vuoden suomenkielinen Yliopiston almanakka on ollut saatavilla myös mobiiliversiona.

Harva kuitenkaan tietää, että almanakka julkaistaan myös muunlaisina versioina: verkosta kuunneltavana Luetus-julkaisuna, äänijulkaisuna ja pistekirjoituksella toimitettuna. Näiden harvinaisempien almanakkaversioiden sisältö on hiukan paperialmanakkaa niukempi ja ne on tarkoitettu ensisijaisesti näkövammaisille käyttäjille.

Luetus-ohjelma on näkövammaisten tarpeisiin kehitetty helppokäyttöinen sovellus, joka puhuu lehden artikkelit tai kirjan tekstin koneäänellä. Sovellus on saatavilla tietokoneille ja myös uudehkoille tablet-laitteille, joten sen avulla almanakkaa voi käyttää myös mobiilisti. Äänijulkaisuna olevaa almanakkaa kuunnellaan verkosta.

Perinteisen almanakan aineistot muunnetaan pistekirjoitukselle Näkövammaisten liiton kirjapainossa. Pistekirjoitusalmanakka painetaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Tarjolla on myös pieni pistekirjoituksella tehty taskualmanakka, johon on merkitty kuukaudet, päivät ja viikonpäivät. Se on suosittu apuväline esimerkiksi ajanvaraustilanteissa.

Pistekirjoitus on ranskalaisen Louis Braillen vuonna 1825 kehittämä kohokirjoitusjärjestelmä. Se perustuu kuudesta pisteestä muodostuvaan peruskuvioon, jonka avulla voidaan muodostaa 64 erilaista merkkiä. Pistekirjoitus on sokeiden, vaikeasti heikkonäköisten ja kuurosokeiden ensisijainen luku- ja kirjoitustaidon väline. Pistekirjoitustaito edistää näkövammaisen ja kuurosokean henkilön itsenäistä selviytymistä, koska se mahdollistaa esimerkiksi itsenäisen tiedonhankinnan, opiskelun ja harrastamisen. Suomessa arvioidaan olevan noin 1500–2000 pistekirjoitusta käyttävää näkövammaista.

Voimme iloksemme todeta, että Yliopiston almanakka on varsin hyvin saavutettavissa oleva tietoteos.

Onerva Ollila

Kirjoittaja on FM ja almanakkatoimiston graafinen suunnittelija.