Heinäkuussa heinäntekoon

Tämä kirjoitus on osa kuukausien nimiä käsittelevää blogisarjaa. Sarjan kaikki osat:

* * * * * * * * * *

Heinäkuu suomeksi

Heinäkuu on saanut nimensä heinänteosta. Se oli maatalousyhteiskunnan aikaan yksi tärkeimmistä vuotuisista askareista. Heinä oli vanhan kansan uskomusten mukaan saatava latoihin heinä-elokuun vaihteessa. Olipa siitä jopa sanonta, että “Jaakolta heinät latoon ja uudet perunat pataan”.

Jos tammikuulle osui keskitalvi, oli heinäkuussa vuoden lämpimin ajankohta eli keskikesä. Jaakon päivänä 25.7. ajateltiin myös järvivesien alkavan jäähtyä, kun “Jaakko heittää kylmän kiven veteen”.

Heinäkuussa alkoi myös mätäkuu, kun Aurinko siirtyi Kravusta Jalopeuraan eli Leijonan merkkiin. Tämä alkujaan koiran kuukautena tunnettu ajanjakso sai nimensä siitä, että Ison koiran tähdistön Sirius tuli näkyviin aamutaivaalle ennen auringonnousua. Egyptiläisille tämä merkitsi Niilin tulvien alkamista. Tanskalaiset käänsivät erehdyksessä koirakuun mätäkuuksi, ja tässä muodossa se kulkeutui mm. Suomeen. Uskomuksen mukaan mätäkuussa haavat märkivät, liha mätänee nopeasti ja vesiin ilmestyy matoja. Mätäkuu oli merkittynä yliopiston almanakkaan vuoteen 1995 saakka.

Heinäkuu muissa kielissä

Heinäkuu on ruotsiksi juli, viroksi juuli, englanniksi July ja venäjäksi Июль. Nämä sanat pohjautuvat yli 2000 vuotta sitten eläneen roomalaisen sotapäällikön ja imperaattorin Julius Caesarin nimeen.

Alkujaan heinäkuu oli roomalaisille quintilis mensis eli viides kuukausi. Vanha roomalainen ajanlasku alkoi maaliskuussa, jolloin heinäkuu oli vuoden viides kuukausi. Kun vuoden alku siirtyi maaliskuulta tammikuun alkuun, ei kuukaudennimiä kuitenkaan muutettu, joten heinäkuu säilytti nimen quintilis, vaikka se olikin uudessa kalenterissa vuoden seitsemäs kuukausi.

Kun Julius Caesar oli murhattu maaliskuussa vuonna 44 ennen ajanlaskun alkua, hänet julistettiin jumalaksi ja hänen muistokseen haluttiin nimetä kuukausi. Kuukaudeksi valikoitui quintilis, koska Julius Caesar oli syntynyt kyseisen kuukauden 12. päivänä ­­– tai roomalaisittain syntymäpäivä oli ante diem IV Idus Quintilis. Kuukauden nimeksi tuli Iulius mensis.

Myöhemmin Commodus, joka oli Rooman keisarina vuosina 180–192 j.a.a., muutti kuukausien nimet omien kunnianimiensä mukaisiksi. Tällöin heinäkuun nimen Iulius mensis nimen tilalle tuli Aurelius. Commoduksen murhan jälkeen kuukausi sai takaisin entisen Iulius-nimen.

Asko Palviainen

Kirjoittaja on tähtitieteilijä ja Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija.