Liput liehuvat toukokuussa
Kun kalenterin lehti kääntyy huhtikuulta toukokuulle, alkavat lipputangon omistajilla ja huoltoyhtiöillä kiireiset ajat. Suomen lippu nostetaan vuoden 2014 toukokuussa salkoon peräti kuusi kertaa.
Suomalaisessa kalenterissa on tällä hetkellä yhteensä 19 vuosittaista liputuspäivää. Näistä kuusi on virallisia liputuspäiviä, jotka mainitaan liputusasetuksessa:
28.2. – Kalevalan päivä, suomalaisen kulttuurin päivä
1.5. – vappu, suomalaisen työn päivä
toukokuun toinen sunnuntai – äitienpäivä
4.6. – puolustusvoimain lippujuhlan päivä
kesäkuun 20. ja 26. päivän välinen lauantai – juhannus, Suomen lipun päivä
6.12. – itsenäisyyspäivä
Virallisia liputuspäiviä ovat myös vaalipäivät (presidentinvaali, eduskuntavaalit, kunnallisvaalit, europarlamenttivaalit, neuvoa-antava kansanäänestys) sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu toimeensa.
Koska viralliset liputuspäivät on kirjattu liputusasetukseen, vaatii listan muuttaminen lakimuutoksen. Vuonna 2014 voimassa oleva liputusasetus on vuodelta 1978, jolloin Kalevalan päivä ja äitienpäivä lisättiin virallisten liputuspäivien listaan.
Loput 13 kalenteriin merkittävää liputuspäivää kuuluvat otsikon muut liputuspäivät alle. Niihin kuuluvat vakiintuneet liputuspäivät sekä päivät, joina sisäministeriö on useana vuonna suositellut liputusta:
5.2. – J.L. Runebergin päivä
19.3. – Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä
9.4. – Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä
27.4. – kansallinen veteraanipäivä
9.5. – Eurooppa-päivä
12.5. – J.V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä
toukokuun kolmas sunnuntai – kaatuneitten muistopäivä
6.7. – Eino Leinon päivä, runon ja suven päivä
10.10. – Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä
24.10. – YK:n päivä
6.11. – ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä
marraskuun toinen sunnuntai – isänpäivä
8.12. – Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä
Lisäksi sisäministeriö voi suosittaa yleistä liputusta valitseminaan päivinä – tällainen suositus annettiin esim. lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2013. Yksittäisiä suositeltuja liputuspäiviä ja vaalipäiviä ei tavallisesti merkitä kalentereihin.
Edellä mainituista liputuspäivistä toukokuulle 2014 osuvat viralliset liputuspäivät vappu 1.5. ja äitienpäivä 11.5. sekä muut liputuspäivät Eurooppa-päivä 9.5., J.V. Snellmanin päivä 12.5. ja kaatuneitten muistopäivä 18.5. Näiden jokavuotisten liputuspäivien lisäksi saamme nostaa siniristiliput salkoihin europarlamenttivaalipäivänä 25.5.2014, joka siis myös on virallinen liputuspäivä.
Liputuksessa tulee noudattaa liputusaikoja. Liputusasetus määrää, että liputus alkaa kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään kello 21. Suomen lipun päivän liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21. Itsenäisyyspäivänä ja sellaisena vaalipäivänä, jona äänestys päättyy auringonlaskun jälkeen, liputus päättyy kello 20.
Toukokuussa aurinko laskee kaikkialla Suomessa kello 21 jälkeen, joten kaikkina toukokuun 2014 liputuspäivinä lippujen tulisi liehua aamukahdeksasta iltayhdeksään. Valtion virastoissa liputusaikoja noudatetaan tarkasti, mutta muut liputtajat voivat toimia joustavammin esimerkiksi työaikojen vuoksi: töihin kahdeksaksi menevät voivat nostaa lipun ennen töihinlähtöään, eikä pimeänä vuodenaikana tarvitse lähteä lipunlaskun vuoksi ennen aikojaan kotiin auringon laskiessa. Myöskään huoltoyhtiöiden työntekijät eivät ymmärrettävästi voi olla nostamassa jokaisen taloyhtiön lippua aamulla tasan kahdeksalta eivätkä myöskään laskemassa sitä tarkalleen iltayhdeksältä tai auringon laskiessa.
Peräkkäiset liputuspäivät saattavat houkutella jättämään lipun yöksi salkoon, kun se kuitenkin on seuraavana aamuna sinne nostettava. Se ei kuitenkaan ole Suomen lipulle sopivaa kohtelua. Ainoastaan juhannuksena, jolloin juhlitaan sekä Suomen lipun päivää että yötöntä yötä, liputus jatkuu läpi yön.
Onerva Ollila
Kirjoittaja on Almanakkatoimiston graafinen suunnittelija.
Lisätietoja:
- Finlex: Asetus liputtamisesta Suomen lipulla
- Almanakkatoimiston verkkosivut: Liputus- ja juhlapäivät