Maa martona makaa
Tämä kirjoitus on osa kuukausien nimiä käsittelevää blogisarjaa. Sarjan kaikki osat:
- Tammikuu on talven napa
- Helmikuussa on puissa jäähelmiä
- Maaliskuu maata näyttää
- Huhtikuussa kaadetaan huuhtapuita
- Toukokuussa tehdään toukotöitä
- Kesäkuu on kesanto- ja kyntökuu
- Heinäkuussa heinäntekoon
- Elonkorjuuta elokuussa
- Syyskuu aloittaa syksyn
- Lokakuussa on lokaa
- Maa martona makaa
- Talvikuusta tuli joulukuu
* * * * * * * * * *
Marraskuun taustaa ja tapoja
Marras-sanalle on esitetty useita mahdollisia merkityksiä, joissa henget tai eri tavoin kuolleet henkilöt ovat esittäneet osaansa. Aikoinaan marraskuun ensimmäinen päivä oli pyhäinmiestenpäivä. Vanhan kansan uskomusten mukaan pyhäinmiestenpäivän aattona olivat manalan portit auki, jolloin kuolleet pääsivät vaeltamaan ihmisten keskuuteen. Siksi mitään meluisaa työtä ei saanut tuolloin tehdä. Kun sauna oli lämmitetty, väki odotti kohtuullisen ajan ennen saunaan menoa, koska vainajien haluttiin antaa saunoa rauhassa. Odottelun aikana pöytä katettiin erilaisilla herkuilla. Kun vainajien ajateltiin saunoneen tarpeeksi, siirtyi muu väki saunaan. Emäntä viimeisenä lähtijänä pyysi sitten vainajia käymään pöytään. Uskomuksen mukaan vainajat aterioivat väen saunassa ollessa ja poistuivat talosta, kun väki palasi saunasta.
Marras-sana lienee laina indoeurooppalaisista kielistä. Se on tullut suomen kieleen reilu pari tuhatta vuotta sitten. Sanan kanta marta (lat. mors) tarkoittaa kuolevaista. Kuukauden nimi perustuu luonnosta tehtyihin havaintoihin, kuten monet kuukausien nimistä. Kasvillisuus kuolee ennen talven tuloa.
Marraskuiset vuodenvaihteet
Jakoaika (ks. lokakuun 2017 blogi Lokakuussa on lokaa) ja vanhan vuoden alku sijoittui loka-marraskuun vaihteen tienoille. Suomessa vuoden vaihteen juhla tunnettiin nimellä kekri. Vastaava muinaiskelttien juhla oli samhain. Nykyisin tätä perinnettä jatkaa halloween. Samaan aikaan sijoittuvat Etelä- ja Väli-Amerikassa vietettävät kuolleiden yö (Dia de los Muertos) ja noitien yö (Noche de Brujas). Halloweenista löytyy lisää tietoa lokakuun 2018 blogista Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain oranssia – halloween Suomessa ja muualla.
Marraskuun loppuun liittyy myös toinen vuodenvaihde. Luterilaisen kirkon kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Ensimmäinen adventtisunnuntai on neljäs sunnuntai ennen joulupäivää eli 27.11.-3.12. välinen sunnuntai. Tänä vuonna sen päivämäärä on 2.12.
Marraskuu muissa kielissä
Marraskuu on ruotsiksi november, viroksi november, englanniksi November ja venäjäksi Ноя́брь. Nämä nimet pohjautuvat latinankieliseen sanaan novem, joka tarkoittaa numeroa yhdeksän. Vanhassa roomalaisessa ajanlaskussa November oli vuoden yhdeksäs kuukausi.
Commodus, joka oli Rooman keisarina vuosina 180–192 j.a.a., muutti kaikkien kuukausien nimet omien nimiensä ja kunnianimiensä mukaisiksi. Tällöin marraskuun nimen November tilalle tuli Romanus eli roomalainen. Commoduksen murhan jälkeen kuukausi sai takaisin entisen November-nimen.
Asko Palviainen
Kirjoittaja on tähtitieteiljä ja Almanakkatoimiston erikoissuunnittelija