Ajankohtaista

Uusimmat artikkelit

Olemme kesätauolla 1.7.–2.8.2024

Kesä ja lomat lähestyvät! Almanakkatoimisto on tulevana kesänä suljettuna ajalla 1.7.–2.8. Palvelemme asiakkaita normaalisti kesäkuun loppuun saakka ja jälleen 5.8. alkaen. Kesätauon aikana tuotteita voi kuitenkin ostaa tuoreesta verkkokaupastamme ja sähköpostia voi lähettää osoitteella almanakka@helsinki.fi. Saapuneisiin viesteihin vastaamme mahdollisimman pian 5.8. alkaen.
Lue lisää

Onnistuneen kalenterin salaisuus

Itse tehty seinäkalenteri on persoonallinen ja hyödyllinen tuote. Sen eteen saa nähdä hiukan vaivaa, mutta lopputulos palkitsee. Prosessissa on muutamia sudenkuoppia, jotka kiertämällä tulos on vieläkin tyylikkäämpi ja luotettavampi. Jos taas haluat pelata varman päälle, voit tilata valmiin kalenteripohjan Almanakkatoimistosta.
Lue lisää

Kevätkesällä liputetaan Suomen itsenäisyyden puolustajille

Keväällä ja alkukesällä suomalaisessa kalenterissa on kolme liputuspäivää, joina kunnioitetaan maamme sotaveteraaneja, sodissa kaatuneita sekä Suomen puolustusvoimia. Kansallista veteraanipäivää vietetään 27. huhtikuuta, toukokuun kolmantena sunnuntaina on kaatuneitten muistopäivä ja 4. kesäkuuta juhlitaan puolustusvoimain lippujuhlan päivää.
Lue lisää

Etunimiä suomalaistettiin 1800-luvulla – Kansanvalistusseuran kalenterit avainasemassa

1800-luvun alussa suomalaislapsille annettiin vielä lähes yksinomaan vierasperäisiä etunimiä. Usein ne olivat Raamatun henkilöiden ja kirkollisten pyhimysten nimiä, tai sitten ruotsalaisia, saksalaisia ja muita eurooppalaisia nimiä. Tilanne muuttui 1800-luvun puolivälissä, kun kansallisuusaatteen innoittamat vanhemmat alkoivat antaa lapsilleen suomalaisia etunimiä. Uusia omakielisiä nimiä luotiin sadoittain ja niitä tehtiin suomalaisille tutuiksi etenkin Kansanvalistusseuran kalentereissa. Kansanvalistusseura viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhlavuottaan.
Lue lisää

Nimipäivien viettoa suomalaisyrityksissä

Nimipäiviä voivat juhlia yksittäisten ihmisten ohella yritykset. Jotkin yritykset löytävät nimensä kalenterista sellaisenaan, toiset taas voivat joutua käyttämään hieman luovuutta sopivan päivän löytämiseksi. Esittelemme blogissamme, miten eräät keskeiset suomalaisyritykset – esimerkiksi Valio, Elisa, Asko, Paulig ja Kesko – juhlivat niille tärkeitä nimipäiviä.
Lue lisää

Karkausilta Observatoriolla: Kosintoja ja kalenteritietoa

Tapahtuma romantikoille ja tiedonjanoisille torstaina 29.2.2024 klo 16–20.
Lue lisää

Karkauspäiviä ja karkauskuukausia

Helmikuun 29. päivä Suomessa ja monissa muissa maissa vietetään karkauspäivää. Kerromme karkauspäivien historiasta sekä siitä, miksi niitä ylipäänsä tarvitaan. Lisäksi esittelemme eräiden muiden maiden kalentereissa käytettävät karkauskuukaudet.
Lue lisää

Ortodoksinen pyhien- ja nimipäiväkalenteri on uudistettu

Suomen ortodoksinen kirkko ylläpitää omaa pyhien muistopäiviin pohjautuvaa nimipäiväkalenteriaan, joka julkaistaan vuosittain Ortodoksisessa kalenterissa. Nimipäivälistaa on uudistettu merkittävästi vuodelle 2024. Uudistustyöryhmää johtanut Haminan piispa Sergei kertoo Almanakkatoimiston blogissa, miten uudistus on toteutettu.
Lue lisää

Vuosi 2024 on karkausvuosi, jolle osuu kymmenen arkivapaapäivää

29. helmikuuta 2024 vietetään karkauspäivää, joka on kalenterissamme nimipäivätön päivä. Lisäksi tuleva vuosi on arkivapaiden näkökulmasta herkullinen, sillä useimmat suomalaiset saavat silloin monen niukemman vuoden jälkeen täydet kymmenen arkivapaata.
Lue lisää

Kalenterimaailma-lehti on ilmestynyt

Vuoden 2024 Kalenterimaailma on ilmestynyt! Tässä numerossa (42) kerrotaan vuoden 2025 nimipäiväuudistuksesta sekä verrataan arkivapaapäivien määrää eri Pohjoismaissa. Lisäksi lehdessä esitellään kalenteriaiheisia kirjoja.
Lue lisää