Ajankohtaista

Uusimmat artikkelit

Kuinka nimi saa nimipäivän?

Yliopiston almanakkatoimistosta kysytään usein, kuinka jonkin tietyn nimen voisi saada suomalaiseen nimipäiväkalenteriin. Vastaus on, että nimen tulee olla tarpeeksi yleinen. Toisaalta kalenterista löytyy monia todella harvinaisia nimiä, kuten Arhippa tai Suometar. Miksi niitä ei ole poistettu kalenterista?
Lue lisää

Uusia nimiä kalenteriin vuonna 2025

Vuosi 2025 tuo jälleen uusia nimiä almanakkaan. Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin saadaan silloin 33 uutta nimeä ja suomenruotsalaiseen 27.
Lue lisää

Vuoden 2025 nimipäiväuudistus julkistetaan 31.8.2023

Suomalainen ja suomenruotsalainen nimipäiväkalenteri päivitetään viiden vuoden välein. Vuonna 2025 voimaan tulevat uudet nimipäivät julkistetaan Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) torstaina 31.8.2023 klo 13.00. Tervetuloa!
Lue lisää

Koulujen kesälomat ennen ja nyt

Ennen oli kaikki paremmin, kesälomakin kesti kolme kuukautta! Niin moni varttuneempi ihminen muistelee, mutta onko asia ihan niin yksinkertainen?
Lue lisää

Kesä on tapahtumien aikaa

Yliopiston almanakkatoimiston julkaisema Suomen tapahtumakalenteri on uudistunut. Laajennettu listaus kattaa 150 keskeistä Suomessa vuonna 2024 järjestettävää tapahtumaa.
Lue lisää

Almanakkatoimisto suljettu 3.7.–4.8.2023

Yliopiston almanakkatoimisto palvelee normaalisti 30.6. saakka. Sen jälkeen lomailemme 3.7.–4.8. ja palvelemme jälleen 7.8. alkaen. Vakioaineistoja voi tilata kesäkuun loppuun saakka. Tilauksia voi jättää sähköpostiin almanakka@helsinki.fi myös heinäkuun aikana, mutta ne toimitetaan vasta elokuussa. Myös räätälöityjen kalenteripohjien työstäminen jatkuu elokuun puolella. Rentouttavaa kesää!
Lue lisää

Latvian juhla- ja pyhäpäiviä

Vaikka Latvia ei sijaitse kovinkaan kaukana Suomesta, on sen juhla- ja pyhäpäivissä varsin paljon eroavaisuuksia Suomeen nähden. Maan historia näyttäytyy kalenterissa erilaisina muistopäivinä. Esittelen tässä blogissa Latvian juhla-, pyhä- ja merkkipäiviä, joihin kuuluvat niin maan kaksi itsenäisyyspäivää kuin monet muut kirkolliset ja kansalliset juhlat. Tänä vuonna (2023) latvialaiset saivat myös ylimääräisen vapaapäivän 29. toukokuuta jääkiekon MM-pronssimitalin kunniaksi!
Lue lisää

Yliopiston almanakkatoimiston verkkosivut saivat uuden muodon

Yliopiston almanakkatoimiston verkkosivut uudistetaan vuoden 2023 aikana. Uudet sivut on suunniteltu niin kalenteriaineistoja tilaaville asiakkaille kuin kaikille kalenteriasioista kiinnostuneille kansalaisille. Lähiaikoina luvassa on myös vaivattomia ostoksia verkkokaupassa.
Lue lisää

Vapun viettoa eri Pohjoismaissa

Suomessa ja Ruotsissa vietetään 1. toukokuuta vappua, första maj. Tällöin viettävät nimipäiväänsä Vappu, Valpuri ja Valborg. Vuodesta 1979 lähtien vappu on Suomessa ollut virallinen liputuspäivä, suomalaisen työn päivä. Päivä on myös Ruotsissa ja Norjassa liputuspäivä ja yleinen vapaapäivä.
Lue lisää

Oton päivästä Yrjön päivään

Huhtikuun 17. ja 23. päivän väliselle ajalle osuu useita päihteisiin liitettyjä nimipäiviä ja epävirallisia juhlapäiviä.
Lue lisää