Auroran nimipäivänä 10.3. kampanjoidaan nuorten puolesta
Maaliskuun 10. päivä on suomalaisessa kalenterissa Auroran nimipäivä. Tänä vuonna tätä päivää vietetään tavallista näyttävämmin, kun Diakonissalaitoksen Ole Aurora -kampanja toteutetaan maaliskuun alussa yhdessä Fazerin ja Yliopiston almanakkatoimiston kanssa.
”Haluamme tehdä Auroran nimipäivästä yleisen hyvän tekemisen päivän”, kertoo Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström.
Ole Aurora -kampanjalla tuetaan Diakonissalaitoksen Vamos-nuorisotyötä ja ehkäistään nuorten syrjäytymistä. Yrityksiä ja yhdistyksiä sekä kaikkia suomalaisia haastetaan mukaan tekemään rohkeita tekoja ihmisarvon puolesta. Kampanjan tavoitteena on myös vahvistaa suomalaista nimipäiväperinnettä ja innostaa ihmisiä nimipäivien viettoon.
Auroran päivää 10.3. vietetään Diakonissalaitoksella nyt jo toisen kerran. Nimipäivä viittaa Helsingin Diakonissalaitoksen perustajaan Aurora Karamziniin (1808–1902). Hän oli aatelissukuinen Saaren kartanon tytär, joka toimi nuoruudessaan hovineitinä Pietarin Talvipalatsissa ja avioitui vuonna 1836 satumaisen rikkaan Paul Demidovin kanssa. Leskeksi jo toisen kerran jäätyään Aurora omistautui sosiaaliseen työhön ja rahoitti Helsingissä orpokoteja, kouluja ja naisten työtupia – sekä perusti Diakonissalaitoksen vuonna 1867. Erityisesti tyttöjen koulutus oli tämän rohkean vaikuttajan sydäntä lähellä. Hänen muistokseen on Helsingissä nimetty niin Auroran sairaala kuin Aurorankatu ja Karamzininkatu.
Aurora, aamuruskon jumalatar
Auroran nimipäivällä on suomalaisessa kalenterissa pitkät juuret. Nimi oli almanakassa ensin vuosina 1794–1907 ja uudelleen vuodesta 1995. Nimen taustalla on muinaisten roomalaisten aamuruskon jumalatar Aurora – latinan kielen aurora merkitseekin aamuruskoa. Sana aurora on monille tuttu myös revontulien latinankielisestä nimestä aurora borealis.
Aurora yleistyi Euroopassa naisennimenä renessanssiaikana, jolloin monet antiikin ajan nimet tulivat uudelleen suosituiksi. Ruotsi-Suomessa nimi oli käytössä jo 1600-luvulla. Aurora on ollut suosittu naisennimi myös Italiassa, Espanjassa ja Englannissa. Ranskassa tunnetaan nimiasu Aurore ja Venäjällä Avrora.
Suomessa jo yli 23 000 Auroraa
Suomessa elää tällä hetkellä yli 23 000 Aurora-nimistä tyttöä ja naista. Ensimmäisenä etunimenä se on noin 1800 naisella. Nimi oli 1900-luvun alussa varsin suosittu, ja pitkän laskukauden jälkeen se alkoi yleistyä uudelleen 1990-luvulla. Nimen suosiota on lisännyt Disneyn Prinsessa Ruusunen -elokuvan päähahmo prinsessa Aurora.
Maaliskuun 10. päivän muut nimet Aura ja Auri ovat Aurora-nimen lyhentymiä. Aura tuli suomalaiseen kalenteriin 1908, ja sillä on nykyään yli 1600 nimenkantajaa. Auri on taas ollut almanakassa vuodesta 1973, ja nimen kantajia on runsaat 300. Hyvää nimipäivää kaikille!
Suomalaiseen nimipäivän viettoon ovat perinteisesti kuuluneet juhlakahvit ja -leivonnaiset. Milloin sinä olet viimeksi ilahduttanut nimipäiväsankaria viemällä hänelle vaikkapa kukkia ja pullia? Nimipäivän muistaminen on erinomainen tapa osoittaa välittämistä – samoin kuin Ole Aurora -kampanjaan osallistuminen.
Maaliskuun 10. päivänä muistamme siis Aurora Karamzinia – ja samalla voimme löytää itsestämmekin Auroran, rohkean ihmisarvon puolustajan.
Minna Saarelma-Paukkala
Kirjoittaja on Yliopiston almanakkatoimiston johtaja ja nimistöntutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.
Diakonissalaitoksen verkkosivuilla www.hdl.fi/OleAurora on runsaasti vinkkejä kampanjaan osallistumiseen lahjoittajana, vapaaehtoisena, yrityskumppanina tai someseuraajana.