Virossa juhannus on vanhalla paikallaan

24. kesäkuuta on Johannes Kastajan perinteinen kirkollinen muistopäivä. Tämä päivä on suomalaisessa kalenterissa edelleen Johanneksen nimipäivä, ja samalla päivällä ovat meillä myös Johannes-nimeen pohjautuvat JuhaJanneJaniJukkaJuhoJussiJuhani ja Juhana. Päivän ajankohta selittyy sillä, että kristillisen perimätiedon mukaan Johannes Kastaja syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta.

Miksi joulupäivä on kuitenkin 25. päivänä ja Johannes Kastajan päivä 24. päivänä? Syynä tähän on roomalainen kalenteri. Roomalaiset laskivät nimittäin kuukauden lopun päivät aina suhteessa seuraavan kuukauden alkupäivään. Sekä joulupäivä että juhannuspäivä olivat tämän laskutavan mukaan kahdeksantena päivänä ennen seuraavan kuukauden ensimmäistä päivää – jolloin niiden välinen ero oli tasan puoli vuotta. Koska joulukuussa on kuitenkin 31 päivää ja kesäkuussa 30, juhannus ja joulupäivä saivat myöhemmin eri päivänumeron.

Vuodesta 1955 lähtien juhannusta on vietetty Suomessa kirkollisesta perinteestä poiketen kesäkuun 20. ja 26. päivän välisenä lauantaina. Syynä tähän muutokseen oli yhteiskunnan halu saada kalenterivuoteen mahdollisimman paljon ehjiä työviikkoja. Myös Ruotsissa juhannusta vietetään nykyään aina viikonloppuna, samasta syystä. Toisin on kuitenkin eteläisessä naapurimaassamme Virossa, jossa juhannus on yhä vanhalla, ”oikealla” paikallaan.

Jaanipäev on keskikesän juhla

Virossa juhannusta vietetään kiinteästi 24. kesäkuuta – samoin kuin esimerkiksi Norjassa. Virolaisen kalenterin juhannus on nimeltään jaanipäev, ja se on vuodesta 1992 lähtien ollut Virossa virallinen vapaapäivä. Tämä 24.6. on myös Johannekseen pohjautuvien nimien, kuten JuhanJaanJanJanekJussHannesHans ja Ants, nimipäivä. Tosin Virossa ei ole samanlaista vahvaa nimipäiväperinnettä kuin meillä Suomessa ja Ruotsissa, eikä siellä juuri vietetä nimipäiviä, vaikka ne monista kalentereista löytyvätkin.

Juhannusta sen sijaan juhlitaan Virossa innokkaasti ja hyvin samaan tapaan kuin meilläkin. Se on tärkeä keskikesän juhla, jolloin väki suuntaa maaseudulle nauttimaan valkeasta kesäillasta ja -yöstä. Juhannusaattoon (jaaniõhtu) kuuluvat Virossa suuret juhannuskokot (jaanituled), joita pystytetään usein veden äärelle. Kokkojen ympärillä tanssitaan, soitetaan, lauletaan kansanlauluja ja leikitään perinneleikkejä. Suomalaiseen tapaan myös grillataan makkaraa ja juodaan olutta. Tyypillistä on, että koko kylä juhlii yhdessä, omia kesämökkejä kun ei monilla perheillä ole. Samoin kuin Suomessa, virolaisen juhannuksenvieton juuret ovat esikristillisessä ajassa, jolloin kansalla oli tapana viettää keskikesän juhlaa erilaisine hedelmällisyysrituaaleineen.

Voitonpyhän tuli sytyttää kokot

Juhannukseen liittyy Virossa myös voitonpyhä (võidupüha)jota juhlitaan 23.6. eli juhannusaattona. Silloin muistetaan Viron vapaussodan aikaista Võnnun (nyk. Cēsis Latviassa) taistelua, jossa Viro sai 23.6.1919 voiton Saksasta. Pian tämän jälkeen solmittiin Tarton rauha. Kansallisena juhlapäivänä voitonpyhää alettiin viettää vuonna 1934.

Voitonpyhän viettoon kuuluu olennaisesti ns. voitontuli (võidutuli), jolla Viron presidentti sytyttää maakuntien edustajien soihdut. Kutakin maakuntaa edustaa mies ja nainen, jotka saavat presidentiltä käskyn viedä tuli eteenpäin maakuntiin. Tähän päivätilaisuuteen liittyy näyttävä sotilasparaati, ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä televisiosta. Maakunnissa tuli leviää sitten keskuspaikoista edelleen pienemmille paikkakunnille. Alueellisissa voitonpyhän tilaisuuksissa jaetaan myös ansiomerkkejä maanpuolustusjärjestöjen aktiiveille.

Kun voitontuli vihdoin saapuu illaksi perille, sillä sytytetään kylän kokko ja juhannuksen juhlinta voi alkaa. Näin virolaiseen juhannukseen liittyy vahva kansallinen merkitys: juhannuskokko on myös vapauden symboli. Sekä voitonpyhä että juhannuspäivä ovat Virossa virallisia liputuspäiviä, ja liput liehuvat saloissa myös niiden välisen yön.

Jos juhannus on sinusta juhlista jaloin ja haluat viettää peräkkäin kaksi kesäistä mittumaaria (ruotsin midsommar), kannattaa ehdottomasti suunnata Viroon. Tänä vuonna juhannuspäivä on Suomessa lauantaina 20. kesäkuuta. Sen jälkeen ehtii hyvin tiistai-illaksi Viron juhannusaattoon!

Minna Saarelma-Paukkala

Kirjoittaja on Yliopiston almanakkatoimiston johtaja ja Viron e-kansalainen.