Kesä on tapahtumien aikaa

Yliopiston almanakkatoimiston julkaisema Suomen tapahtumakalenteri on uudistunut. Laajennettu listaus kattaa 150 keskeistä Suomessa vuonna 2024 järjestettävää tapahtumaa.

Kesäisin eri puolella Suomea järjestetään lukuisia erilaisia tapahtumia, jotka keräävät yhteen suuria määriä samanlaisista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Ne tarjoavat kävijöilleen mahdollisuuden irrottautua arjesta ja juhlistaa erilaisia inhimillisen kulttuurin muotoja. Tapahtumien järjestäminen tarjoaa myös työtä monille, ja etenkin pienten paikkakuntien taloudelle tapahtumat voivat olla hyvinkin tärkeitä.

Tapahtumat painottuvat vahvasti kesäkuukausille, sillä silloin sää on Suomessa suosiollisin etenkin ulkoilmatapahtumille. Lisäksi kesän lomakuukausina ihmisillä on parhaiten aikaa matkustaa kauemmaskin osallistuakseen tapahtumiin. Muina vuodenaikoina järjestetään enemmän suuriin kaupunkeihin painottuvia sisätapahtumia, kuten messuja.

Ihmisiä kuljeskelemassa markkinakadulla. Markkinatelttoja vasemmalla, väkijoukko oikealla.

Markkinatunnelmaa Kotkan meripäivillä 2015. Kuva: Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen kuvakirjasto.

Tapahtumien paljouden keskellä voi olla haastavaa pysyä kärryillä siitä, mitä kaikkia mahdollisuuksia esimerkiksi kesäviikonloppujen viettoon on. Oivallinen apuväline tähän on Almanakkatoimiston julkaisema Suomen tapahtumakalenteri!

Suomen tapahtumakalenteri listaa tapahtumat

Yliopiston almanakkatoimisto julkaisee vuosittain erilaisia tietoaineistoja, jotka sopivat esimerkiksi kalenterien liitteiksi. Tällaisia aineistoja ovat muun muassa tiedot tori- ja markkinapäivistä, auringon nousu- ja laskuajoista eri paikkakunnilla sekä eri maissa vietettävistä juhlapäivistä. Näiden tietoaineistojen joukkoon kuuluu myös Suomen tapahtumakalenteri, jossa listataan keskeisimmät Suomessa tulevana vuonna järjestettävät tapahtumat.

Suomen tapahtumakalenteria on laajennettu huomattavasti vuodelle 2024. Aiemman noin 70 tapahtuman sijaan listassa on nyt 150 tapahtumaa. Kustakin tapahtumasta on ilmoitettu nimi, paikkakunta sekä alkamis- ja päättymisajankohdat. Ajankohdat on vahvistettu tapahtumien järjestäjiltä. Tapahtumakalenterin on koonnut Yliopiston almanakkatoimiston kalenteritoimittaja Lasse Hämäläinen, kun aiemmin siitä vastasi Sami Feiring.

Suomen tapahtumakalenterin 2023 heinäkuun tapahtumat Otavan kustantaman Suomen Kansan Kalenterin sivuilla.

Suomen tapahtumakalenterin tietoja voi hyödyntää monenlaisissa julkaisuissa. Kuva Otavan julkaisemasta Suomen kansan kalenterista 2023. Kuva: Onerva Ollila.

Kalenteriin ei toki voida sisällyttää läheskään kaikkia Suomessa järjestettäviä tapahtumia. Tällaisen luettelon laatiminen olisi todella työlästä, ja siitä tulisi niin laaja, että keskeisimpien tapahtumien löytäminen voisi olla käyttäjälle vaikeaa. Listalle otettujen tapahtumien valintaperusteina on käytetty ennen kaikkea niiden kävijämäärää ja perinteitä. Kalenteriin päätyvät todennäköisimmin siis pitkäaikaiset ja suuren yleisön keräävät tapahtumat.

Mukana on kuitenkin myös pienempiä, järjestävälle paikkakunnalle taloudellisesti tai paikallisidentiteetin kannalta tärkeitä tapahtumia. Esimerkiksi Sonkajärvellä järjestettävien Eukonkannon MM-kilpailujen yleisömäärä on verrattain pieni, mutta ne ovat vieneet pienen savolaispitäjän otsikoihin eri puolilla maailmaa.

Menoja musiikista urheiluun ja kuvataiteesta messuihin

Millaisia tapahtumia Suomen tapahtumakalenterista sitten löytyy? Lukumääräisesti eniten siihen on listattu erilaisia musiikkitapahtumia. Suurimpia kävijämääriä vetävät populaarimusiikkiin keskittyvät festivaalit, kuten Ruisrock, Pori Jazz, Provinssi ja Ilosaarirock. Mukana on kuitenkin runsaasti myös kansan-, perinne- ja taidemusiikkiin keskittyviä tapahtumia eri puolilta Suomea. Suosittuja ja perinteikkäitä tapahtumia ovat esimerkiksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlat, Kuhmon kamarimusiikki ja Savonlinnan oopperajuhlat. Yksittäisten artistien konsertteja tapahtumakalenterissa sen sijaan ei ole listattu.

Festivaalien esiintymislava, jossa näkyy tulitehosteita. Yleisö seuraa esitystä pimeässä illassa.

Perinteikkäät rockfestivaalit, kuten kuvan Ilosaarirock, kuuluvat Suomen suosituimpien kesätapahtumien joukkoon. Esiintymässä Nightwish. Kuva: Henri Huikuri / Ilosaarirock.

Musiikin lisäksi tapahtumia on omistettu myös muille taiteen ja viihteen muodoille. Listauksesta löytyy erilaisia elokuviin, tanssiin, teatteriin, kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen keskittyviä tapahtumia. Uutena lisäyksenä vuoden 2024 kalenteriin ovat tulleet videopelit, jotka ovat keskeisessä osassa kahdesti vuodessa järjestettävissä Helsinki Assembly -tapahtumissa.

Vuoden 2024 tapahtumakalenteriin on lisätty myös useita uusia urheilutapahtumia. Suomessa järjestetään kansainvälisesti ja kansallisesti merkittäviä ammattiurheilukilpailuja, kuten Salpausselän kisat, Secto Rally Finland (entinen Jyväskylän suurajot), Kalevan kisat ja Kuninkuusravit. Lisäksi suuria ihmismassoja keräävät tapahtumat, joissa urheiluharrastajat pääsevät myös itse osallistumaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Finlandia-hiihto, Helsinki City Marathon, Jukolan viesti ja Helsinki Cup.

Kaupankäyntiin keskittyviä tapahtumia edustavat messut ja markkinat. Messuja rakennetaan eri ammattien, harrastusten ja kulttuurialojen ympärille. Perinteisesti suurimman yleisömäärän ovat keränneet Asuntomessut, mutta niitä ei vuonna 2024 poikkeuksellisesti järjestetä järjestäjäksi valitun Keravan vetäydyttyä hankkeesta.

Tori- ja markkinapäivät listataan kattavasti erillisessä Yliopiston almanakkatoimiston julkaisemassa aineistossa, joten niistä Suomen tapahtumakalenteriin on poimittu vain muutamia keskeisimpiä. Tällaisia ovat esimerkiksi suurten kaupunkien joulumarkkinat sekä listan todennäköisesti toiseksi vanhin tapahtuma, vuodesta 1743 järjestetty Stadin silakkamarkkinat.

Keskiaikaisiin asuihin pukeutunut yleisö seuraa tapahtumia esiintymislavalla.

Keskiajan Turku -tapahtumassa elävöitetään historiaa muun muassa pukeutumisen ja näytelmien avulla. Kuva: Sami Maanpää / Keskiajan Turku.

Kalenterin tapahtumista Stadin silakkamarkkinoita pitkäikäisempi on ainoastaan Turussa suoritettava joulurauhan julistus, jonka perinne ulottuu 1300-luvulle saakka. Tapahtumakalenterissa listataan myös muita uskonnollisia ja hengellisiä yleisötapahtumia, kuten Suviseurat, Herättäjäjuhlat, Maata näkyvissä -festivaali sekä Helsingin Lucia-kulkue.

Lisäksi kalenterista löytyy runsaasti tapahtumia, jotka eivät mene mihinkään edellä mainituista lokeroista, tai joissa yhdistyy piirteitä useammasta eri tapahtumatyypistä. Joinakin esimerkkeinä tästä kirjosta voidaan mainita Helsinki Pride, Keskiajan Turku, Kotkan meripäivät, Lux Helsinki, Maailma kylässä -festivaali, Oulun juhlaviikot, Slush ja SuomiAreena.

Lehtiin tai kalenterin liitteeksi

Suomen tapahtumakalenteri on kiinnostava ja hyödyllinen aineisto, jonka voi lisätä esimerkiksi minkä tahansa kalenterin liitteeksi. Sen tietoja voi hyödyntää myös monissa muissa julkaisuissa, kuten sanoma- ja aikakauslehdissä. Mikäli olet kiinnostunut hankkimaan Suomen tapahtumakalenterin tai muita tietoaineistoja, voit ottaa yhteyttä Almanakkatoimistoon puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystietomme löytyvät täältä.

Mikäli jokin tärkeä tapahtuma kuuluisi mielestäsi luetteloon, kerro siitä sähköpostitse: lasse.j.hamalainen@helsinki.fi.

Lasse Hämäläinen
Kirjoittaja työskentelee Yliopiston almanakkatoimistossa kalenteritoimittajana.

Sivun pääkuvassa yleisömeri Ilosaarirockissa Rentolavan edustalla. Kuva: Ellinoora Luokkakallio / Ilosaarirock.