Namnsdagarna

23.07.2024

Finska: Oili, Olga
Svenska: Olga
Samiska: Oile, Olgá

Namndagssökning
Kalender 2024

Universitetets almanacksbyrå är den främsta experten på den finländska kalendern

Universitetets almanacksbyrå tillhandahåller aktuell information om namnsdagar, flaggdagar och bemärkelsedagar i kalendern. Vi har omfattande kunskap om den globala och finländska historien om tideräkning och kalendrar. Vi betjänar kalendermakare, media och medborgare i alla frågor som rör kalendrar.

Helsingfors universitet har upphovsrätten till den finlandssvenska och den finska namnlängden. Universitetets almanacksbyrå säljer publiceringsrättigheter för namnsdagar, andra kalenderuppgifter och färdiga kalendermallar till kalendermakare.

Dessutom publicerar vi varje år den traditionella Universitetsalmanackan och ansvarar för informationen om den finländska kalendern. Universitetets almanacksbyrå ansvarar också för att upprätthålla festdags- och namnsdagskulturen i Finland.

Läs mer

Aktuellt

03.11.2023

På alla helgons dag minns man avlidna anhöriga och vänner

Alla helgons dag är en kristen helgdag som firas till de avlidnas minne. I Finland firas högtiden på lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Till traditionen hör att man besöker begravningsplatserna och pryder gravarna med tända ljus, blommor och kransar.

Läs mer

Universitetsalmanackan

Yliopiston almanakka och Universitetsalmanackan samlar en enorm mängd information inom samma pärmar. De innehåller alla officiella helg-, fest-, flagg- och namnsdagar i Finland. På almanackornas sidor kan du också bekanta dig med planeternas rörelser, olika religioners festdagar, de populäraste förnamnen samt torg- och marknadsdagar.

Helsingfors universitets traditionella Yliopiston almanakka utgavs första gången på finska år 1705. Före 1996 kallades den helt enkelt Almanakka. På svenska har denna almanacka utkommit sedan 1608, idag under namnet Universitetsalmanackan.

Yliopiston almanakka och Universitetsalmanackan finns i en kompakt A6-storlek och på finska även i en lättläst A4-storlek. Almanackornas utgivare är för närvarande Ajasto Paperproducts Oy. Återförsäljare kan kontakta utgivaren direkt.