Kuningattaren syntymäpäivä ja muut Ison-Britannian juhlapäivät
Ison-Britannian kansalliset juhlapäivät, jotka ovat myös yleisiä vapaapäiviä, voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan. Osa juhlapäivistä on kytketty kalenteriin siten, että ne ovat aina arkipäiviä. Osa juhlapäivistä on taas sidottu tiettyyn päivämäärään. Tällaisiin kiinteällä päivällä oleviin juhlapäiviin sovelletaan ns. in lieu -käytäntöä, jonka mukaan viikonlopuksi osuva juhlapäivä siirtyy vapaapäivänä vietettäväksi seuraavaan arkipäivään. Lisäksi Ison-Britannian juhlapäivistä monet ovat valtakunnallisia, eli koko valtakunta viettää niitä, mutta Skotlannilla, Pohjois-Irlannilla, Englannilla ja Walesilla on myös omia vapaapäiviä.
Koko valtakunnan vapaapäivät
Uusivuosi on Isossa-Britanniassa vuoden ensimmäinen yleinen vapaapäivä, aivan kuten esimerkiksi Suomessa. Tänä vuonna 2021 uudenvuodenpäivä oli perjantai. Vuonna 2022 se on lauantai, joten in lieu -käytännön mukaisesti seuraava maanantai (3.1.) on myös vapaapäivä.
Pääsiäisen pyhäpäivistä ainoastaan pitkäperjantai on yleinen vapaapäivä kaikkialla Brittein saarilla. Tämän jälkeen kalenterissa tulee kolmen ns. bank holiday -vapaan sarja. Nämä olivat alun perin ”pankkivapaapäiviä”, jolloin nimensä mukaisesti pankit olivat kiinni. Tosin nykyään tilanne on tältä osin kirjavampi – osassa maata pankit ovat kiinni ja osassa ei. Ensimmäinen bank holiday on toukokuun ensimmäisenä maanantaina, toinen toukokuun viimeisenä maanantaina ja kolmas elokuun viimeisenä maanantaina.
Vuoden lopussa ovat joulukuussa joulupäivä (Christmas Day) ja tapaninpäivä (Boxing Day) yleisiä vapaapäiviä. Koska tänä vuonna 2021 joulupäivä on lauantai ja tapaninpäivä sunnuntai, siirtyvät niitä vastaavat vapaapäivät maanantaille ja tiistaille. Näin ollen britit viettävät vuonna 2021 nelipäiväistä jouluvapaata (25.–28.12.).
Alueelliset vapaapäivät
Edellisten lisäksi Ison-Britannian eri alueilla on omia vapaapäiviä. Esimerkiksi Englannissa ja Walesissa vietetään pääsiäismaanantaita (Easter Monday) yleisenä vapaapäivänä. Skotlannin omana erikoisuutena on elokuun bank holidayn jakautuminen kahteen osaan: elokuun ensimmäisenä maanantaina oleva vapaa ei koske pankkeja, mutta elokuun viimeinen maanantai koskee.
Pohjois-Irlannilla on kolme poikkeusta valtakunnalliseen vapaapäivälistaan nähden. Ensinnäkin Pohjois-Irlanissa vietetään maaliskuussa Pyhän Patrickin päivää. Sitä vietetään Irlannin kansallispyhimyksen Pyhän Patrickin kuolinpäivänä 17.3. Lisäksi Pohjois-Irlannissa vietetään pääsiäismaanantaita yleisenä vapaapäivänä. Kolmas vapaapäivä on heinäkuun puolivälin tienoilla. Tämä 12.7. (ajankohta vaihtelee hieman vuodesta toiseen) on Boynen taistelun muistopäivä. Silloin muistellaan vuonna 1690 Boynejoen luona käytyä taistelua, jossa protestantit ja katolilaiset ottivat yhteen. Tähän muistopäivän viettoon liittyvät myös protestanttisen Oranialaisveljeskunnan marssit. Näiden marssien johdattaminen irlantilaisten asuinalueille on johtanut yhteenottoihin marssijoiden ja asukkaiden välillä.
Kuningattaren virallinen syntymäpäivä eli Trooping the Colour
Yksi Ison-Britannian erikoisimmista juhlallisuuksista on Trooping the Colour, jolloin pidetään juhlallisia sotilasparaateja. Tätä päivää vietetään kesäkuun toisena lauantaina, ja sitä pidetään Ison-Britannian kansallispäivänä. Vuodesta 1748 lähtien sitä on pidetty myös Ison-Britannian hallitsijan (eli kuninkaan tai kuningattaren) virallisena syntymäpäivänä, riippumatta hallitsijan todellisesta syntymäpäivästä. Esimerkiksi tänä vuonna (2021) Trooping the Colour on lauantaina 12.6. Vuonna 1926 syntyneen kuningatar Elisabet II:n oikea syntymäpäivä on 21.4.
Kuningattaren virallista syntymäpäivää juhlitaan myös monissa Kansainyhteisön maissa, tosin sen päivämäärä vaihtelee. Esimerkiksi Australiassa eri osavaltiot voivat päättää itse juhlapäivien ajankohdasta. Suurin osa australialaisista juhlii kuningatarta maanantaina 14.6., mutta esimerkiksi Länsi-Australiassa päivää vietetään 27.9. ja Queenslandissa 4.10.
Trooping the Colour 2015, vaunuissa kuningatar Elisabet. Kuva: _dChris / Flickr (CC BY 2.0)
Vapaapäivien siirtäminen ja ylimääräiset vapaapäivät
Yksi erikoinen tapa Isossa-Britanniassa on vapaapäivien siirtäminen tarpeen vaatiessa. Tätä on harrastettu myös esimerkiksi Japanissa, jossa kolme vapaapäivää siirrettiin tänä vuonna Tokion olympialaisten avajaisten ja päättäjäisten yhteyteen. (Japanin juhlapäiviin palataan omassa blogissa myöhemmin tänä vuonna.) Ensi vuonna (2022) siirretään Isossa-Britanniassa toukokuun lopussa normaalisti oleva Spring Bank Holiday torstaille kesäkuun 2. päiväksi. Seuraavana päivänä on kalentereissa ylimääräinen vapaapäivä, kun vietetään kuningattaren valtaistuimelle nousun 70-vuotisjuhlaa. Juhlapäivä on perjantai 3.6., vaikka virallisesti kuningatar Elisabetin isä Yrjö VI kuoli 6.2., jolloin Elisabetin valtakausi alkoi. Vapaapäivien siirrolla saadaan kansalaisille neljän päivän pituinen juhlaviikonloppu.
Isossa-Britanniassa on muulloinkin ollut tapana julistaa yksittäisiä päiviä vapaapäiviksi. Tällaisia vapaapäiviksi nimeämisiä tapahtuu kuitenkin harvoin. Esimerkiksi vuonna 2011 prinssi Williamin ja Kate Middletonin hääpäivä 29.4. julistettiin yleiseksi vapaapäiväksi.
Asko Palviainen
Kirjoittaja on FM ja Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija