Kalenterista löytyy myös miestennimien viikko

Suomalaisessa kalenterissa on tunnetusti perinteinen naistenviikko 18.–24. heinäkuuta, jolloin seitsemällä peräkkäisellä päivällä on ainoastaan naisten nimipäiviä. Ensimmäisenä nimipäiväänsä viettää Riikka 18.7., ja viikon lopuksi on TiinanKirsinKirstinKristanKristiinan, Kiian ja Tinjan päivä 24.7. Mutta löytyykö kalenteristamme vastaavanlainen viikko miehillekin?

Nils Kreuger: ”Historiska baksidor”, andra serien: Gustav II Adolf (1918)

Vastaus on: kyllä löytyy. Ennen vuotta 2010 sellaisia seitsemän päivän jaksoja, joille osui vain miesten nimipäiviä, oli jopa kaksi: elokuussa ja marraskuussa. Elokuun jakso alkoi 16.8., jolloin kalenterissa oli nimi Aulis. Tätä seurasivat 17.8. Verneri, 18.8. Leevi, 19.8. Mauno ja Maunu, 20.8. SamiSamuliSamu ja Samuel, 21.8. Soini ja Veini ja 22.8. Iivari ja Iivo.

Marraskuun jakso alkoi taas 5.11., jolloin almanakassa oli nimi Reima. Tämän jälkeen tulivat 6.11. Kustaa Aadolf, 7.11. Taisto, 8.11. Aatos, 9.11. Teuvo, 10.11. Martti ja 11.11. Panu. Isänpäivä, jota vietetään aina marraskuun toisena sunnuntaina, osui yleensä mukavasti tämän marraskuisen miestenviikon tuntumaan.

Vuoden 2010 nimipäiväuudistus muutti kuitenkin tilanteen. Marraskuun yhtenäinen miestennimien jakso murtui, kun tuolla päivällä ollut Kustaa Aadolf menetti nimipäivästatuksensa ja ruotsalaisuuden päivä sai lisämääreen ”Kustaa Aadolfin päivä”. Nimen Kustaa Aadolf oma nimipäivä katsottiin tuolloin turhaksi, koska kalenterissa olivat jo muilla päivillä nimet Kustaa (6.6.) ja Aadolf (23.6.). Vuosina 2010–2014 tämä päivä oli nimipäivätön, kunnes vuoden 2015 nimipäiväuudistuksessa ruotsalaisuuden päivälle 6.11. sijoitettiin uusi naisennimi Mimosa. Näin marraskuinen miestenviikko oli lopullisesti mennyttä.

Miesten Viikkoa vietetään marraskuussa

Miehet eivät kuitenkaan lannistuneet tästä takaiskusta. Maamme miesjärjestöt viettävät edelleen innokkaasti Miesten Viikkoa marraskuussa, aina isänpäivään päättyvällä viikolla. Vuonna 2019 sitä vietettiin jo 15. kerran. Vuosien varrella tämän teemaviikon aikana on pidetty esillä muun muassa hyvää isyyttä, miesten ja poikien terveyttä, miesten ja naisten välisiä ihmissuhteita, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja myönteisiä miesroolimalleja.

Viikon merkeissä on järjestetty monenlaisia tapahtumia, seminaareja, konsertteja ja näyttelyitä eri puolilla maata. Vuonna 2018 toteutettiin esimerkiksi Kiedo meidät tarinaan -lukukampanja, jolla innostettiin miehiä, isiä ja isoisiä lukemaan lapsille. Liikunnallisia tapahtumiakin oli tarjolla, kuten Tampereella porrasjuoksut ja Helsingissä Isäolympialaiset. Oulussa miehillä oli mahdollisuus keskustella leiritulella miehen elämään liittyvistä kysymyksistä, ja Turusta Tukholmaan järjestettiin erityinen Äijäristeily. Espoossa puolestaan jaettiin miehille miestenviikon ruusuja. Toimijoina näissä ovat olleet niin Miessakit ry, Miesten tasa-arvo ry, Suomen vanhempainliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto kuin Eläkeliitto, seurakunnat, NMKY ja monet muut.

Elokuun viikolle uusi nimi Venni

Vaikka marraskuun miestennimien sarja menetettiin vuoden 2010 nimipäiväuudistuksessa, elokuinen miestenviikko säilyi muuttumattomana. Nyt tämä viikko saa vuoden 2020 nimipäiväuudistuksen ansiosta vielä yhden uuden nimen, kun Verneri-nimen rinnalle 17.8. lisättiin miehennimi Venni. Näin tällä viikolla on kaikkiaan 14 miestennimeä.

Vuonna 2019 Suomessa eli lähes 118 000 miestä, joilla oli jokin näistä nimistä ensimmäisenä tai jälkimmäisenä etunimenään. Onnittelut heille kaikille – ja etenkin ensimmäistä nimipäiväänsä viettäville Venneille!

Minna Saarelma-Paukkala

Kirjoittaja on nimistöntutkimuksen dosentti ja Yliopiston almanakkatoimiston johtaja.