Rooman imperaattorit ja keisarit kuukausien nimissä

Tämänkertainen blogi on 13. osa kuukausien nimiä käsittelevässä sarjassa. Aikaisemmissa blogeissa on käsitelty nykyisten kuukausiennimien taustoja. Nyt tarkastellaan Rooman imperaattorien, ja myöhemmin keisarien, intoa nimetä kuukausia itsensä mukaan. Muutamiin tapauksiin olen viitannut aiemmin julkaistuissa blogeissani, mutta tässä ne on nyt koottu kaikki ”yksiin kansiin”.

Julius Caesar, Augustus, Caligula ja Nero 1700-luvun alankomaalaisen taiteilijan Jan Caspar Philipsin kuvaamina.

Ensimmäiset imperaattorit

Kun Julius Caesar oli murhattu 15.3. vuonna 44 eaa, hänet julistettiin jumalaksi ja hänen kunniakseen haluttiin nimetä kuukausi. Täksi kuukaudeksi tuli valituksi roomalaisen kalenterin Quintilis-kuukausi, koska Julius Caesar oli syntynyt Quintilis-kuukauden 13. päivänä – tai roomalaisittain sanottuna hänen syntymäpäivänsä oli ante diem III Idus Quintilis. Tämän jälkeen Quintilis-kuukausi tunnettiin nimellä Mensis Iulius.

Caesarin murhan jälkeen valta keskittyi Caesarin ottopojan Octavianuksen käsiin. Vaikka hän ei ollut varsinaisesti keisari, hän oli saanut käytännössä vallan Roomassa. Muodollisesti Octavianusta kutsuttiin ensimmäiseksi kansalaiseksi: princeps civitatis. Hän teki korjauksia edeltäjänsä käyttöönottamaan juliaanisen kalenteriin, muun muassa tarkentamalla karkauspäiväsääntöön liittyvää vuosien laskentaa. Augustuksen mukaan haluttiin myös nimetä kuukausi. Täksi kuukaudeksi valikoitui elokuu, koska roomalaisten mukaan elokuussa oli tapahtunut Octavianuksen suhteen useita suotuisia enteitä. Elokuun eli roomalaisten Sextilis-kuukauden nimeksi tuli näin Augustuksen kunniaksi Mensis Augustus.

Augustuksen jälkeen imperaattoriksi tuli Augustuksen ottopoika Tiberius. Tiberiukselle ehdotettiin syyskuun (Mensis September) nimeämistä hänen ja lokakuun (Mensis October) hänen äitinsä Livian mukaan. Tiberiuksen kerrotaan tokaisseen ehdottajille, että mitä he sitten tekevät, kun vallassa on kolmastoista imperaattori. Tiberiuksen ja Livian mukaan ei nimetty kuukausia.

Tiberiuksen jälkeen valtaan nousivat vuorollaan Gaius Julius (eli Caligula), Claudius ja Nero. Jokainen heistä joko nimesi tai heille nimettiin oma kuukausi. Caligula nimesi kesäkuun (Mensis Iunius) isänsä mukaan Germanicukseksi, toukokuu (Mensis Maius) nimettiin taas Claudiuksen ja huhtikuu (Mensis Aprilis) Neron mukaan.

Neron jälkeiset kuukausien nimeämiset

Neron kuoleman jälkeen kuukausien nimeäminen näytti laantuneen, kunnes Domitianus (keisarina 14.9.81-18.9.96 jaa) nimesi syyskuun Germanicukseksi (oman lisänimensä mukaan) ja lokakuun Domitianukseksi.  Myöhemmin syyskuu nimettiin Antoniukseksi keisari Antonius Piuksen (keisarina 10.7.138– 7.3.161 jaa) mukaan ja marraskuu Faustinaksi Antoniuksen vaimon mukaan.

Kuukausien nimet myllättiin kerralla uusiksi, kun keisari Antoniuksen veljen pojanpoika Commodus nousi valtaan. Hän nimesi kaikki kuukaudet uusiksi omien kunnia- ja muiden nimiensä mukaan. Tällöin kuukaudet saivat nimikseen Amazonius, Invictus, Felix, Pius, Lucius, Aelius, Aurelius, Commodus, Augustus, Herculeus, Romanus ja Exsuperatorius. Tosin osa lähteistä ilmoittaa nimien järjestyksen toisenlaiseksi. Viimeisimpänä nimeäjänä toimi keisari Tacitus, joka oli keisarina muutaman kuukauden ajan vuosina 275–276. Hän nimesi syyskuun Tacitukseksi.

Vaihtoehtoinen roomalainen kalenteri

Iuliusta ja Augustusta lukuun ottamatta nämä keisareihin viittaavat kuukausiennimet eivät jääneet voimaan. Kun keisarista jätti aika – yleensä väkivaltaisesti – muutettiin nimet takaisin. Jos nimet olisivat jääneet voimaan, olisivat kuukausien nimet varsin mielenkiintoista luettavaa. Jos jätetään Commodus ja Tacitus pois, ja otetaan Domitianukselta vain lokakuun nimi (jottei Germanicus olisi kahdesti), voisivat kuukausien latinankieliset nimet olla nykyäänkin seuraavat:

  • Ianuarius
  • Februarius
  • Mars 
  • Nero
  • Claudius
  • Germanicus
  • Iulius
  • Augustus
  • Antonius
  • Domitianus
  • Faustina
  • December

Tänään 15.4. voisi siten vaihtoehtoisen roomalaisen kalenterin mukaan olla ante diem XVII Kal. Claudius eli 17. päivä ennen Claudiuksen kuukauden alkua.

Asko Palviainen

Kirjoittaja on Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija.