Puškinin päivä, tiedon päivä ja muut venäläisen kalenterin merkkipäivät
Venäjällä nykyään käytössä olevassa kalenterissa on lukuisia erilaisia juhla- ja muistopäiviä. Ne jaetaan yleensä neljään ryhmään: valtiolliset juhlapäivät, kirkolliset juhlat, muistopäivät ja eri ammattikuntien juhlapäivät.
Valtiolliset juhlapäivät
Valtiollisia juhlapäiviä on kahdeksan: uusivuosi, joulu, isänmaan puolustajien päivä, naistenpäivä, vappu, voiton päivä, kansallispäivä ja kansallisen yhtenäisyyden päivä. Uusivuosi on venäläisessä kalenterissa sillä tavoin poikkeuksellinen, että sen kesto on kokonainen viikko eli 1.–8.1. – pois lukien kuitenkin 7.1., joka on ortodoksinen joulupäivä. Venäjän ortodoksisen kirkon joulupäivä on juliaanisen kalenterin mukaan 25.12., joten se on gregoriaanisen kalenterin mukaan 7.1.
Isänmaan (tai venäläiset puhuvat ”Äiti Venäjästä”) puolustajien päivä on 23.2. Tämän päivän historia liittyy ensimmäisen maailmansodan tapahtumiin. Naistenpäivää alettiin viettää 1900-luvun alkuvuosina, jolloin sen päivämäärä vaihteli eri maissa. Maaliskuun 8. päivä tulee Venäjältä, jonka tekstiiliteollisuudessa työskentelevät naiset aloittivat 8.3.1917 lakon, josta käynnistyi helmikuun vallankumouksena tunnettu tapahtumasarja. Tapahtuma tunnetaan helmikuun vallankumouksena, koska 8.3. oli juliaanisen kalenterin mukaan 23.2.
Vappu 1.5. on Venäjällä kevään ja työn päivä, ja voiton päivää 9.5. vietetään natsi-Saksan antautumisen muistopäivänä. Kaksi muuta valtiollista päivää ovat 12.6. vietettävä kansallispäivä ja 4.11. vietettävä kansallisen yhtenäisyyden päivä. Kansallispäivää juhlitaan Venäjän perustamispäivänä: 12.6.1990 Neuvostoliitto lakkasi olemasta. Kansallisen yhtenäisyyden päivää vietetään 4.11. Sen päivämäärä (juliaanisen kalenterin mukaan 22.10.) liittyy Venäjän ja Puola-Liettuan välisiin tapahtumiin vuonna 1612.
Venäjällä on käytössä ns. in lieu -käytäntö, jonka mukaan viikonloppuun osuva pyhä siirtyy vietettäväksi seuraavana arkipäivänä. Esimerkiksi tänä vuonna 2020 voiton päivä osui lauantaille, minkä takia seuraava maanantai 11.5. oli vapaapäivä.
Ortodoksisen kirkon juhlat
Venäjän ortodoksisella kirkolla on lukuisia juhlapäiviä. Suurimmat kirkolliset juhlapäivät ovat samoja kuin esimerkiksi Suomen ortodoksisella kirkolla. Tällaisia ovat mm. pääsiäiseen ja jouluun liittyvät juhlat. Ero tulee kuitenkin siinä, että Venäjän ortodoksinen kirkko käyttää juliaanista kalenteria, minkä takia esimerkiksi pääsiäistä vietetään yleensä eri aikaan kuin Suomessa.
Juliaaniset ja gregoriaaniset pääsiäisten ajankohdat eroavat toisistaan 0, 1, 4 tai 5 viikkoa vuoteen 2099 saakka. Sen jälkeen tapahtuu muutoksia eroavaisuuksissa. Pääsiäisen paikoissa on vuonna 2021 neljän viikon ero, vuosina 2022 ja 2023 viikon ero ja vuonna 2024 viiden viikon ero. Vuonna 2025 idän ja lännen kirkot viettävät seuraavan kerran pääsiäistä samaan aikaan eli 20.4. (gregoriaaninen kalenteri; 7.4. juliaaninen kalenteri).
Muut muistopäivät
Venäläisen kalenterin kolmannen ryhmän muodostavat erilaiset juhla- ja muistopäivät, joita on useita. Ne voivat olla merkkihenkilöiden muistopäiviä (esimerkiksi Puškinin päivä, jota vietetään tämän kirjailijan syntymäpäivänä 6.6.) tai sitten ne voivat olla taustaltaan vanhoja vuodenaikaisjuhlia, kuten esimerkiksi Ivan Kupala.
Ivan Kupala on venäläisten vastine juhannukselle. Sitä vietetään juliaanisen kalenterin mukaan 24.6. eli gregoriaanisen kalenterin mukaan 7.7. Juhlan nimen alkuosa tulee Johanneksen nimestä (24.6. on Johannes Kastajan syntymäpäivä), jonka slaavilainen versio Ivan on. Kupala on taas slaavilaisessa jumaltarustossa juhannukseen liittyvä hahmo. Ivan Kupalaa vietetään niin uskonnollisilla kuin ”pakanallisilla” menoilla. Silloin Venäjällä poltetaan kokkoja ja nuotioita, ja nuorilla on tapana hyppiä nuotion ylitse. Se, joka hyppää korkeimmalle, on seuraavan vuoden ajan onnellisin henkilö.
Ammattikuntien päivät
Vuoden ensimmäistä koulupäivää, tiedon päivää, juhlistetaan venäläisessä koululuokassa. Kuva: Romoanna/Pixabay
Neljännen ryhmän venäläisessä kalenterissa muodostavat eri ammattikuntien juhlapäivät. Näitä ovat mm. sosiaalityöläisen päivä, kulttuurityöläisen päivä, geodesian ja kartografian työläisten päivä ja rakennusmiehen päivä, vain muutamia mainitakseni.
Tänään 1.9. on venäläisessä kalenterissa tiedon päivä. Nimi tulee siitä, että syyskuun alussa alkaa monilla koululaisilla ja opiskelijoilla uusi lukuvuosi. Syyskuun alku ei kuitenkaan ole ainoa kouluihin tai yliopistoihin liittyvä juhlapäivä. Muita ovat esimerkiksi opiskelijoiden eli Tatjanan päivä 25.1. ja 5.10. vietettävä opettajan päivä.
Asko Palviainen
Kirjoittaja on FM ja Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija