Eesti 100 – Itsenäisen Viron kansallinen kalenteri

Tänä vuonna on virolaisten vuoro juhlia itsenäistymisensä satavuotisjuhlaa – samoin kuin Latvian, Liettuan ja Puolankin. 24. helmikuuta on Viron tasavallan vuosipäivä (Eesti Vabariigi aastapäev), jolloin tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Viro julistettiin itsenäiseksi vuonna 1918. Lisäksi Virossa vietetään jälleenitsenäistymisen päivää (taasiseseisvumispäev) 20. elokuuta. Vuonna 1991, tuona päivänä, Viro julistautui uudelleen itsenäiseksi ja irtautui vuonna 1944 alkaneesta neuvostovallasta.

Neuvostoajan jälkeen virolaiseen kalenteriin on otettu monia kirkollisia pyhäpäiviä, liputuspäiviä ja muita kansallisia merkkipäiviä. Esittelemme tässä juhlavuoden 2018 kalenterissa olevat merkkipäivät.

Viralliset pyhä- ja vapaapäivät

Viron kaksi itsenäisyyspäivää eli tasavallan vuosipäivä 24.2. ja jälleenitsenäistymispäivä 20.8. ovat kansallisia vapaapäiviä, joita vietetään suurin juhlallisuuksin. Helmikuun juhlapäivään kuuluu samantyyppinen presidentin juhlavastaanotto kuin Suomenkin itsenäisyyspäivään 6.12., ja kansa asettuu silloin televisioiden ääreen seuraamaan ”valtakunnan kerman” näyttäytymistä juhlissa. Samoin kuin Suomessa, kansallisia vapaapäiviä ovat Virossa myös uudenvuodenpäivä 1.1. ja vappu 1.5.

Viron sinimustavalkoiset liput liehuvat kesäisessä Viljandissa. Viron kalenterin merkkipäivistä 15 on myös liputuspäiviä. Lisäksi Virossa liputetaan vaalipäivinä ja presidentin virkaanastumispäivänä – ja vuonna 2018 myös Latvian, Liettuan ja Puolan itsenäisyyspäivinä.

Kirkollisista juhlapäivistä ovat Virossa vapaapäiviä pitkäperjantai ja pääsiäispäivä sekä jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä. Virallisiin juhlapäiviin luetaan Virossa myös helluntai (vuonna 2018 20.5.). Juhannus on Virossa samoin yleinen vapaapäivä, ja sen ajankohta on aina 24.6. eli perinteinen Johannes Kastajan muistopäivä. Tuo päivä on Virossa myös Johannes-nimeen pohjautuvien miestennimien, kuten JuhanJaanJanJanekJussHannesHans ja Ants, nimipäivä. Suomessa nimipäiväsankareita ovat 24.6. samaan tapaan Juha, JanneJaniJukkaJuhoJussiJohannesJuhani ja Juhana, vaikka itse juhannus sijoittuukin meillä aina kesäkuun 20. ja 26. päivän väliseen lauantaihin. Juhannusaattona 23.6. palavat Virossa juhannuskokot, joiden ympärillä tanssitaan, lauletaan ja leikitään perinneleikkejä.

Juhannusaatto 23.6. on Virossa myös voitonpäivä, joka on yleinen vapaapäivä. Silloin muistetaan Viron vapaussodan aikaista Võnnun (nykyinen Cēsis Latviassa) taistelua, jossa Viro sai 23.6.1919 voiton Saksasta ja jonka jälkeen solmittiin Tarton rauha. Voitonpäivän viettoon kuuluu voitontuli, jolla Viron presidentti sytyttää maakuntien edustajien soihdut. Tämä tuli viedään sitten illaksi eri puolille maata, ja sillä sytytetään kylien juhannuskokot.

Muut kansalliset merkkipäivät

Yleisten vapaapäivien lisäksi virolaisessa kalenterissa on vuonna 2018 myös muita kansallisia merkkipäiviä, joista monet ovat myös virallisia liputuspäiviä. Kirkollisia merkkipäiviä ovat loppiainen 6.1. ja pyhäinpäivä 2.11. Samoin Viron kalenterista löytyvät äitienpäivä 13.5., isovanhempien päivä 9.9. ja isänpäivä 11.11. sekä kouluvuoden alkamispäivä, ”tietojen päivä” 1.9.

Viron historiaan liittyvät vapaussodassa kaatuneiden muistopäivä 3.1., Tarton rauhansopimuksen (1920) vuosipäivä 2.2., veteraanipäivä 23.4. ja Viron lipun päivä 4.6. Lisäksi 14.6. on surunpäivä, jolloin muistellaan toisen maailmansodan uhreja. Neuvostoliitto aloitti virolaisten suurkyyditykset juuri tuona päivänä vuonna 1941. 23.8. on taas kommunismin ja natsismin uhrien muistopäivä. Sen päivämäärä viittaa Molotov–Ribbentrop-sopimuksen solmimiseen vuonna 1939.

22.9. on virolaisessa kalenterissa vastarintataistelun päivä. Saksalaisten vetäydyttyä, ennen Neuvostoliiton miehitystä, muodostettiin Tiefin hallitus syyskuussa 1944. 16.11. on taas uudelleen syntymisen päivä, jonka taustalla on Viron sosialistisen neuvostotasavallan suvereenisuusjulistus 16.11.1988.

Suomalaisessa kalenterissa on monille kulttuurivaikuttajille, kuten J. L. Runebergille, Jean Sibeliukselle ja Minna Canthille, omat merkkipäivänsä. Virolaisesta kalenterista ei sen sijaan löydy vaikkapa A. H. Tammsaaren tai Lydia Koidulan päivää. Virolaiseen kulttuuriin viittavia päiviä ovat kuitenkin äidinkielen päivä 14.3. sekä lokakuun kolmantena lauantaina (20.10.2018) vietettävä heimopäivä, jolloin juhlitaan virolaisten alkuperää, kieltä ja kulttuuria sekä suomalais-ugrilaisia kansoja. Kuten Suomessakin, 9.5. on Virossa Eurooppa-päivä.

Onnea, Viro!

Viron itsenäisyyden juhlavuotta vietetään näyttävästi – ja myös hauskasti – niin Virossa kuin muualla maailmalla, aina Pariisista Moskovaan ja Los Angelesista Helsinkiin. Juhlavuoden merkeissä järjestetään satoja konsertteja, näyttelyitä, seminaareja, kansanjuhlia ja muita tapahtumia. Helmikuun 24. päivänä on Tallinnassa presidentin vastaanoton lisäksi puolustusvoimien paraati ja suuri ilotulitus. Lisätietoa Viron juhlavuoden vietosta saa osoitteesta: www.ev100.ee

Tämä blogi on Yliopiston almanakkatoimiston lahja juhlavuottaan viettävälle Virolle. Palju õnne, Eesti!

Minna Saarelma-Paukkala

Kirjoittaja on dosentti ja Yliopiston almanakkatoimiston johtaja sekä Viron e-kansalainen.