logo sv

Blogi

Almanakkatoimiston blogissa ilmestyy puheenvuoroja kalenterimaailman kysymyksistä. Käsittelyyn pääsevät mm. nimipäiviin, kalenterin juhla- ja merkkipäiviin ja liputukseen liittyvät asiat sekä almanakan kannalta olennaiset tähtitaivaan ilmiöt. Blogia kirjoittavat Almanakkatoimiston työntekijät ja muut kalenterimaailman asiantuntijat – aika ajoin myös ruotsiksi.

I Almanacksbyråns blogg diskuteras frågor som på olika sätt tangerar kalendervärlden. Ämnen som tas upp är bl.a. namnsdagar, kalenderns fest- och flaggdagar, frågor som rör flaggning och fenomen på stjärnhimlen som är viktiga för almanackan. De som bloggar är de som arbetar vid Almanacksbyrån samt andra experter på kalenderfrågor. En del blogginlägg skrivs på svenska.

Pyhällä Birgitalla on Suomessa tuhansittain kaimoja

Lokakuun 7. päivällä on suomalaisessa kalenterissa kuusi naisennimeä: Pirjo, Pirkko, Birgitta, Pipsa, Piritta ja Pirita. Suomenruotsalaisessa kalenterissa ovat taas samalla päivällä nimet Birgitta, Brita, Birgit, Britta ja Britt. Näiden kaikkien taustalla on 1300-luvulla elänyt pyhä Birgitta eli Birgitta Birgerintytär, yksi Pohjoismaiden historian tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista naisista. 7.10. on pyhän Birgitan kirkollinen muistopäivä, joka on sekä hänen syntymäpäivänsä että hänen pyhimykseksi julistamisensa vuosipäivä (1391). Birgitta syntyi vuonna 1303 ja kuoli vuonna 1373.

Läs mer >>

Keisarin syntymäpäivä, vuoripäivä ja muut japanilaisen kalenterin merkkipäivät

Japanilaisen kalenterin merkkipäivälistassa on tuttuja piirteitä, mutta löytyy sieltä muutamia erikoisuuksiakin. Vaikka nykyinen vapaapäiväsäännöstö on vuodelta 1948, perustuvat useat juhlapäivät aikaisemmin vallinneisiin pyhäpäiviin. Lisäksi Japanissa on käytössä ns. in lieu -käytäntö, jonka mukaan viikonlopuksi osuva pyhäpäivä antaa seuraavan arkipäivän, yleensä maanantain, vapaapäiväksi. Lisäksi käytössä on sääntö, jonka mukaan kahden pyhäpäivän välissä oleva arkipäivä muuttuu aina vapaapäiväksi.

Läs mer >>

Suomalainen luonto pääsi kalenteriin – vuonna 2023 myös liputuspäivänä

Laineiden loiske venematkalla saareen. Mäntykankaan tuoksu kävellessä metsäpolkua hellepäivänä. Virkistävä uintihetki mökkirannassa ja rauhoittava iltapulahdus mereen kaupungin uimarannalla. Tässä viime viikkojen luontoelämyksiäni tutussa, kauniissa, elvyttävässä suomalaisessa luonnossa. Olen osa suurta pohjoista ihmisjoukkoa, joka nauttii luonnosta ja kokee sen lisäävän hyvinvointia.

Läs mer >>

Satujen ystävillä Sadun päivä, lahjatavaraliikkeillä Lahjan päivä – Nimipäivät teemapäivinä

Suomalaisessa nimipäiväkalenterissa on monia suomenkielisiä nimiä, jotka pohjautuvat tavallisiin suomen kielen sanoihin, kuten vaikkapa Laina tai Valo. Tällaiset nimipäivät ovat houkutelleet eri tahoja järjestämään teemapäiviä, jotka kytkeytyvät jollain lailla näiden nimien merkitykseen. Esittelen tässä niistä kuusi, kalenterin aikajärjestyksessä:

Läs mer >>

Kuningattaren syntymäpäivä ja muut Ison-Britannian juhlapäivät

Ison-Britannian kansalliset juhlapäivät, jotka ovat myös yleisiä vapaapäiviä, voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan. Osa juhlapäivistä on kytketty kalenteriin siten, että ne ovat aina arkipäiviä. Osa juhlapäivistä on taas sidottu tiettyyn päivämäärään. Tällaisiin kiinteällä päivällä oleviin juhlapäiviin sovelletaan ns. in lieu -käytäntöä, jonka mukaan viikonlopuksi osuva juhlapäivä siirtyy vapaapäivänä vietettäväksi seuraavaan arkipäivään. Lisäksi Ison-Britannian juhlapäivistä monet ovat valtakunnallisia, eli koko valtakunta viettää niitä, mutta Skotlannilla, Pohjois-Irlannilla, Englannilla ja Walesilla on myös omia vapaapäiviä.

Läs mer >>

Kevätkesän juhlia kirkollisessa ja maallisessa perinteessä

Kristillisessä kirkossa on kolme keväistä pyhäpäivää, jotka osuvat vuonna 2021 kaikki toukokuulle. 13.5. on helatorstai, siitä kymmenen päivän kuluttua 23.5. helluntai, josta taas viikon kuluttua Pyhän Kolminaisuuden päivä. Tuttuja päiviä, mutta miksi niitä oikeastaan vietetään? Päivät ovat kaikki sidoksissa pääsiäiseen, ja kuten monet muutkin kalenterimme pyhäpäivät, myös nämä kolme juhlapyhää ovat olleet tärkeitä maallisia merkkipäiviä.

Läs mer >>

Suomi 100 vuotta Itä-Euroopan ajassa

Toukokuun alussa Suomi viettää satavuotisjuhlia. Vapunpäivänä 2021 on kulunut 100 vuotta siitä, kun Suomi siirtyi käyttämään aikavyöhykeaikaa. Käyn tässä blogissa läpi Suomen käytössä olevan ajan historiaa.

Läs mer >>

Enkelit almanakassa

Suomalainen nimipäiväkalenteri pohjautuu tunnetusti keskiaikaiseen pyhimyskalenteriin. Monet sen nykyisistä nimistä viittaavatkin Raamatun henkilöihin tai katolisen kirkon pyhimyksiin. Esimerkiksi pojannimen Tanelitaustalla on Vanhan testamentin profeetta Daniel ja tytönnimen Kerttu taustalla ranskalainen abbedissa Gertrud (k. 659). 

Pyhien ihmisten lisäksi almanakastamme löytyy myös enkeleihin viittaavia nimiä. Oman nimipäivän on saanut kolme ns. arkkienkeliä: Gabriel,Mikael ja Raafael. Nykyinen raamatunkäännös puhuu tosin ylienkeleistä, mutta arkkienkeli-sana lienee monille tutumpi. 

Läs mer >>

Ystävänpäivä on rakastavaisten ja ystävyyden päivä

Helmikuun 14. päivänä on suomalaisissa kalentereissa merkintä ”ystävänpäivä”. Englanninkielisessä maailmassa päivä tunnetaan nimellä St. Valentine’s Day tai pelkkä Valentine.

Pyhä Valentinus oli 200-luvulla elänyt Rooman piispa, jonka kerrotaan kastaneen ja vihkineen kristittyjä avioliittoon salaa. Niinpä hänestä tulikin rakastavaisten ja avioliiton suojeluspyhimys. Legendan mukaan pyhä Valentinus koki marttyyrikuoleman 14. helmikuuta 269. Valentinuksesta on säilynyt hyvin vähän tietoa, joten on epäilty, että legendaan viittaavia henkilöitä on mahdollisesti ollut useampia kuin yksi.

Läs mer >>

Apostoli Johanneksen päivä ja muut harvinaiset pyhät

Kun vertaa vuosien 2020 ja 2021 almanakkoja keskenään, voi huomata, että vuoden 2020 kalenterissa olleet Pyhän Henrikin muistopäivä (19.1.) ja apostoli Johanneksen päivä (27.12.) eivät ole vuoden 2021 kalenterissa. Tämä aiheuttaa välillä hämminkiä kalenterin käyttäjien keskuudessa. Kolmas erikoinen merkkipäivä on viattomien lasten päivä, joka on välillä pyhä ja välillä ei.

Läs mer >>

Login Form