Yliopiston almanakka 2016 nu också som app

2016 publiceras den traditionella Yliopiston almanakka också som app (på finska). Almanacksappen har skapats av Mobile Means. Företaget har haft en kalenderapp på marknaden sedan 2013, men från och med 2016 har samarbetet med Universitetets almanacksbyrå utökats och man har ytterligare utvecklat innehållet.

”Förr tog man fram almanackan varje dag från sin särskilda plats i byrån. I dag är vi rörligare, men almanackan behövs fortfarande varje dag, oberoende av var man befinner sig”, säger direktören för Universitetets almanacksbyrå Minna Saarelma-Paukkala.

Appversionen av almanackan innehåller finska och finlandssvenska namnsdagar, flaggdagar, märkesdagar, de viktigaste helgerna och de kyrkliga högtidernas bibeltexter. Appen innehåller också information om sol- och månförmörkelser, solens uppgång och nedgång på vissa orter, månens faser,ortodoxa kyrkans högtider och den judiska och islamska kalendern. Dessutom innehåller appen information om namngivning och flaggning, torg- och marknadsdagar samt en evenemangs- och temakalender.

Vissa av uppgifterna i almanackan, t.ex. månens och planeternas uppgång och nedgång samt väderstatistik från tidigare år, finns bara i pappersversionen.

”Vi har bara tagit med det mest använda innehållet i almanacksappen, för att de tekniska lösningarna ska fungera så bra som möjligt. Appen utvidgar den traditionella universitetsalmanackans möjligheter: t.ex. ger appen automatiskt en väderprognos för de närmaste dagarna på den ort som användaren befinner sig. Det finns också mer rum för anteckningar i appen”, berättar Petri Laaksonen, vd för Mobile Means.

Appen Yliopiston almanakka 2016 finns för iOS, Windows Phone och Android. Man hittar appen i sin egen appbutik, t.ex. genom att söka på ”almanakka”. Appen kostar 3,99 euro.

Yliopiston almanakka ges ut av Helsingfors universitets almanacksbyrå, som hjälper medborgarna i frågor som gäller kalendrar. Almanacksbyrån säljer rättigheter till namnsdagarna, andra kalenderuppgifter och färdiga kalenderbotten. Byrån ansvarar också för informationen om den finländska kalendern.

Ytterligare information:

Direktör för Universitetets almanacksbyrå Minna Saarelma-Paukkala,