logo sv

Julkaisut | Publikationer | Publications

Yliopiston almanakka 2016 och Universitetsalmanackan 2016 har publicerats

Traditionella Universitetsalmanackan / Yliopiston almanakka är favoritalmanackan som har utkommit sedan 1608 (på svenska) och 1705 (på finska). Både den gula finska och den blå svenska almanackan är i fickformat (A6). Den finska upplagan ges också ut i ett större format (A4) med större text.

Universitetsalmanackan har från början också innehållit aktuella artiklar av experter på området. I 2016 års almanacka handlar artikeln om den varierande dagslängden och årstiderna i Finland och hur de påverkar vår hälsa. Timo Partonen, forskarprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd, skriver bland annat om hur våra matvanor växlar med årstiderna, hur ljuset, temperaturen och åldern påverkar vår sömn och på vilket sätt den långa, mörka vintern påverkar hjärtat.

Som vanligt innehåller Universitetsalmanackan också högtider, namnsdagar, de kyrkliga högtidernas bibeltexter, månfaserna, planeternas rörelser och solens uppgång och nedgång på fem orter, och annat astronomiskt material som sol- och månförmörkelser, månens faser samt uppgång och nedgång på olika orter. I almanackan finns också olika meteorologiska tabeller.

I Universitetsalmanackan finns också ortodoxa kyrkans högtider och märkesdagarna i den judiska kalendern och i den islamska kalendern, Finlands flaggdagar, viktiga dagar som infaller de närmaste åren och marknads- och torgdagar. I almanackan finns också en lista över de populäraste förnamnen.

Utgivare är Helsingfors universitet och från och med 2016 års almanacka är Kustannusosakeyhtiö Otava förläggare. Man känner igen almanackan bland alla andra som finns till salu på traditionella namnet Universitetsalmanackan / Yliopiston almanakka.

Ytterligare information: Universitetets almanacksbyrå, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 02941 22942

Login Form