logo sv

Julkaisut | Publikationer | Publications

Ny förläggare för Universitetsalmanackan

Den traditionella Universitetsalmanackan har hört till inventarierna i många hem redan i flera generationer.Utgivare av kalendern är Helsingfors universitet och förläggare från och med 2016 års upplaga är Kustannusosakeyhtiö Otava. Universitetsalmanackan 2016 utkommer i augusti 2015 på både svenska och finska (Yliopiston almanakka).

”Vi är glada över samarbetet och över att vi har fått den här anrika publikationen med i vårt utgivningsprogram”, konstaterar Otavas chef för facklitteratur Eeva Reenpää.

”Vi har undertecknat ett förlagsavtal med Otava om almanackorna för åren 2016–2020. Tidigare var Ajasto Paperproducts Oy förläggare”, berättar direktören för universitetets almanacksbyrå Minna Saarelma-Paukkala.

Universitetsalmanackan är ett kompakt informationspaket.

Almanackan innehåller högtiderna i den finländska kalendern, de finländska namnsdagarna i alfabetisk förteckning, de kyrkliga högtidernas bibeltexter, månfaserna, planeternas rörelser och tidpunkterna när solen går upp och ner i Helsingfors, Jyväskylä, Uleåborg, Sodankylä och Utsjoki.

Almanackan innehåller också rikligt med annat astronomiskt material, t.ex. sol- och månförmörkelser, månens ställning och månens upp- och nedgång på olika orter, solens rörelse i djurkretsen, gryningens och skymningens och mörkrets längd, datum för polardag och polarnatt. Almanackan innehåller också olika meteorologiska tabeller.

Universitetsalmanackan innehåller de kommande årens viktigaste kalenderdagar och den ortodoxa kyrkans högtider samt märkesdagarna i den judiska och islamska kalendern.I almanackan publiceras också datumen för kalenderårets marknads- och torgdagar i Finland.

Almanackan innehåller också en aktuell temaartikel och uppgifter om de mest populära förnamnen som gavs under det föregående året samt namntrender.

Almanackan utkom första gången på finska 1705. 1996 bytte den traditionsrika Almanackan namn till Universitetsalmanackan. Den är en av de mest sålda almanackorna i Finland.

Login Form