Nya kalendrar, nya namn

Kalendrar för år 2010 finns nu ute i handeln och i samtliga ingår en reviderad namnlängd. De nya namnen presenterades redan i fjol och nu kan alla ta del av dem i almanackorna.

Av de nya namn som tagits in i den finlandssvenska almanackan har av flicknamnen Minea, Tilde och Vanessa varit de populäraste, av pojknamnen Aron, Noah och Liam. Det visar den nyss utgivna Universitetsalmanackan som innehåller en lista över de 50-i-topp. Men i täten går inte de nya namnen, det är de etablerade som behåller ledningen: Emilia, Ida, Emma; Emil, Max och Oliver. Och främst bland dem än en gång Emil!

Då utgåvan Universitetets namnsdagsalmanacka inte längre kommer ut i tryck utan finns enbart på nätet, ingår nu i Universitetsalmanackan fler aspekter på namn än tidigare.

Docent Minna Saarelma, universitetets nya finska expert på namnsdagar, skriver i almanackan om namn hämtade ur Kalevala. I den finska utgåvan finns nu 37 Kalevala-namn, i den finlandssvenska ett: Aino. Men tilläggas kunde att det åren 1908–1929 i vår utgåva ingick hela 15. Aino delar dag med den av Topelius skapade varianten Aina, som togs in redan 1872.

Almanackans namnlängd revideras numera vart femte år. Nästa uppdatering sker således 2015.