I kalendern 2020 införs nya märkesdagar och nya namn

Den finländska kalendern förnyas igen år 2020. Kalendern får en ny flaggdag och en ny märkesdag utan flaggbild. Dessutom får den finska namnsdagskalendern 35 nya namn och den finlandssvenska 38 nya namn.

Namnsdagsrevisionen genomfördes utgående från namn som den nulevande befolkningen har

För upprätthållandet av namnsdagskalendrarna svarar Helsingfors universitet som har upphovsrätt till dem. För revisionen 2020 svarar docent Minna Saarelma-Paukkala och filosofie doktor Leila Mattfolk

- Revisionen 2020 har nu för första gången utarbetats utgående från namnbeståndet hos den befolkning som levde i mars 2018, för att så många finländska medborgare som möjligt ska hitta sitt eget förnamn i kalendern, säger Minna Saarelma-Paukkala.

Från 1990-talet har namnsdagskalendrarna förnyats vart femte år. I de föregående revisionerna, åren 2010 och 2015, granskades de förnamn som getts under de 50 år som föregick revisionen.

Finska namnsdagar 2020

Ett grundvillkor för att intas i kalendern är att namnet förekommer som förstanamn hos minst 500 finskspråkiga finländska medborgare enligt situationen i mars 2018. Förnyelsen ger 35 nya namn i kalendern. Sammanlagt bärs de som förstanamn av över 22 500 finskspråkiga finländare.

- Bland de nya namnen finns många förnamn av internationellt ursprung, som till exempel Adele och Daniela eller Nikolas och Teo. De är kända namn även i andra delar av Europa. Även finska smeknamnsformer av gamla kalendernamn finns med, såsom Iita (< Iida) eller Venni (< Verneri), berättar Saarelma-Paukkala.

Inte ett enda nytt finskspråkigt namn har tagits med i kalendern i den här revisionen - till skillnad från år 2015, då Taika och Sisu fick namnsdagar. På 2000-talet har också namngivningen bland finländarna blivit mer internationell. Man har hittat nya namn också utanför Europa. Namnet Neela med indisk härstamning kommer nu exempelvis med i kalendern.

Nya kvinnonamn (20): Adele, Aida, Bertta, Cecilia, Daniela, Elle, Erin, Fiona, Iita, Inna, Jasmiina, Lila, Luna, Malla, Meea, Minka, Minni, Neela, Selina, Unna

Nya mansnamn (15): Andreas, Edvin, Elia, Eliel, Felix, Niila, Nikolas, Oskar, Oula, Petja, Petrus, Rene, Teo, Venni, Viktor

Finlandssvenska namnsdagar 2020

I kalendern godkändes namn som minst 50 svenskspråkiga finländska medborgare bar som förstanamn i mars 2018. Ett tilläggsvillkor var att över hälften av dem ska vara födda efter år 1970. I kalendern införs nu 38 nya namn.

"Det är svårt att hitta ett generellt mönster i de namn som förs in. En del är förväntade med tanke på de senaste årens mest frekventa namn på nyfödda barn, som t.ex. JuniNoomiColinLeon och Milo. Att vi tar intryck från den engelskspråkiga världen kan man också se i namnen. Förutom några av de ovan nämnda finns bl.a. LilyCharlieMorgan och Ron på listan över de namn som förs in. Namn med bakgrund i andra språk finns också, som StephanieLeonaRamona och Tanja. De nya nordiska namnformerna är få, men Meja och Lova kan betraktas som anpassade namnformer som uppstått inom svenskt namnbruk." - skriver Leila Mattfolk i sin artikel i Universitets namnsdagsalmanacka 2019.

Nya kvinnonamn (25): Amelia, Annina, Ava, Carla, Caroline, Celina, Charlotte, Christine, Claudia, Emmy, Juni, Leona, Lia, Lily, Lova, Meja, Naomi, Nicolina, Noomi, Nova, Ramona, Silja, Stephanie, Tanja, Thelma

Nya mansnamn (13): Charlie, Colin, Jack, Jasper, Leon, Levi, Malte, Melker, Milo, Mio, Morgan, Neo, Ron

Nya märkesdagar år 2020

Barnkonventionens dag 20.11.

Barnkonventionens dag 20.11. får en flaggbild, vilket innebär att den nu har ansetts vara en etablerad flaggdag.

Inrikesministeriet har sedan år 2013 rekommenderat allmän flaggning på barnkonventionens dag. Datumet 20.11. hänvisar till den dag då FN:s konvention om barnets rättigheter antogs åren 1959 och 1989. Anteckningen ”barnkonventionens dag” har funnits i den finländska kalendern på denna dag sedan år 2002, men utan flaggbild. Eftersom det nu har ansetts att flaggning har etablerats på dagen, fattades beslut om att införa flaggbild från år 2020.

Finska naturens dag, den sista lördagen i augusti

Finska naturens dag införs den sista lördagen i augusti, utan flaggbild.

Finska naturens dag har firats sedan år 2013. Våren 2016 inlämnade Finlands miljöcentral SYKE, Finlands naturskyddsförbund, Forststyrelsen samt Biologi- och geografilärarnas förbund en ansökan till Helsingfors universitet om att Finska naturens dag skulle införas som flaggdag i kalendern.

Finland är troligen det enda landet i världen som har allmän flaggning för naturen. Det skedde på rekommendation av inrikesministeriet första gången under självständighetens jubileumsår 2017 och igen detta år.

- Styrelsen för universitets almanacksbyrå ansåg att temat är viktigt och att det förenar alla finländare. En sådan kalenderdag förstärker också bilden av Finland som ett land som uppskattar miljövärden. Eftersom flaggningsrekommendationen har getts bara två år i följd, kunde dagen inte ännu införas som en etablerad flaggdag i kalendern. Därför intas den i kalendern år 2020 utan flaggbild, berättar Minna Saarelma-Paukkala.

Nya märkesdagar infördes i kalendern senaste gång år 2014. Då blev 8 april romernas nationaldag, utan flaggbild. År 2011 infördes som ny flaggdag Jean Sibeliusdagen, den finländska musikens dag 8 december och år 2010 infördes företagardagen utan flaggbild.

Kalenderförnyelsen 2020 offentliggjordes i Tankehörnan 29.8.2018. Här finns en inspelning från tillfället https://www.helsinki.fi/fi/ajankohtaista/unitube

Mer info:

Minna Saarelma-Paukkala, direktör för universitets almanacksbyrå, docent i namnforskning, 02941 22947 / 02941 22942, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.