1900-talets populära förnamn kartlagda

Universitetets namnsdagsalmanacka, som Helsingfors universitet nu ger ut sjätte året i rad, har de populäraste förnamnen på 1900-talet i vårt land kartlagts. Vid beräkningarna har såväl förstanamnen som andra- och tredjenamnen beaktats.

I den svenska uppsatsen i almanackan tar professor Marianne Blomqvist upp de populäraste förnamnen per decennium givna åt finlandssvenska barn. Utvecklingen visar sig gå från bibliska, nordiska och europeiska namn såsom Maria, Anna, Linnea, Ingeborg, Emilia och Alice bland flickorna och Johannes, Johan, Erik, Gunnar, Emil och Alfred bland pojkarna till 1990-talets Maria, Sofia, Emma, Ida, Emilia och Jessica; Robin, Anton, Emil, Alexander, Sebastian, Johannes osv.

Många internationella modenamn och bibliska namn från sekelskiftet 1900 kom således igen hundra år senare. Det är bara de nordiska förnamnen som inte mäktat klättra upp på modetoppen. Men helt saknas inte vikinganamnen eller yngre nordiska nybildningar bland de vanligaste namnen som föräldrar gett sina nyfödda under år 1999.

På 30 plats bland förstanamnen kommer t.ex. Moa, på 42 Karin av flicknamnen, och av pojknamnen finns Axel och Karl, skrivet med både K och C. Bland de senare namnen i namnfrasen kan man peka på Ingeborg, Erik, Anders, Gustav, Gustaf, Sven och Olof.

De vanligaste förstanamnen givna åt finlandssvenska flickor och pojkar år 1999:

Flickor:   Pojkar:
 Emilia Robin
 Ida Anton
 Emma Emil
Amanda Alexander
Julia Benjamin
Sofia Rasmus
Elin Jonathan
Anna Sebastian
Alexandra Alex
Cecilia Axel

Källa: Universitetets namnsdagsalmanacka

Maria och Juhani

Professor Eero Kiviniemi som gjort upp statistik över samtliga namn som givits åt finska barn på 1900-talet, har kommit till att Maria och Juhani är favoriterna framom andra. Över 235 000 flickor har under förra århundradet döpts till Maria och över 309 000 till Juhani. De följs av Helena, Anneli, Kaarina och Marjatta respektive Olavi, Johannes, Antero och Tapani.

Men modenamnen 1999, dvs. 1900-talets sista år, då endast de förstanamnen beaktas, var Jenna, Emilia, Emma respektive Aleksi, Ville och Eetu. Här ser man att modenamnen bland svenska och finska barn numera påminner om varandra, fastän formerna kan skilja sig åt.