Emil och Robin, Emma och Ida fortfarande på modet

Vid Helsingfors universitet samlar man redan in uppgifter om namn inför nästa revidering av namnlängden. Ändringarna kommer att införas i almanackan för 2005. Namnforskarna håller ett speciellt öga på de namn som nu snabbt ökar i frekvens och bland vilka kanske några av almanackans nya namn står att finna.

I Universitetets namnsdagsalmanacka för 2002 som just kommit ut, ingår en hel del statistik över namnfavoriter genom åren. Av toppnamnen för år 2000 presenteras de 100 populäraste förstanamnen och andra- och tredjenamnen bland finska nyfödda pojkar och flickor och de 50 populäraste bland finlandssvenska barn. Här finns också en förteckning över de 1000 vanligaste mansnamnen bland finska män på 1900-talet.

Professor Eero Kiviniemi vid Institutionen för finska språket svarar för den finska namnlängden, professor Marianne Blomqvist för den finlandssvenska.

Samma namn behåller ledningen

De vanligaste förstanamnen som valdes under år 2000 är i stort sett desamma som under året innan. På finskt håll möter man Jenna, Laura, Veera; Aleksi, Ville och Jere. På svenskt håll har Emma och Ida fortfarande varit omtyckta, men de har faktiskt blivit akterseglade av en nykomling: Wilma, som steg från 20 plats 1999 upp till första år 2000. Pojknamnen är desamma, endast ordningen växlar något. Nu är det Emil som tar ledningen, medan Robin och Anton följer efter.

Då nya namn tas in i Helsingfors universitets namnlängd, är det frekvensen som avgör. Professor Kiviniemi nämner att ett namn på finskt håll ska ha omkring tusen bärare för att få plats i almanackan. På svenskt håll ligger ribban mycket lägre, helt enkelt för att finlandssvenskarna är betydligt färre och det föds färre barn. Omkring 150-200 belägg brukar ge inträdesbiljett. Men mycket beror också på om ett basnamn redan finns i almanackan och det därmed bara är fråga om att foga till en yngre variant, eller om det är ett helt nytt namn som kräver en egen dag. Det börjar, som känt, vara lite trångt i almanackan!

Ny namnlängd i Sverige

I Universitetets namnsdagsalmanacka redogör professor Blomqvist för den nya namnlängd som togs i bruk i Sverige fr.o.m. år 2001. Det rådde lite kaos på almanacksfronten i vårt västra grannland i omkring 30 år, till följd av att olika kalenderförlag använde olika namnlängder. Men en arbetsgrupp tillsattes och deras forskarmödor blev synliga 2001, då det förflutit jämnt hundra år sedan den senaste stora revideringen i Sverige.

Omkring 3/4 av de namn som finns i den rikssvenska almanackan finns också i den finlandssvenska. Men omkring 1/4 skiljer sig av olika orsaker, bl.a. historiska, etnologiska och modebetingade. Så har Sverige t.ex. i sin version Abel, Moses, Tiburtius, Vega, Sibylla, Douglas och Morgan, som saknas hos oss. Däremot upptar vår almanacka Brita, Maja, Stina, Benita, Nina, Henry, Olle, Ole, Petter, Viking, William m.fl. vanliga namn, men inte den rikssvenska.

När den finlandssvenska almanackan revideras och reviderats, påpekar professor Blomqvist, har man alltid kastat en blick på Moder Sveas utgåva, men frekvenserna och utvecklingen i vårt eget land är likväl utslagsgivande.

Närmare uppgifter:

De vanligaste förstanamnen givna åt finlandssvenska flickor och pojkar år 2000:

Flickor:

Wilma