Veera, Anni eller Laura?

Skarp konkurrens om favoritnamnet

I Universitetets namnsdagsalmanacka, som nyss kommit ut, finns förteckningar över de hundra populäraste förnamnen givna åt barn som fötts under år 2001. Bland de finskspråkiga pojkarna är Eetu klar etta, men bland de finskspråkiga flickorna tävlar Veera, Laura och Anni mycket jämnt om första platsen.

Befolkningsregistercentralen publicerade redan i vintras en lista över toppnamnen år 2001, och enligt den var Laura favoriten bland de finska flickebarnen. I fjol fick nämligen 396 nyfödda töser det namnet. Veera var tvåa (398 belägg) och Anni trea (393).

Helsingfors universitet sammanställde en egen lista på basis av ett nyare datamaterial som beställts av Befolkningsregistercentralen, och enligt det går Veera i täten med 398 nya bärare. Anni är god tvåa (397), medan Laura kommer in på tredje plats (392).

Skillnaderna beror på när datakörningen har skett och vilka kriterier som följts, förklarar professor Eero Kiviniemi, som svarar för universitetets namnförteckningar. I namnsdagsalmanackans förteckningar tas exempelvis bara de finländska barn med som fötts i Finland. Den här gången är skillnaderna så små att Veera och Anni egentligen kan dela på första placeringen; de små Veerorna är till antalet bara en mer.

Namnet Jenna som för två år sedan ledde frekvenstabellen har fallit ner fem steg och har passerats av såväl Roosa som Emma.

Av pojknamnen föll Aleksi, som varit favorit under de två föregående åren, ner till fjärde plats. En klar ledning tog däremot det nygamla Eetu med 561 bärare och på andra plats kom Juho (517), medan den tidigare tvåan Ville nu får nöja sig med en tredje placering (493).

Mette och Kimi på kommande

I förteckningen över de hundra mest frekventa namnen hittar man för flicknamnens del bland de snabbaste klättrarna Mette, vars popularitet fördubblats, och för pojknamnens del Kimi, som ökat ännu snabbare i frekvens. Men för närvarande ingår intetdera i almanackorna i Finland.

Andra flicknamn som ökar i popularitet är Eevi, Matilda, Wilma, Ilona och Reetta. Bland pojknamnen som tar kliv uppåt är Kaapo, Aaro, Tino, Rasmus, Onni och Eelis.

Wilma och Anton

Toppnamnen bland de nyfödda svenskspråkiga barnen i Finland år 2001 var Wilma, Amanda och Emilia, Anton, William och Emil.

"Wilma finns ännu inte i den finlandssvenska almanackan, men det ska väl tas in vid nästa revidering", berättar professor Marianne Blomqvist, som har hand om Helsingfors universitets svenska namnlängd. De nya längderna är redan under planering och de slås fast om ungefär ett år och kommer in i 2005 års almanacka.

Ytterligare information:

De vanligaste förstanamnen givna åt finlandssvenska flickor och pojkar år 2001:

Flickor:
Wilma