Namnlängderna förnyas år 2005

Ingalill och Kevin, Moona och Veeti kommer in i almanackan

Namnlängderna i de finländska kalendrarna revideras igen. I den finska kalendern kommer fr.o.m. år 2005 fjorton nya namn in och i den finlandssvenska tjugofem. Helsingfors universitet offentliggjorde namnen på torsdagen.

Senast namnsdagarna sågs över var för fem år sedan, men sedan dess har populariteten hos många namn hunnit både stiga och sjunka.

I den finska namnlängden kommer man år 2005 att se två typer av ändringar, berättar professor Eero Kiviniemi vid Helsingfors universitet.

"För det första tas fjorton nya namn in. Antalet är inte lika stort som vid de föregående revideringarna, genom att namnlängden efter de senaste justeringarna uppdaterats bättre än tidigare", konstaterar Kiviniemi.

"Nu har i stort sett endast sådana nya namn tagits med som finska folket favoriserat under de senaste åren. Bland de namn som får plats har Nina, Eerik, Alisa, Eeli och Veeti de flesta bärarna."

Den andra ändringen gäller namnens ordningsföljd på de enskilda dagarna. Den har justerats i fråga om omkring hundra dagar. Den inbördes ordningen hos namn som står på samma dag har under årtiondenas lopp varierat. Den nya rangordningen beskriver bättre läget i dag.

De nya namnen och motiveringarna för valet av dem presenteras i Universitetets namnsdagsalmanacka 2004. Den har nyss kommit av trycket som ett samarbete mellan Helsingfors universitet och förlaget Otava.

Fler nykomlingar i den finlandssvenska namnlängden

Den finlandssvenska namnlängden utökas med 25 nya förnamn, bland dem Bettina, Moa, Sofie, Hampus, Kevin och Tim.

"Dessutom tvingas fem namn byta datum", berättar professor Marianne Blomqvist. "Det beror närmast på att namnet Lukas (också Lucas) blivit omtyckt och att namnet måste återfå sitt gamla datum, den 18 oktober."

En del av de nya namnen, såsom Bernice, Ingalill, Rosita, Vivian och Hannes, är sådana som funnits bland oss redan länge och som gott kunde ha kommit in i almanackan för 30-50 år sedan, påpekar Marianne Blomqvist. Men då hade reviderarna inte tillgång till namnstatistik som kunde ha visat, att de här namnen hade lika många bärare som månget annat namn som nog fick plats i almanackan.

Toppnamnen 2002 var Viivi och Eetu, Ida och Emil

I den nya utgåvan av Universitetets namnsdagsalmanacka publiceras också listor över fjolårets populäraste förnamn. Bland de finska flickorna blev Viivi toppnamnet på frekvensstegen, det klev några pinnhål högre än Sara. God trea och fyra blev Nea resp. Anni.

Professor Eero Kiviniemi antar att två faktorer bidragit till Viivis popularitet, dels seriefiguren Viivi som rör sig i sällskap med grisen Wagner, dels idrottsreportern Viivi Avellan som tack vare sitt utseende och väsen varit mycket synlig i medierna.

I fråga om favoritnamnen bland de finska pojkarna har det inte skett lika stora förändringar som bland flickorna. Eetu och Juho har hållit sig i täten, följda av Niko och Jere.

Av flicknamnen på finskt håll är de snabbaste klättrarna vid sidan av Viivi Ada, Camilla och Peppi och bland pojkarna Daniel, Miska och Otso.

Bland de förnamn som finlandssvenskarna valt åt sina barn som förstanamn år 2002 finns i stort sett samma namn i ledningen som under de gångna tio åren. Ida är på nytt etta och följs av Julia och Anna. Bland pojknamnen befinner sig Emil, Rasmus och Robin i täten. Till de snabba klättrarna hör Alice, Alva, Daniela, Elsa, Matias, Zacharias, Jacob, Christoffer och Lucas. Och 26 rang i statistiken intar det nordiska Saga.

Nyheterna år 2005

De nya namnen i den finska namnlängden är: Alisa, Eeli, Eerik, Jimi, Janna, Miko, Moona, Neea, Netta, Nina, Oliver, Pihla, Veikka, Veeti

De nya namnen i den finlandssvenska namnlängden är: Bernice, Bettina, Denise, Eirik, Emelie, Eugenia, Felicia, Fransiska, Hannes, Hampus, Ingalill, Katrina, Kevin, Lillemor, Lorentz, Lukas, Madeleine, Marie, Moa, Raul, Rosita, Sofie, Ted, Tim, Vivian

Följande byter datum:
Diana, Saga, Vesta, Dennis, Ulrik

Helsingfors universitets listor över de tio populäraste förstanamnen givna år 2002 är följande:

Finlandssvenska flickor:

Ida