När kan Meija och Meja fira namnsdag?

Barn ges allt oftare mer individualiserande namn

Då lilla Meija Eliina döptes, fanns det ännu ingen annan i hennes årsklass i Finland som fått hennes förstanamn. Det finska Meija hittar man nu i den växande grupp av finländska barn som bär ett ovanligt förnamn - och som följaktligen saknar sitt namn i almanackan. Den svenska formen lyder Meja och den var faktiskt känd redan på 1900-talet. En popartist i Sverige har de senaste fem åren bidragit till dess spridning.

"Förnamnen i de yngsta årsklasserna blir alltmer individualiserande", konstaterar professor Eero Kiviniemi, som svarar för den finska namnlängden vid Helsingfors universitet.

Numera föds det årligen omkring 50 000 barn i Finland. Av dem får rentav 2400 ett sådant namn som ingen annan har bland dem som föds samma år.

När ska då dessa barn fira namnsdag?

När de unika namnen ökar, innebär det samtidigt att allt fler barn är utan namn i almanackan. Meija firade sin första namnsdag den 2 juli på Maria-dagen. Men för alla namnbärare är det inte lika lätt att hitta en lämplig dag.

"Antalet ovanliga namn är nu så stort att flertalet av dem aldrig kommer att få plats i almanackan. Då namnlängderna revideras, kan bara de namn tas in som fått ett tillräckligt stort antal bärare", påpekar Eero Kiviniemi.

Därför kan det vara bra om föräldrarna, när de väljer ett namn, i förväg också kunde fundera på vilken dag som lämpligast kunde bli barnets namnsdag.

Nya namn kan bli modenamn

"De nya namnen kan en vacker dag bli så vanliga att de får karaktär av modenamn", säger professor Marianne Blomqvist, som ser över den finlandssvenska namnlängden. Som exempel nämner hon Kevin, Robin, Jessica och Ronja, som hon för några år sedan tog in i den finlandssvenska längden.

"Några nya namn visar redan tecken på att kunna avancera till modenamn, bland dem Liam, Vincent, Alvin, Minea, Tilde och Tindra", tillägger hon.

Favoriterna år 2005

Kiviniemi och Blomqvist diskuterar finländarnas namnval i Universitetets namnsdagsalmanacka som nyss kommit av trycket. I almanackan publiceras också förteckningar över föregående års populäraste förnamn givna i Finland.

Bland de finskspråkiga flickorna är de 3-i-topp Emma, Ella och Siiri. Och bland de namn som snabbt klättrat uppåt finns Janna, Minea och Moona. Av de finskspråkiga pojkarnas namn går Veeti, Eetu och Aleksi i täten, medan Jonne, Lenni och Eelis snabbt kommit upp sig på rangskalan.

De tre populäraste bland svenskspråkiga flickor var i fjol alltjämt Emma, Ida och Emilia och bland pojkarna Emil, Oliver och Rasmus.

Äldre favoriter på nytt moderna

I Universitetets namnsdagsalmanacka ingår också förteckningar över favoritnamnen för 50 och 100 år sedan bland finskspråkiga.

Då man läser listorna, märker man hur toppnamnen 1900-09 påträffas i namnförrådet hos minstingarna också i dag. På finska daghem är det igen Iida och Aada, Aino, Onni och Juho som leker. Och av de omtyckta namnen från 1950-talet har många förblivit evergreens.

Favoritnamnen 2005

Finska flickor: Emma, Ella, Siiri, Anni, Aino, Sara, Venla, Aada, Emilia, Iida

Finska pojkar: Veeti, Eetu, Aleksi, Joona, Juho, Lauri, Elias, Arttu, Leevi, Matias

Svenska flickor: Emma, Ida, Ellen, Julia, Fanny, Emilia, Sofia, Anna, Elin, Matilda

Svenska pojkar: Emil, Anton, Lucas, Elias, Axel, William, Robin, Oscar, Oliver, Daniel

Finska namn på 1950-talet

Flickor: Pirjo, Tuula, Riitta, Marja, Arja, Eija, Leena, Sirpa, Ritva, Merja

Pojkar: Kari, Markku, Hannu, Matti, Seppo, Timo, Pekka, Jukka, Jorma, Juha

Finska namn 1900-09

Flickor: Anna, Martta, Hilja, Aino, Tyyne, Helmi, Aili, Hilma, Lempi, Elsa

Pojkar: Eino, Väinö, Toivo, Lauri, Yrjö, Juho, Kalle, Vilho, Matti, Paavo

Källa: Universitetets namnsdagsalmanacka / Eero Kiviniemi

För de finlandssvenska barnens del kan tilläggas att följande namn hörde till de omtyckta på 1950-talet.

Flickor: Margareta, Marianne, Birgitta, Kristina, Gunilla, Carola, Kerstin, Monica, Gun

Pojkar: Peter, Göran, Jan, Leif, Tom, Hans, Stefan, Kaj, Bengt, Christer

Åren 1900-1909 gavs ofta namnen Anna, Irene, Sofia, Linnea, Ingeborg, Emilia, Alice, Elsa, Matilda och Edit åt flickor, medan pojkarna ofta döptes till Karl, Gunnar, Valdemar, Emil, Edvin, Axel, Viktor, Einar, Runar eller Oskar.

(Se M. Blomqvist, Vad heter finlandssvenskarna? utkommer i slutet av oktober 2006)

Ytterligare information: