logo sv

Julkaisut | Publikationer | Publications

Helsingfors universitet bereder 50 000 finländare glädje

En mängd nya namnsdagar tas in i kalendern fr.o.m. 2010. Den finska almanackan utökas med 39 förnamn, den finlandssvenska med 21. Helsingfors universitet har också beslutat att i kalendern införa en ny märkesdag, nämligen företagardagen.

Bland de nya namnen hittar man både nytt och gammalt. Under senaste tid har många traditionella namn på nytt kommit på mode, och därför återintas i den finska almanackan namn som Fanni och Hilda, Frans och Hans, Luukas och Sebastian. I den finlandssvenska får Aron och Noah på nytt plats.

Flertalet namn är likväl sådana som aldrig tidigare funnits i almanackan. Sådana är för den finska namnlängdens del Anette, Karita, Rosa, Sandra och Max, som alla sedan 1960-talet getts åt mer än 2000 barn. I den finlandssvenska namnlängden har de nämnda namnen däremot ingått en längre tid, t.ex. Rosa ända sedan 1835, Max sedan 1908.

Av namnen givna åt finska flickor är det Lumi, Minea, Nella och Peppi som ökar snabbast i frekvens, bland finska pojkar Lenni, Luukas, Max och Sebastian. Vart och ett av namnen har också i år fått omkring hundra nya bärare.

De namn som nu godkänns för almanackan bärs av omkring 50 000 personer i Finland. De nya namnens namnsdagar och motiveringarna för att de tas in presenteras i den nyss utkomna Universitetsalmanackan för 2009.

Följande kändisar får nu en egen namnsdag:

Karita Mattila
Mette Mannonen
Minea Blomqvist
Vanessa Kurri

Nya urvalsprinciper

Arkitekter för den senaste revideringen av namnlängden har för den finska versionen varit professor emeritus Eero Kiviniemi och docent Minna Saarelma och för den finlandssvenska professor emerita Marianne Blomqvist.

- Finnarnas val av förnamn uppvisar en allt större individualitet, berättar professor Kiviniemi. - Det finns allt fler olika namn i bruk, men namnen som ges når inte längre upp till lika höga frekvenser som förut. Därför har man kommit till att ribban för att ett namn ska få komma in i almanackan bör sänkas.

Tidigare har gränsen för ett namn att komma in i den finska namnlängden varit drygt tusen bärare. Nu har Kiviniemi och Saarelma kommit fram till att det numera kan vara skäl att ta in sådana som har getts som första förnamn åt mer än 500 barn.

Eero Kiviniemi har ansvarat för namnlängderna i den finska almanackan sen början av 1970-talet. Den här gången har också FD Minna Saarelma, som nyligen utnämnts till docent i namnforskning vid Helsingfors universitet, deltagit i arbetet. Hon kommer fr.o.m. år 2010 att ta över professor Kiviniemis uppgifter.

Minea populärast

Då antalet finlandssvenska barn är betydligt mindre än de finska, ligger också frekvensribban lägre för vilka namn som tas in. Tidigare skulle antalet bärare vara 100-150, nu har den liksom för den finska almanackan sänkts, säger Marianne Blomqvist.

Helsingfors universitet införskaffar uppgifter om alla förnamn som getts i Finland från Befolkningsregistercentralen och delar sedan upp dem enligt bl.a. barnets modersmål.

- Bland de populäraste nya namnen för svenskspråkiga flickor finns Minea och Vanessa och för pojkarnas del Mark och Nicolas, nämner Blomqvist. Hon är speciellt glad över att det gamla Noah nu kommer att stå i den finlandssvenska almanackan igen, för det har lyst med sin frånvaro i omkring 200 år. Samma dag kan givetvis också Noa och Noak fira namnsdag.

Företagardagen

Helsingfors universitet har beslutat att fr.o.m. 2010 i almanackan ge plats utom åt nya namn också åt en ny märkesdag: företagardagen. Den kommer att årligen firas den 5 september. Företagardagen har i själva verket firats i Finland i över tio år och dagen har med åren kommit att uppmärksammas i hela landet.

- Vi gläder oss över att företagardagen nu får komma in i kalendrar i Finland, säger Riitta Antinmäki, ordförande för Stiftelsen för företagardagen. - Vi förhandlar som bäst om att få företagardagen att bli en märkesdag i hela EU-området.

- Det är viktigt att vi i vårt land betonar företagssamheten, konstaterar Helsingfors universitets kvestor Ilkka Hyvärinen. Beslutet om att införa dagen i almanackan undertecknades av universitetets rektor Thomas Wilhelmsson.

De nya namnen i kalendrarna för 2010

Flicknamn i finska utgåvor: Anette, Fanni, Hilda, Jade, Jatta, Kaisla, Karita, Lumi, Maisa, Melina, Mette, Miisa, Mila, Minea, Minja, Nella, Ninni, Peppi, Riia, Rita, Rosa, Sandra, Siru, Tessa och Tinja.

Pojknamn i finska utgåvor: Erkka, Frans, Hans, Jasper, Jesper, Jiri, Justus, Lenni, Luukas, Max, Niki, Sebastian, Timi och Vertti.

Flicknamn i finlandssvenska utgåvor: Angela, Angelika, Angelina, Erin, Luna, Malena, Margita, Minea, Tilda, Tilde, Tindra, Vanessa och Vilma.

Pojknamn i finlandssvenska utgåvor: Alec, Alvin, Aron, Liam, Mark, Nicolas, Noah och Vincent.

Förteckningar Helsingfors universitet

Ytterligare information:

Universitetets almanacksbyrå, e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riitta Antinmäki, ordförande för Stiftelsen för företagardagen, tf. 0500 311 711, e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Login Form