Helmi och Onni på nytt på modet

Frekvensen hos de rent finska förnamnen pekar nu uppåt

De finska namnforskarna är i dag glada, för de genuint finska förnamnen ser nu ut att komma tillbaka. Namn av främmande ursprung och i främmande form ökade betydligt framför allt i slutet av 1900-talet, men under de två senaste åren håller trenden på att vända.

Guldåldern för de rent finska namnen inföll i början av 1900-talet. Då fick en tredjedel av de finska barnen ett sådant namn, berättar professor Eero Kiviniemi i Universitetets namnsdagsalmanacka som nyss kommit ut. Senare minskade andelen genuint finska namn stegvis och mot slutet av 1900-talet var det bara ett av tio finska barn som fick ett purfinskt förnamn. Andelen finska pojknamnen har vuxit en aning redan under de två gångna åren, och nu kan man se en liten ökning också bland flicknamnen.

Enligt Kiviniemi består de namn som vid sidan av Helmi och Onni är på uppgång av bl.a. Pinja, Saana, Kerttu och Pihla bland flicknamnen och Toivo, Armas, Veli, Otso och Oiva bland pojknamnen.

Favoritnamnen 2004 var Emma och Eetu

I Universitetets namnsdagsalmanacka ingår också de definitiva frekvenserna över de populäraste förnamnen givna i fjol; Befolkningsregistercentralen publicerade sin statistik redan i början av året.

De tre vanligaste namnen givna åt finska flickor var 2004 Emma, Ella och Siiri, åt finska pojkar Eetu, Aleksi och Veeti. Bland flickornas 100-i-topp var det Nella, Neea, Fanni och Minea som relativt sett klättrat snabbast upp, bland pojkarna Luukas, Kaapo, Eino, Eeli och Eelis.

Professor Eero Kiviniemi konstaterar att från statistisk synpunkt har toppnamnen under året fortsatt att jämna ut sig samtidigt som antalet olika namn vuxit. Föräldrarna vill numera ge allt mer individualiserande namn åt sina barn.

Finlandssvenskarnas favoritnamn 2004 var Emma och Emil

De tre toppnamnen givna åt finlandssvenska flickor i fjol var Emma, Ida och Ellen och för pojkarnas del Emil, Anton och Lucas. Ändringarna från tidigare år är små. Namn som under det gångna året klättrat snabbt upp på modestegen är Minea, Ada, Melinda och Celina för flickor och Walter, Aron, Albin, Leo och Vincent för pojkar.

Professor Marianne Blomqvist säger att man redan de senaste 10-15 år sett en klar trend, enligt vilken namn som var omtyckta för hundra år sedan på nytt kommit på modet. Statistiken visar att finlandssvenska föräldrar ofta inspirerats av namn i barnböcker, vilket Emil, Anton, Ida och Lina ger besked för. Namnförrådet hos oss hade förmodligen sett annorlunda ut om Astrid Lindgren kallat Emil i Lönneberga för Sven, pappan för Ivar och lilla syster för Sigrid!

Det är skäl att påpeka att det bland de gamla namnen som kommit tillbaka också finns en hel del bibliska namn, såsom Sara, Rebecca/Rebecka och framför allt pojknamnen Lucas/Lukas, Elias, Daniel, Benjamin, Isak och Joel - till och med Adam, Noa och Samuel. Ett och annat namn med äldre svensk klang ryms också med bland de 20-i-topp, nämligen Elin, Linnea/Linnéa, Saga, Axel och Carl.

Helsingfors universitets lista över de populäraste förstanamnen 2004

Finska flickor: Emma, Ella, Siiri, Iida, Venla, Sara, Aino, Oona, Nea, Anni

Finska pojkar: Eetu, Aleksi, Veeti, Niko, Joona, Juho, Arttu, Leevi, Matias, Lauri

Finlandssvenska flickor: Emma, Ida, Ellen, Julia, Fanny, Emilia, Sofia, Anna, Elin, Matilda