Husdjuren har fått nya namnsdagskalendrar

Namnlängderna för våra husdjur har förnyats. Katterna, hundarna och hästarna har nu tidsenliga almanackor.

De ursprungliga längderna med djurnamn sammanställdes på 1990-talet av professor Marianne Blomqvist. Med utgångspunkt i dem har docent Minna Saarelma-Paukkala uppdaterat sina längder.

Blomqvist och Saarelma-Paukkala är bägge namnforskare knutna till Helsingfors universitet och svarar också för namnen i den traditionella svenska respektive finska personnamnsalmanackan.

I Universitetsalmanackan, som nyss kommit ut, berättar de två forskarna den här gången närmare om bakgrunden till husdjurens namn. I den svenska utgåvan tar Marianne Blomqvist i en artikel upp kattnamn som förekommit i Svenskfinland. Redan sagofarbror Topelius nämnde på 1800-talet katten Murre. Numera ger människan katterna namn främst efter deras läte, färg eller beteende. Eller så uppkallas de efter kändisar, från Greta Garbo till Lady Di.

I den finska utgåvan säger Minna Saarelma-Paukkala att det är typiskt för våra sällskapsdjur att det ges lite olika namn åt olika djurarter . Nya namn i den finska hundalmanackan är exempelvis Karkki och Smurffi, nyheter i kattalmanackan bl.a. Marakatti och Piipero, medan hästalmanackan utökats med Urvelo och Nixon.

Bägge namnforskarna har i år också kommit ut med varsin bok om namn på husdjur. Marianne Blomqvists bok har titeln "Våra fyrfota vänner har också namn" och Minna Saarelma-Paukkalas "Koirien nimipäiväkirja Bella, Niksu vai Romeo?".

Ytterligare information: