logo sv

Nimipäivät | Namsdagar | Name days

Namnlängder för husdjur

År 2011 publicerade Helsingfors universitets almanacksbyrå också officiella namnsdagskalendrar för hundar, katter och hästar. Till grund låg professor Marianne Blomqvists husdjurskalendrar från 1990-talet, uppdaterade till 2000-talet av docent Minna Saarelma-Paukkala.

De namn som har tagits med i kalendrarna har samlats in ur många källor: ur namnmaterial som samlats in av avhandlingsskribenter vid våra universitet, på webbplatser för djurintresserade, ur litteraturen och direkt av hussar och mattar. Namnen är valda så att de ska ge en så mångsidig bild som möjligt av de husdjursnamn som används. Kalendrarna innehåller såväl finska och svenska som internationella namn.

Namnen har inte valts ut på grundval av frekvens eftersom det inte finns någon tillförlitlig statistik över de namn som faktiskt används på våra katter, hundar och hästar.

När namnen har placerats in i kalendern har många finländska och internationella festdagar beaktats. I de fall när husdjursnamnen sammanfaller med vanliga förnamn, som t.ex. Otto eller Selma, har de placerats in på samma dagar när de mänskliga Otto och Selma har namnsdag.

Hundarnas namnsdagskalender innehåller 659 namn. Bland dem finns såväl de traditionella hundnamnen Ludde, Pontus och Rex, som mer moderna Asterix, Candy och Roxy. På samiska nationaldagen den 6 februari har hundar med namnet Joiku namnsdag. På Ålands självstyrelsedag den 9 juni har hundar med namnet Svante namnsdag, och på svenska dagen, Gustav Adolfsdagen, firas de hundar som lystrar till namnet Svea. Hundar med namnet Kofi firar namnsdag på FN-dagen den 24 oktober för att hedra den tidigare generalsekreteraren vid Förenta nationerna, Kofi Annan.

Katternas namnsdagskalender innehåller 539 namn. Typiska kattnamn är sådana som Misse, Musse och Pelle, men i kalendern finns också Batman, Cicciolina och Simba. Jatsi har namnsdag på den internationella musikdagen den 1 oktober. På Agricoladagen och finska språkets dag den 9 april har katter med de traditionella finska kattnamnen Kolli och Kölli namnsdag.

I hästarnas namnsdagskalender finns det 590 namn. I den här kalendern ingår både de officiella namn som finska hästar bär och de namn som används i vardagligt bruk i stallen. Typiska hästnamn är t.ex. Hannibal, Liinaharja och Rudolf medan Darling, Submarine och Tomahawk är mer moderna alternativ.

Tilläggsinformation:

Minna Saarelma, Koirien nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy 2011.

Minna Saarelma, Kissojen nimipäiväkirja. Minerva Kustannus Oy 2012.

Login Form