logo sv

kalenterintek

ABC för kalenderproducenten

Så här gör du en väggkalender

 1. Var ute i god tid
  Börja planeringen i god tid före nästa kalenderår. Hösten är den mest aktiva tiden för kalendermakare. Fundera på hurudan kalender du vill ha och hur många exemplar du behöver.
 2. Beställ kalendermaterialet
  Det är enklast att göra en kalender genom att använda färdiga kalendermallar. Välj en lämplig väggkalendermall och beställ den via beställningsformuläret eller genom att skriva till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Meddela samtidigt preliminär upplaga. Vi sänder dig materialet per e-post. I detta skede faktureras du på en förhandsavgift som vanligen är hälften av priset för kalendermallen och minimipriset för kalenderuppgifterna. Fakturan sänds till den faktureringsadress du har meddelat. Du kan också designa kalendern själv. Då beställer du endast de kalenderfakta (t.ex. daglistor, månfaser, namnsdagar) du behöver från Almanacksbyrån. Observera att detta alternativ ökar grafikerns arbete och även riskerna för att fel kommer in i slutprodukten.
 3. Skaffa fram bilder
  De bilder som behövs måste ha en kvalitet som räcker för tryckning. Försäkra dig om att du har rätt att använda bilderna. Kom överens om arvodet med fotograferna.
 4. Hitta en grafiker
  Ta kontakt med en eller flera grafiker och be om offert för planeringen av kalendern. Också boktryckerier erbjuder ombrytning. Välj en grafiker och kom överens om tidtabellen så att det blir tillräckligt mycket tid kvar för att trycka kalendern. Se till att uppgifterna om upphovsrätt och fotograferna namn blir synliga i kalendern.
 5. Hitta ett tryckeri
  Be i god tid olika tryckerier om offert för tryckning av kalendern. I de flesta fall löns det att be om offert från flera olika tryckerier. Uppgifter som är viktiga att nämna är kalenderns storlek, antal sidor, papperskvalitet, färgsättning, upplaga och tidtabell. Tryckerierna hjälper gärna i tekniska frågor. Fatta beslut om tryckeri.
 6. Granska
  Granska det kalendermaterial som grafikern designat och sänd det till tryckeriet enligt tidtabell. Betala överenskomna arvoden till grafikern och fotograferna.
 7. Sänd in provexemplar och uppgifter om upplaga
  När kalendern är tryckt ska du inom två veckor sända Almanacksbyrån ett provexemplar och uppgifter om upplagan. Efter detta får du faktura på resterande belopp. Kom ihåg att namnsdagsavgiften baseras på antalet tryckta kalendrar. Betala också tryckeriets faktura.
 8. Beundra din färdiga kalender!

 

Login Form