Talvikuusta tuli joulukuu

Tämänkertainen blogi on 12. ja samalla viimeinen osa kuukausien nimiä ja niiden taustoja käsittelevässä sarjassa. Toissa vuonna on käsitelty tammikuuta (Tammikuu on talven napa), huhtikuuta (Huhtikuussa kaadetaan huuhtapuita), heinäkuuta (Heinäkuussa heinäntekoon) ja lokakuuta (Lokakuussa on lokaa). Viime vuonna on käsitelty maaliskuuta (Maaliskuu maata näyttää), kesäkuuta (Kesäkuu on kesanto- ja kyntökuu), syyskuuta (Syyskuu aloittaa syksyn) ja marraskuuta (Maa martona makaa). Tänä vuonna on käsitelty helmikuuta (Helmikuussa on puissa jäähelmiä), toukokuuta (Toukokuussa tehdään toukotöitä) ja elokuuta (Elonkorjuuta elokuussa).

1219 joulukuu

Joulukuu suomeksi

Joulukuu on nimenä varsin uusi. Alkujaan tämä kuukausi tunnettiin talvikuuna. Syksy oli silloin jäänyt taakse ja alkoi talven ensimmäinen kuukausi eli talvikuu. Yliopiston almanakkatoimiston arkistosta löytyy esimerkiksi vuonna 1621 julkaistu Soomenkielinen Wirsikiria, jossa viimeisen kuukauden otsikossa lukee: "December Talwikuulla on XXXI päiwä." Vuonna 1668 julkaistu Johannes Gezeliuksen Suomenkielinen Wirsi ja Ewangeliumi kiria puolestaan ilmoittaa viimeisen kuukauden nimen otsikossa: "December Talwi eli Joulu Kuulla on XXXI päiwää" – eli sana joulukuu on tullut mukaan. Myöhemmin joulu sai suuremman merkityksen kuin talvi, joten kuukauden nimeksi vakiintui vähitellen joulukuu.

Joulukuun joulu-sana pohjautuu muinaisgermaaniseen yule-sanaan. Yule on muinaisgermaanien talvijuhla. Sen paikka vaihteli käytössä olleen kuukalenterin takia joulukuun alusta tammikuun alkuun. Myöhemmin se vakiintui ensiksi Jeesuksen syntymäjuhlan ja sittemmin koko kuukauden nimeksi.

Vuoden pimein päivä

Vaikka alkutalven säiden perusteella ei yleensä tehty mitään ennustuksia tulevista ilmoista, niin täysin ilman ennusteita se ei kuitenkaan jäänyt. Yleensä alkutalven kovien pakkasten ennustettiin lupaavan leudompaa lopputalvea ja päinvastoin. "Kun on joulukuussa kovat pakkaset, niin pakkanen kuolee pesäänsä" tai "joulukuun hyvät ilmat tietävät maaliskuisia pakkasia", sanottiin.

Joulukuulle osuu talvipäivänseisaus, joka on joko 21.12. tai 22.12. Se on pohjoisella pallonpuoliskolla vuoden pimein päivä. Toisaalta myös Lucian päivää (13.12.) on vietetty pimeimmän päivän juhlana. Syynä tähän ristiriitaan on se, että keskiajalla talvipäivänseisaus osui Lucian päivän tienoille. Kun juliaanisesta kalenterista siirryttiin gregoriaaniseen kalenteriin, jätettiin kymmenen päivää väliin, jolloin talvipäivänseisaus "hyppäsi" nykyisille sijoilleen.

Joulukuu muissa kielissä

Joulukuu on ruotsiksi december, viroksi detsember, englanniksi December ja venäjäksi Дека́брь. Nämä pohjautuvat kaikki latinan kielen sanaan decem, joka tarkoittaa numeroa kymmenen. Vanhassa roomalaisessa ajanlaskussa December oli vuoden kymmenes kuukausi.

Commodus, joka oli Rooman keisarina vuosina 180–192 j.a.a., muutti kaikkien kuukausien nimet omien nimiensä ja kunnianimiensä mukaisiksi. Tällöin joulukuun nimen December tilalle tuli kuukaudennimi Exsuperatorius. Commoduksen murhan jälkeen kuukausi sai takaisin entisen December-nimensä.